Dogodilo se veće iznenađenje od sunca u Rijeci – PlayStation 5

Kada smo u prosincu prošle godine dobili priliku vidjeti što hoće i može Xbox Series X, očekivali smo brzi odgovor Sonya. Japanska tvrtka uzela si je vremena. Iz mjeseca u mjesec davala je informaciju po informaciju, držeći scenu na vrhovima prstiju. Ljudi su skoro pali na nos u ožujku kada su u javnost izašle specifikacije, ali same konzole nije bilo nigdje za vidjeti.

Do danas.

U bijeli eter, tijekom live prezentacije igara, bačen je PlayStation 5. I to ne jedan nego dva. Naime, japanska tvrtka ima dvije verzije konzole.

a) Klasičan PS5 s Blu-ray čitačem
b) Digitalni PS5 bez čitača

Svojevrsni je to prijelaz jer je Sony obznanio kako ima želju u bliskoj budućnosti u potpunosti izbaciti potrebu za CD-ima. Vertikalnim izgledom mnoge je podsjetio na ruter (i Oreo; vidim zašto, ali zašto?), ali važnije od toga je činjenica kako izgleda ljepše od crne kutije zvane Xbox Series One. Istina, znatno se razlikuje od prijašnjih konzola, ali negativnih reakcija zbog toga nije bilo. Pored samih konzola, Sony je redom prikazao i DualSense kontrolere, stanicu za punjenje istih, Pulse 3D  bežične slušalice te HD kameru.

Specifikacije PlayStation 5 možete pogledati ovdje.

I naravno, plejada igara za novu konzolu je bila prikazana. Među najvažnijima su definitivno Spider-Man: Miles Morales, Gran Turismo 7 te Horizon: Forbidden West.

I dok treba reći kako je prezentacije PlayStation 5 uspješno izvedena samim time što je bila iznenadna te što je zasjenila Xbox Series One, na mnogo pitanja nije htjela odgovoriti. Primjerice – cijena! Jedna od brojki koja je iscurila za američko tržiše je frapantnih 499 američkih dolara. Hoće li jedno od izdanja biti jeftinije?

Kada možemo očekivati PS5? Trenutne informacije su u drugoj polovici 2020. godine. Hoće li se zbog trenutne situacije u svijetu to promijeniti? Bo.

I dok možemo lako zaključiti kako nas očekuje veliki iskorak prema prikazanoj opremi te specifikacijama (ide se u korak sa stream kulturom), pitanje je koliko nas uistinu iskorak iščekuje. Imali smo prilike vidjeti uradak Epic Gamesa prije koji tjedan, ali vidjeli smo mnoštvo sličnih prikaza snage konzola i računala tako da na nama je samo da čekamo.

Ipak, čini se kako se Sonyu isplatilo čekanje jer trenutne prognoze govore kako bi u trenutku izlaska konzole trebao apsolutno potući Microsoft i njihovu crnu kutiju.