Akcije s “retro” predznakom već su zaštitni znak zagrijavanja za Tjedan dobre dječje knjige Gradske knjižnice Rijeka, a ove godine kreće potraga za dječjim radovima vrlo produktivnog, a pomalo zaboravljenog domaćeg ilustratora.

Vladimir Kirin (1894. – 1963.) je hrvatski slikar, grafičar i ilustrator čije je radove još uvijek moguće naći na policama knjižnica diljem svijeta, kako kućnih, tako i knjižničnih. Pitate se kako to i svjetskih? Odgovor je vrlo sladak i važan…

Naime, u Kirinovom se opusu posebno ističe dugogodišnja suradnja s Ivanom Brlić Mažuranić na ilustracijama njezinih Priča iz davnine, čime se bavio još i nakon spisateljičine smrti. Ključno je da je 1924. godine upravo Kirin ilustrirao englesko izdanje Priče iz davnine čime je hrvatsku dječju književnost i ilustraciju izveo na svjetsku scenu. To nije bio kraj njegovog druženja s jedinstvenim maštovitim svijetom – Priče iz davnine ilustrirao je i za treće domaće izdanje 1926. godine te slikovnicu Priče iz davnine1956. i 1957.  godine. Malo je primjera takve veze ilustratora i autora.

Kirinova veza sa samom Ivanom je bila duboka – prema istraživačima dječje književnosti, upravo je Vladimir Kirin, u suradnji s Ivanom Brlić Mažuranić (nepotpisanom), autor prve  “potpuno” domaće slikovnice u nas, s Dječjom čitankom o zdravlju iz 1927. godine.

Ipak, domaćim čitateljima, često i nesvjesnima tko je ilustrirao njihove omiljene radove tijekom djetinjstva Kirinovi radovi su se najviše usjekli u pamćenje kroz niz radova koje je radio poslije Drugog svjetskog rata kroz intenzivnu suradnju s izdavačkom kućom Naklada Naša djeca (neko vrijeme središte tiskane produkcije za djecu) i tiskarskim zavodom „Ognjen Prica“.

Najbolje ga pamtimo upravo po ilustracijama izdanja za djecu, knjiga i slikovnica s kojima smo odrastali (kroz nekoliko generacija!). Kirin je tako ilustrirao izdanja Andersenove pričeGrimmove priče, Robinzona Kruzoea, Basne i mnoga druga…

Stoga se Gradska knjižnica Rijeka  ponovno i tradicionalno udružila s Antikvarijatom Mali neboder, u pomoć prizvala i druge riječke čuvare Kirinove baštine poput Vile Ružić – Spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić – Brlić – Ružić, a sada treba i vas!

Svi ste pozvani zaviriti na svoje tavane, police, pod krevete, u ormare, konobe, kaselice (…),  pronaći svoje primjerke ilustriranih izdanja Vladimira Kirina te ih do ponedjeljka 18. ožujka 2019. donijeti u Dječji odjel Stribor, Trg 128. brigade HV 6 gdje će u travanjskom Tjednu dobre dječje knjige (ove godine počinje 1. travnja!) postati dijelom jedinstvene izložbe U potrazi za Kirinom!

Svi primjerci knjiga građana po završetku izložbe bit će vraćeni vlasnicima.                               

A što je taj TDDK?

Tjedan dobre dječje knjige, najveća manifestacija u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka, posvećena dječjoj književnosti, dječjim autorima i dječjoj publici – ali i svima (nama) koji smo nekoć bili djeca, i djetinjstvo nismo zaboravili poput starog telefonskog broja (kako bi rekao Erich Kästner). Tjedan dobre dječje knjige odvija se kao dio programa Dječje kuće Rijeka 2020 Europska prijestolnice kulture.

skoči Back to top gore