1. 10. / 3. 10. 2020

17:30 H
Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Ukoliko možete, ulaznice za predstave GKL Rijeka kupujete on-line na portalu Mojekarte.hr. Ukoliko ulaznice kupujete na blagajni GKL Rijeka (Blaža Polića 3), rezervacije se vrše isključivo putem maila blagajna.gklri@gmail.com, a moraju se kupiti najkasnije 30 minuta prije početka održavanja programa na blagajni koja je otvorena sat vremena prije početka svake izvedbe. Cijena ulaznice je 25 kn.

Predstava za najmlađe Sretna kućica autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz i u režiji Morane Dolenc nastaje prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas s ilustracijama Darka Macana, napisanoj prema intrigantnoj, istinitoj priči o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru još 1936., i to na poticaj samih seljana. Priča o toj, možda najmanjoj, knjižnici i čitaonici u Hrvatskoj, koja je posebnost u hrvatskim, pa i u europskim okvirima, dobiva i svoju lutkarsku inačicu te djeci jednostavno i razumljivo, pričom o emocijama, suživotu u životinjskom i biljnome svijetu, progovara o važnosti zajedništva i humanosti, o radu, ustrajnosti i samoodricanju, koji uvijek donose plodove. Ova mala putujuća predstava, uz mogućnost održavanja radionica za djecu, približava djeci svijet knjiga i važnost čitanja te ih oplemenjuje i uveseljava, baš kao što je i knjižnica, prava “sretna kućica”, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, kako nekada tako i danas.

Sretna kućica dio je projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i nastaje u okviru programskog pravca Dječja kuća.

Slikovnica Sretna kućica 2014. godine na sajmu knjige Interliber osvojila je književno-likovnu nagradu Ovca u kutiji za najbolju slikovnicu prema odabiru dječjeg žirija kojeg je činilo 241 dijete u dobi od pet do deset godina. Sretna kućica prvi je projekt koji Gradsko kazalište lutaka Rijeka realizira u godini u kojoj Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture.

Predstava Sretna kućica na 31. poletnom lutkovnom pristanu u Mariboru osvojila je Zlatnu žirafu, nagradu dječjeg žirija za najbolju predstavu festivala, jedinu nagradu koja se na festivalu dodjeljuje.

Autorska ekipa:
Autorice dramatizacije Ivana Đula i Milica Sinkauz
Redateljica Morana Dolenc
Dramaturginja Ivana Đula
Scenografkinja i kreatorica lutaka Luči Vidanović
Skladatelj Sandi Bratonja
Oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić
Izvodi Zlatko Vicić