Naravno da je najvažnija stvar i životu doći do kakve fora igračke, ali možda nisi razmišljao da ona ne mora biti uvijek biti nova. Tu uskače prvi dječji buvljak igračaka u našem gradu!

Kada se jednom bude ispisivala povijest o tome kako je krenuo najznačajniji časopis za djecu u povijesti čovječanstva u svim knjigama stajat će rečenica – bilo  je to 17. 12. na riječkom Trgu Sv. Barbare u 10 sati na Malom buvljaku građanske inicijative Urbani separe.

I taj povjesničar neće se prevariti! (Ok, ok, nećemo odmah cjepidlačiti oko ovoga “najznačajniji”…:)

Na navedenom mjestu u navedeno vrijeme čeka nas adventska zabavu za djecu i roditelje uz crtanje i hula-hoop. I najvažnije – buvljak igračaka! I (možda, ali samo možda) još važnije – početak Brickzinea!

No recimo prvo nešto o glavnom junaku dana – buvljaku igračaka.

Osnovna ideja iza buvljaka je da uz samo malo truda i dobre volje, svako dijete može doći do nove igračke, a osim toga na jednostavan način može naučiti važne organizacijske, prodajne i komunikacijske vještine. Učenje nam je bitno, pa nismo slučajno tamo…

Evo kako možete postati dio buvljaka (osim ako nije već kasno):

  • ispunite prijavnicu za dijete ne bi li mu se osiguralo mjesto
  • predlaže se sudjelovanje ekipe u dobi između 5 i 12 godina
  • odaberite ispravne i čiste igračke koje želite prodati (maksimalno 5 igračaka)
  • rangirajte igračke po simboličnim cijenama (predlažemo 5, 10 ili 20kn)
  • pri dolasku na buvljak javite se na “recepciji” Urbanog separea
  • izložite sve što imate, dotjerajte prodajno mjesto u Božićnom duhu, istaknite cijene i bacite se na posao
  • zainteresirajte drugu djecu – prezentirajte im čemu služi igračka koju prodajete
  • potrudite se oko svakog kupca  – po potrebi spustite cijenu i cjenkajte se ili poklonite veliku crvenu mašnu

Pobrinite se da prilikom prodaje preuzmete i novce, a što brže prodate igračke oslobodit ćete mjesto drugom djetetu.

Želja je da svako dijete zadovoljno ponese kući novu igračku, namjera je i međusobno upoznavanje i druženje djece i roditelja, razmjena iskustava te poticanje prezentacijskih vještina.

I to nije sve! Čeka vas također:

Crtanje pikselima

Cijeli je Stari grad popločen pravilnim kvadratima koji čine odličnu podlogu za umjetničko izražavanje u pikselima. Tijekom buvljaka na trgu Sv. Barbare će se na podu crtati božićne motive i “posaditi” puno zelenih borića jer je cilj je dodatno ukrasiti i ozeleniti Rijeku.

Crtež ili pismo želja Obi Mrazu

Sve ono što može biti bolje i ljepše u našem gradu, zelenije, očuvanije, čišće, toplije, mirisnije, čovjekobliskije, osvjetljenije, pažljivije, angažiranije, urednije, pametnije, pravičnije ili zasađenije i zelenije u 2018. godini, nacrtajte ili napišite Obi Mrazu! Stići će mu u ruke!

A vi se potrudite izraziti u tehnici slova ili drvenih bojica, ovisno o tome gdje se bolje snalazite!

Nacrtajte igralište iz snova

Pakažite svoje želje kao aktivni građani od malih nogu! Crteže igrališta iz snova, zalijepit ćemo na gradilište parka Pomerio u izgradnji i skrenuti pozornost odgovornima na premalu planiranu površinu za dječje igru u dugo očekivanom parku.

I da, na kraju, smo umalo zaboravili na sebe. Naime, na buvljaku prvi put govorimo o Brickzineu, magazinu o kulturi, umjetnosti i stvaralaštvu namijenjenom djeci i roditeljima. Tu su kao začin i Mala škola hula hopa i klaunska točka. Kroz Malu školu hula hopa vodi nas performer i profesionalni klaun Marko Kalc.

Neće biti loše pisati ovu povijesnu knjigu, zar ne?