Pojava koja nam je fora, ali koja nas i trunkicu plaši.

Odlazak na virtualne koncerte, pogotovo u kombinaciji s VR naočalama, je sve popularniji. To znači da nema, gužve, dugog čekanja u redovima, naguravanja, usputnih udaraca zadobivenih u gužvi i slično. Isto tako, popularni su i klasični  virtualni koncerti gdje niti naočale nisu prijeko potrebne, već samo uređaj s pristupom internetu.

Ali jeste li čuli za novi đir virtualnih koncerata koji se odvijaju u računalnim igrama? Bacite oko na 2 najfriškija!

Marshmellov koncert u Fortniteu – najposjećeniji u povijesti!

Čuli ste, pretpostavljamo barem, za igru Fortnite? E dobro, a jeste bili na koncertu?

Popularni Fortnite nedavno je postao i koncertnom pozornicom, na kojoj je Marshmello, poznati američki producent elektroničke glazbe, održao svoj desetominutni koncert, prvi unutar te igre. Marshmello je gažu održao u Pleasant Parku, predgrađu unutar Battle Royale mape.

U tih 10 minuta uspio se dogoditi najposjećeniji elektronski glazbeni festival na svijetu, točnije više od 10 milijuna igrača je sa svojim avatarima posjetilo koncert! Deset milijuuuuuuna, hejjjjj! Ludo, zar ne?!

Ako ste propustili svirku, evo i snimke nastupa:

I u svijetu kockica se svira

Ako vas je zaintigirala ova vrsta virtualnog koncerta, imam još dobrih vijesti! I dobri, stari Minecraft je ove godine bio je domaćin Fire Festivala, još jednog digitalno muzičkog spektakla!

Iako s manjim brojem prisutnih od rekordnog Fortniteovog koncerta, Minecraft je ‘ugostio’ više od 50 umjetnika, poput Mohawkea, Luce Lusha, Ekalia i mnogih drugih. Ulaz na festival za igrače je bio besplatan te su mogli prisustvovati ovom dvodnevnom spektaklu iz udobnosti vlastitog doma (ili – gdje god su igrali).

Preko 6000 igrača posjetilo je festival, a budući da je igra dozvolila live stream sa svoje službene stranice, ukupan broj posjetitelja bio je na kraju preko 80 000!

Ovaj festival imao je i humanitarnu notu – organizatori su donirali 1750 dolara, ukupan profit eventa, Trevor Projectu, organizaciji koja se bavi prevencijom samoubojstava unutar LGBTQ+ mladeži.

Pogledajte kako je bilo i na njemu:

Virtualni koncerti raznih vrsta, koliko god njihov koncept ponekad neobično zvučao, doista se probijaju kao hvalevrijedni projekti. S jedne strane, zanimljivo je promatrati u kojim se sve aspektima razvija tehnologija, koja nam omogućava toliko puno opcija. Virtualni koncerti super su prilika za uživanje u glazbi svima onima koji ne mogu ili iz nekog osobnog razloga ne žele prisustvovati klasičnim koncertima.

Čini nam se kao fora koncept za druženje sa suigračima na neki totalno novi način! Totalno je kul i to da se takvi koncerti mogu slušati i s kauča, fotelje, dok sjediš u kafiću ili čak iz kreveta!

Ako ste bili na nekom od ovih koncerata ili pak imate prijedlog za neki nadolazeći koji bi bilo fora poslušati, svakako nam javite!

Na koncertima bila: Lucija Sučić