Ponedjeljak

26. 10. 2020

17 H
Ogranak Trsat (American Corner Rijeka)
Prijave se primaju na mail american.corner@gkri.hr ili osobno u Ogranku Trsat.

Važnije nego ikada je shvaćati kako mediji nastaju i kako ih uopće koristiti, pa se zato u sklopu programa American Cornera Rijeka (Ogranak Trsat Gradske knjižnice Rijeka) organizira ciklus od 5 radionica posvećenih medijskoj pismenosti. Radionica je namijenjena djeci od 5. do 7. razreda.

Trajanje: od 26. 10. do 21. 12. od 17 do 19 sati (svaki drugi ponedjeljak) 

Prijave se primaju na mail american.corner@gkri.hr ili osobno u Ogranku Trsat.

Što radimo na radionicama? 

Povijest razvoja medija s primjerima: od čovjekove potrebe da zabilježi i podijeli informacije do suvremenih medija kao najčešćeg i prvog izvora informacija (tv i internet)

Mediji su stari koliko i čovjekova ideja da izrazi, materijalno prikaže i podijeli svoje misli sa zajednicom. Mnogi izumi su označili komunikacijsku revoluciju, a najveći događaj unutar zadnjih 100 godina je razvoj interneta i umrežavanje tradicionalnih medija. No, virtualno umrežavanje za posljedicu nosi i sve češće osamljivanje, nedostatak društvenih vještina i mijenjanje načina učenja. Cilj ove radionice je pokazati da se mediji mogu kvalitetno i promišljeno koristiti u svrhu smislenog učenja i rješavanja svakodnevnih problema. Radionica se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Praktični dio se odnosi na učenje pretraživanja informacija na internetu i korištenja aplikacija Google maps, e-bankarstva, aplikacije za prijevod teksta i aplikacije za očitavanje QR kodova.

Animirani film/CGI: što je animacija, kako nastaju animirani filmovi, najslavniji animirani filmovi i kako napraviti svoj animirani film

Kratki animirani filmovi su izvrstan način odmora, ali i prenošenja aktivističkih poruka. Animirani film možemo vrlo lako napraviti pomoću besplatnih digitalnih alata.

Fake news – kako prepoznati i provjeriti točnost informacije?

Kako bismo uopće mogli prepoznati lažne vijesti, potrebno je poznavati što uopće jesu lažne vijesti, kako i zbog čega nastaju te kako je informacije uopće moguće provjeravati. Internet je omogućio ekspanziju objavljivanja različitih sadržaja bez ikakvih provjera i ograničenja. Zbog toga smo sve češće izloženi neprovjerenim i ishitrenim informacijama  koje mogu uvjetovati naše stavove i ponašanja. Lažne vijesti je zapravo vrlo lako napraviti i podijeliti. Zato ćemo od izrezanih dijelova tekstova, riječi i rečenica  kolažirati svoje vijesti po principu Tko? Gdje? Što? Kada? i Kako?.

Ponašanje na društvenim mrežama

Ova tema je posvećena kulturi na društvenim mrežama i slobodi izražavanja. Društvene mreže danas imaju velik udio u općoj i svakodnevnoj ljudskoj komunikaciji te često i velik udio u društvenom životu čovjeka. Mogućnost izražavanja „u zaklonu ekrana“ mnogima služi i kao platforma na kojoj slobodno i često nepromišljeno izražavaju vlastite stavove, tjeskobe i zabrinutosti. Samim time se pomiču i preskaču okviri pristojne i argumentirane komunikacije što dovodi do sukoba. Cyber bullying je termin koji se već dugo koristi za opis mladenačkih neprimjerenih aktivnosti na društvenim mrežama koje imaju štetne posljedice za osobe/vršnjake na koje su usmjerene. Međutim, neprimjereni obrasci ponašanja i javnog govora/pisanja su sve češći i vidljiviji i među starijim generacijama i zbog toga se CB ne može više dobno ograničiti. Tema se može razraditi kao rad na „stvarnim“ primjerima preuzetim s društvenih mreža i vlastitim iskustvima kroz diskusiju.