GKL Rijeka Mala sirena

13. 6. / 15. 6. 2019

18 H
Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Uzrast: 3+, Trajanje: 30 minuta; rezervacija i prodaja ulaznica na blagajni GKL Rijeka, Blaža Polića 3, 051/325 690, blagajna2@gkl-rijeka.hr, radnim danom od 9 do 12 sati i sat vremena prije predstave

U bajkama i pričama svjetski slavnog danskog pisca bajki Hansa Christiana Andersena fantastično, legendarno i mitsko stapa se s neposrednim, stvarnim svijetom. Jedna od najpoetičnijih, najljepših i svakako najpopularnijih Andersenovih bajki jest ona o Maloj sireni. U njoj se na originalan način isprepliću, djeci uvijek intrigantan, tajnoviti svijet morskih dubina sa svim svojim čarima s temom neodoljive snage ljubavi koja pokreće sve.

Mala sirena je veliki sanjar, no istovremeno i znatiželjna, hrabra i plemenita djevojka. Iako sjetnoga završetka, ova dirljiva priča govori o odrastanju koje nosi i svoje radosti i svoje tuge te podsjeća da su u životu ponekad potrebna odricanja da bi se pokrenulo nešto novo. Mala sirena otkriva nam da se radosti življenja nalaze i tamo gdje se trenutno možda čine nevidljivima.

Tzv. pripovjedno kazalište i program Pričopredstava zamišljeni su kao spoj pripovjednog, izvedbenog i glazbenog te glumačkog s animacijskim elementima. Riječ je o polusatnom pričanju priča uz žive ilustracije i pratnju glazbe. Pripovijedanje priča i bajki djecu od ranih nogu uče važnosti čitanja knjiga i pripovijedanja priča, osluškivanja i važnosti prisustva živo izgovorene riječi, koja razvija njihovu maštu, kreativnost, vokabular i pomaže razvoju dječje osobnosti. Današnje vrijeme razvojem tehnologije sve više zanemaruje živu riječ pripovijedanja te time priče i bajke ostaju tek podsjetnik na neka prošla vremena. Pripovijedanje priča i bajki omogućuje živi kontakt s glumcima-pripovjedačima i živom riječju izgovorenom samo za male slušače.

Autorska ekipa:

Redateljica: Renata Carola Gatica

Autorice dramatizacije: Dunja Fajdić i Maja Katić

Ilustratorica: Nisa Hrvatin

Skladateljice: Ivana Đula i Zrinka Kušević

Izvode: Petra Šarac, Andrea Špindel, Almira Štifanić i David Petrović

Glazbenik: Ivan Valušek