Glasovni asistenti poput “Alexe” možda još nisu u svakom domu, ali već mijenjaju djetinjstva diljem svijeta.

Tržište glasovnih asistenata i općenito uređaja upravljanima glasom sve je zgusnutije, ali što je još važnije i ispunjenije proizvodima koji imaju određenog smisla za svakodnevni život. Tehnologija se uklapa u koncept “pametnog doma” i pomalo, ali sigurno mijenja način življenja od Japana do SAD-a. Uređaj Amazon Echo odnosno glasovna asistentica “Alexa” možda su najpoznatiji primjeri takve vrste, a ono što je zanimljivo je da sve češće bivaju korišteni i kroz prizmu mijenjanja odrastanja i odgoja.

Linija razmišljanja je jednostavna – ako roditelji imaju “Alexu”, razvijaju svoj dom pod egidom “pametan”, onda ona mora biti korisna i za život djeteta koje živi u tom domu. Naravno, Amazon vodi prvenstveno komercijalna i konzumeristička logika razmišljanja, ali posljedice na odrastanje i način dobivanja određenih dječjih sadržaja su neizbježne.

Zbog skretanja pažnje na temu izdvajamo nekolicinu vijesti koji lijepo pokazuju kakve se promjene događaju, koji je potencijal glasovnih asistenata pri odgoju djece te što sama djeca misle o “Alexi”.

25 najbolji “Alexinih” vještina za djecu

“Developeri” sadržaja za “Alexu” razvijaju njene “skillove” odnosno vještine, a ne bi li ih dobro koristili potrebno je poznavati glasovne naredbe. Mogućnosti je jako puno, a vrijedi zaviriti u jednu od kvalitetnijih listi koja pokazuje da s “Alexom” možete učiti matematiku, slušati priču za laku noć i pjesme, igrati različite kvizove znanja i logičke igre.

Učenik četvrtog razreda recenzira Amazon Echo i “Alexu”

Što o “Alexi” misli učenik četvrtog razreda? Pročitajte kvalitetnu recenziju iz koje se vidi kako izgleda prosječno korištenje “Alexe” od strane jednog zrelijeg djeteta…  

Amazonova financijska pomoć “developerima” vještina za “Alexu”

Sam Amazon novčano izravno pomaže pojedine “developere” u razvoju “Alexinih” vještina namijenjenih djeci mlađoj od 13 godina starosti.

Treba napomenuti da je “Alexa” Amazonov komercijalni uređaj, oslonjeni ste na Amazonov ekosustav i sadržaje  te se njome upravlja na engleskom, a od nedavno i na njemačkom jeziku. “Razgovori” s “Alexom” svakako su djetetu korisni za učenje jezika, ali ostaje krupno pitanje koja je budućnost hrvatskih sadržaja u takvom svijetu.

“Alexa” je trenutno rijetkost u hrvatskim domovima, pa se ne čini kao velika tema, ali je još jedna koja pokazuje kako se lako razvija kulturni jaz između različitih zemalja te da sve počinje upravo od najmanjih nogu.  Ujedno otvorena je još jedna fronta koja će tražiti puno razmišljanja i odluka o tome do kojeg stupnja treba ići uloga tehnologije u svakodnevnom životu djeteta odnosno kako ju iskoristiti na najbolji mogući način jer to niti jedna tehnologija ne pruža sama od sebe.  

Znaju to i tvorci South Parka (video sadrži neprikladan jezik).

https://www.youtube.com/watch?v=Mkd-7adAdR0