YouTube diktira trendove koji nisu zaobišli ni industriju igračaka! Igranje? Neee, unboxing! Javite koja su omiljena raspakiravanja koja i vi volite gledati.

Nedavno je prošle veljače, Javits Centar u New Yorku bio domaćinom jednog od najvećih sajmova igračaka na svijetu – Toy Fair New York, koji je okupio više od 1000 kompanija iz cijelog svijeta, a koje su došle pokazati najbolje i najnovije igračke!

Govorimo o ogromnim Lego postavama, najnovijim Beanie Babies plišancima, 3D Harry Potter puzzlama, nebrojenim bath bombicama, slimeovima… Ali i s mnogim toy influencerima, poput Ryana iz Ryan ToysReviewa, i Karine Garcie, slime kraljice YouTubea!

No jedna igračka se posebno istaknula zaokupljanjem pažnje mnogima, a to je L.O.L. Surprise! lutka.

L.O.L. Suprise! lutkice pripadaju MGA Entertainment carstvu (istom onom koje je vlasnik i Bratz lutkica, a koje su jedno vrijeme bile opaka konkurencija Barbikama!). Samo prošle godine prodano je na milijarde L.O.L. lutaka. Lutka košta oko 10,99 dolara, a kolekcionarski komadi postižu cijenu i do skoro 70 dolara!

Zašto? Pa, jedna od efektnijih stvari kod njih je pakiranje u kojem dolaze – to je loptica koju je potrebno otvoriti ne bi li se saznalo koja se točno lutkica skriva unutra!

To se idealno spojilo s posljednjim trendom YouTubea, famoznim “unboxingom” što je zapravo otvaranje paketa. Lutke su primamljive upravo zbog toga što se ne može znati koja se krije u kojoj lopti, a što je postalo jako zanimljivo otvarati upravo pred kamerama. Na YouTubeu je trenutno na stotine tisuća videa otvaranja tih misterioznih loptica!

E sad, kada spojimo te vrtoglave brojke s istraživanjima koja potvrđuju kako djeca do 8 godina dnevno provode oko 2 i pol sata pred ekranima, i to većinom na YouTubeu, dobivamo perspektivu koliko je doista YouTube moćna platforma – te koliko ima utjecaja kako na odrasle, tako i na mališane.

U prijašnje “ne-Youtube doba”, popularnost neke igračke mjerila se u tome koliko brzo nestaje s polica dućana, no danas kreatori igračaka velik dio dizajna stvaraju imajući upravo na umu YouTube. Koliko je efektan, različit, zanimljiv za gledanje i igranje, te kakvu ima ambalažu.

Iako YouTube ima svoju YouTube Kids sekciju posvećenu samo djeci (već smo rekli kako nam se ne sviđa), mnogi roditelji i dalje dopuštaju gledanje sadržaja s klasične platforme, koja je tehnički preporučena za djecu iznad 13 godina starosti. Mnogi napadaju YouTube radi dopuštanja ovakvih praksi “konzumerističkih navlačenja djece”, ali internetski div i dalje se odupire, a djeca ga i dalje gledaju.

Još jedna zanimljivost cijele ove priče je i količina zarade koja se ostvaruje na temelju videa. Primjerice, kanal Ryan ToysReview, čije lice je osmogodišnji dječak Ryan, samo prošle godine imao je zaradu od vrtoglavih 22 milijuna dolara! Da bi stvar bila zanimljivija, i igračke su počele imati svoje kanale, poput Barbie lutke, a ona na svom kanalu ima preko 5 milijuna pretplatnika!

Novi svijet s puno kreativnih prilika i kraj normalnog odrastanja? Na pitanje nije jednostavno dati odgovor…