Hej, ti, čovječe s deset godina! Budućnost koja te čeka nosi ogromnu ulogu umjetne inteligencije, a jedno od omiljenih nam kreativnih područja, fotografija, posebno je “na udaru”.

Koncepti i rješenja iz sfere umjetne inteligencije (AI) istražuju se i primjenjuju u različitim područjima rada i kreativnosti, a jedno od njih je i fotografija odnosno grafika. NVIDIA, jedan od poznatijih proizvođača grafičkog hardvera, posebno dobro poznat “gamerima”, intenzivno radi na različitim (AI) rješenjima softvera koji samostalno izrađuje digitalne slike.

Razina razvoja do koje su došli je fascinantna, čak i pomalo jeziva, a možemo samo pretpostaviti kolike posljedice će imati komercijalizacija ovakve tehnologije koja slijedi u budućnosti. Naime nastale fotografije npr. portreti ljudi su fascinantno uvjerljivi iako prikazuju osobe koje zapravo uopće ne postoje i nikada nisu fotografirane! Granica iluzije kroz različite umjetnosti i koncepte često se lomila, ali gotovo nikada na ovako neobičan i uvjerljiv način. Osim portreta riječ može biti o slikama bilo čega – npr. okoliša, prostorija, predmeta i sl.

Zamisli budućnost u kojoj su ovakve mogućnosti jednostavna aplikacija na mobitelu i koje je u njoj mjesto fotografije, propagande, istine, manipulacije i sl.

Za više detalja svakako preporučujemo članak na Vergeu s puno detalja o mogućnostima i stupnju razvoja, a posebno skrećemo pažnju na YouTube video koji grafički vodi kroz pozadinu tehnologije.