18. 1. / 20. 1. 2021

17:30 H
Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Rezervacije se vrše isključivo putem maila blagajna.gklri@gmail. Također predlažemo, ukoliko je moguće, da ulaznice za predstave kupujete preko portala Mojekarte.hr. Blagajna (Blaža Polića 3) je otvorena sat vremena prije početka svake izvedbe, a rezervirane ulaznice moraju se kupiti najkasnije 30 minuta prije početka održavanja programa. Cijena ulaznice iznosi 25,00 kuna.

Predstava za najmlađe Sretna kućica autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz i u režiji Morane Dolenc nastaje prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas s ilustracijama Darka Macana, napisanoj prema intrigantnoj, istinitoj priči o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru još 1936., i to na poticaj samih seljana. Priča o toj, možda najmanjoj, knjižnici i čitaonici u Hrvatskoj, koja je posebnost u hrvatskim, pa i u europskim okvirima, dobiva i svoju lutkarsku inačicu te djeci jednostavno i razumljivo, pričom o emocijama, suživotu u životinjskom i biljnome svijetu, progovara o važnosti zajedništva i humanosti, o radu, ustrajnosti i samoodricanju, koji uvijek donose plodove. Ova mala putujuća predstava, uz mogućnost održavanja radionica za djecu, približava djeci svijet knjiga i važnost čitanja te ih oplemenjuje i uveseljava, baš kao što je i knjižnica, prava “sretna kućica”, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, kako nekada tako i danas.

Sretna kućica dio je projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i nastaje u okviru programskog pravca Dječja kuća.

Slikovnica Sretna kućica 2014. godine na sajmu knjige Interliber osvojila je književno-likovnu nagradu Ovca u kutiji za najbolju slikovnicu prema odabiru dječjeg žirija kojeg je činilo 241 dijete u dobi od pet do deset godina. Sretna kućica prvi je projekt koji Gradsko kazalište lutaka Rijeka realizira u godini u kojoj Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture.

Predstava Sretna kućica na 31. poletnom lutkovnom pristanu u Mariboru osvojila je Zlatnu žirafu, nagradu dječjeg žirija za najbolju predstavu festivala, jedinu nagradu koja se na festivalu dodjeljuje.

Autorice dramatizacije Ivana Đula i Milica Sinkauz
Redateljica Morana Dolenc
Dramaturginja Ivana Đula
Scenografkinja i kreatorica lutaka Luči Vidanović
Skladatelj Sandi Bratonja
Oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić
Izvodi Zlatko Vicić

Uzrast: 3+