GKL Rijeka Pipi Duga Čarapa

23. 5. / 25. 5. 2019

18 H
Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Uzrast: 4+ ; rezervacija i prodaja ulaznica na blagajni GKL Rijeka, Blaža Polića 3, 051/325 690, blagajna2@gkl-rijeka.hr, radnim danom od 9 do 12 sati i sat vremena prije predstave.

U mali gradić u kojem se sve događa po ustaljenom redu, svatko zna svoje mjesto, a čak je i trava ispred kuća lijepo odgojena, doseli se djevojčica drugačija od drugih – Pipi. Osim što ima narančastu kosu i pjegice, oblači se kako joj padne na pamet. Ide spavati kad joj se prohtje, jede sve što hoće i jako opasno govori slobodoumne ideje da djecu nitko ne smije tući, da drugačiji imaju jednaka prava, da slabije treba zaštititi i da svatko ima pravo živjeti kako hoće – jer živimo u slobodnoj državi.

No, najgore od svega je to što Pipi živi sama, bez roditelja, s majmunom i konjem u dnevnoj sobi. I nitko joj ništa ne može jer se zapravo odlično brine o sebi i uz to je najjača djevojčica na svijetu. Osim toga, ima i dovoljno novca da kupi cijeli cirkus, igračke i slatkiše svoj djeci u gradu.

I da stvar bude kompliciranija, njezina životna radost je zarazna. Djeca je obožavaju. I dok trepneš, mali grad nije više tih i miran po ustaljenom redu, ljudi nisu više potpuno sigurni u svoje stavove i pravila, trava više nije lijepo odgojena.

Na užas čuvara reda, život se mijenja. Za njene susjede, dječaka Tomija i njegovu sestru Aniku, Pipi postaje idol i heroj, ona im pokaže cijeli novi svijet mašte, hrabrosti i slobode.

No, baš u trenutku kad konačno biva prihvaćena, Pipi se sprema otići sa svojim tatom kako bi plovila morima i bila princeza u nekom slobodnijem svijetu.

Ideje ove knjige, nastale u vrijeme Drugog svjetskog rata kao otpor nemoći i agresiji, treba u ovo naše vrijeme porasta osjećaja ugroženosti i netrpeljivosti svega što je drugačije ponovno ponuditi novim generacijama djece.

Autorska ekipa:

Redateljica i autorica dramatizacije odobrene od Zaklade Lindgren: Ivana Djilas

Kreatorica lutaka, scenografije, kostima i lutkarska tehnologinja: Barbara Stupica

Skladatelj: Boštjan Gombač

Oblikovatelj rasvjete: Alan Vukelić

Suradnik na lutkarskoj animaciji: Brane Vižintin

Inspicijent: Damir Ševček

Tehničko vodstvo: Serđo Dlačić

Majstor rasvjete: Sanjin Seršić

Majstor tona: Srđan Badurina

Majstori pozornice: Mirko Križan i Mihajlo Uzelac

Regulater tona i svjetla: Željko Drakulić

Lutke i scenografiju u radionicama GKL Rijeka izradili: Luči Vidanović, Marija Volkmer, Mihajlo Uzelac, Nisa Hrvatin, Ivan Valušek, Radmila Mataruga, Sandro Petrc i Barbara Stupica

Sudjeluju:

Pipi Duga Čarapa – Andrea Špindel
Tomi – David Petrović
Anika – Petra Šarac
Učiteljica, Ravnatelj cirkusa – Almira Štifanić
Konj, Mali policajac, Mali lopov, Tigar – Zlatko Vicić
Gosp. Nilson, Snažni Adolf, Pipin tata kapetan Duga Čarapa – Alex Đaković
Veliki policajac, Veliki lopov – Goran Zelić