Iako nas često ljuti tema školskog kurikuluma i programa, o samim školskim zgradama nemamo običaj razmišljati na previše hrabre načine. U Albaniji se odvija jedan zanimljiv proces…

Poznati talijanski arhitekt Stefano Boeri odnosno njegov arhitektonski studio predstavio je rješenje izgradnje tri zgrade za čak pet škola u albanskoj Tirani. Nama u Rijeci, Hrvatskoj i Brickzineu namijenjenom djeci i roditeljima to ne bi bilo toliko zanimljivo da se iza projekta ne krije vrlo inovativan koncept s posljedicama na shvaćanje pojma škole i njene uloge u zajednici.

Boeri je zamislio škole kao potpuno otvorene strukture i mehanizme, prave društvene centre koji rade 24 sata za građane svih generacija, a ne samo za učenike. U zgradama će biti i vrtići, osnovne i srednje škole, ali i ostali društveni sadržaji poput javnih knjižnica, radioničkih prostora, mjesta za druženje i rad, laboratorija za učenje…  “Otvorena škola duša je našeg društva”, istaknuto je.

Kroz arhitektonsko rješenje istaknuta je i zelena komponenta koju Boeri i inače cijeni u svome radu.  Riječ je o arhitektu koji je u Milanu kreirao prepoznatljive Bosco Verticale nebodere s terasastim prostorima ispunjenima pravim stablima odnosno šumom. U Albaniji pak Boeri je od ranije tvorac projekta izgradnje potpuno drugačije Tirane koja se jako oslanja na zelenilo, prostore za šetnju, prirodu, urbane vrtove i sl.

Dok mnoge hrvatske škole imaju problem s organizacijom smjene zbog nedostatka prostora, druga polovica dobar dio dana biva potpuno prazna (npr. poslijepodne, za vrijeme školskih praznika…) i predstavlja velik prostorni kapacitet za aktivnosti građana, zajednice te naravno djece i mladih u razdoblju izvan školske godine. Također ideja ovakve razine otvorenosti i prožetosti s drugim sadržajima nije previše tematizirana u domaćem kontekstu.

Pronađite više o Boerijevom projektu i istražite priložen vizualni materijal. Možda upravo takvu školu za vašu djecu i zajednicu želite i u vašem naselju.