Posebno volimo kada nešto novo i originalno nastaje spojem nove tehnologije, kreativnih ideja i pravih potreba, a takav je slučaj sa slikovnicom za slijepe čiji je nastanak pomogao čarobni 3D printer.

Osnovna škola Pećine nadaleko je poznata po  Odjelu za djecu s oštećenjima vida i prvoj knjižnici u Hrvatskoj s taktilnim slikovnicama i dječjom literaturom na brajici. Pomoći slijepima pri omogućavanju pristupa knjigama nije uopće jednostavan zadatak, a  jedan od velikih izazova je samo stvaranje knjiga, posebno dječjih, za slijepe osobe. Kao pravi suradnik na rješavanju dijela problema pojavio se 3D printer.

Što je uopće 3D printer? 3D printer je uređaj iz skupine aditivnih tehnologija, a već dio riječi “ad” sugerira da je riječ o dodavanju nečega, u ovom slučaju obično plastičnog materijala. Na temelju izrađenog računalnog 3D modela. (ako nisi, probaj bar Tinkercad, a i onima koji igraju Minecraft vrlo je poznato što je 3D modeliranje iako to tako ne zovete!) uređaj ispušta  na radnu površinu plastiku prema određenim koordinatama i tako u fizičkom obliku nastaje predmet koji smo zamislili i 3D modelirali.

Rijeka je grad u kojem radi i Sven Maričić, jedan od domaćih pionira sofisticiranijih primjena 3D printanja u regiji (npr. angažman na medicinskim projektima), dok su učenice sadašnjeg osmog razreda Nora Magaš, Ines Štefanac, Laura Tomičić i Katarina Čirjak imale ideju nastanka takve slikovnice te je stvar spajanjem različitih talenata krenula…

U konačnici je prema priči “Palica sv. Nikole” Ivane Brlić Mažuranić nastala gotovo u cijelosti 3D printana slikovnica s pismom na brajici i “taktilnim« likovima, isprintanih na posebnom materijalu. Materijal se može savijati i prati, što slikovnicu čini puno izdržljivijim proizvodom.

Uz slikovnicu kreirana je i posebna aplikacija za mobitel i računalo s govornom verzijom sadržaja, za koji je zaslužna Hana Peharda Hržić s Radio Rijeke.

Važno je istaknuti da je modele potrebne za 3D printanje moguće i besplatno preuzeti na stranici uspjeh.eu. Za njihovo pregledavanje potreban vam je i softver poput besplatne Cure u kojoj se može pripremiti modele za 3D printanje.

A gdje pronaći 3D printere u našoj regiji? Klikni na ovaj link.

Čestitke autorima i tvorcima projekta!