Ponedjeljak

3. 6. 2019

18:30 H
Dvorana Filodrammatica
Program Poslovnog kutka Gradske knjižnice Rijeka

U ponedjeljak 3. lipnja 2019. u 18 i 30 sati u dvorani Filodrammatice (iznad Središnjeg odjela Gradske knjižnice Rijeka, Korzo 28/I), u sklopu programa Poslovnog kutka Gradske knjižnice Rijeka predavanje posvećeno poslovima budućnosti će održati izrazito popularan i priznati hrvatski znanstvenik Korado Korlević.

Predviđa se da će polovica svih današnjih radnih mjesta nestati do 2030. godine. Svijet rada koji prolazi kroz velike promjene tjera nas na aktivno promišljanje o razvoju društva uz zapanjujući znanstveni i tehnološki napredak. Većina je rasprava o budućnosti radnih mjesta usmjerena prema umjetnoj inteligenciji i robotizaciji za čije izazove možda još nismo u potpunosti niti spremni. Sposobnost stalne promjene i prilagodbe novim uvjetima rada bit će imperativ za tražitelje poslova u budućnosti.

Za zamisliti se

Svjetski gospodarski forum (WEF) procjenjuje da će 65% današnje djece završiti u karijerama koje još ne postoje. Školovanje djece za takva zanimanja, vještine koje kod njih treba razvijati kako bi ih pripremili za poslove budućnosti te statični sustav obrazovanja koji ne prati očigledne i radikalne promjene u svijetu samo su neke od tema.

Korado Korlević jedan je od vodećih hrvatskih astronoma i pokretača Zvjezdarnice Višnjan te mnogih edukacijskih projekata u Hrvatskoj u tom području.

Otkrio je više od 1400 malih planeta (asteroida) i sudjelovao u otkrivanju dvaju kometa. Od 1993. godine radi kao voditelj edukacijskih i znanstvenih aktivnosti pri Zvjezdarnici Višnjan. Uz pedagoški rad, objavio je i mnogo znanstvenih i znanstveno-popularnih radova u zemlji i inozemstvu.

Trenutačno se bavi astronomskom edukacijom, promicanjem astronomije i znanosti znanstveno-popularnim predavanjima i medijskim nastupima,razvojem metoda kreativnog mišljenja i njihovom primjenom u edukaciji te projektima zaštite prirode i baštine.