Prirodi možemo pomoći na različite načine, pa i materijalima od kojih se izrađuju igračke.

Svi koji (bar) malo drže do sebe pisali su proteklih dana da je LEGO postao “zeleniji” nego ikada do sada pa vijest mora spomenuti i tvoj Brickzine jer voli takve priče.

O tome rijetko razmišljamo jer nam je zabavnija igra nego kemija, ali LEGO kocke izrađuju se većinom od ABS plastike koja je potpuno umjetna i dobivena je industrijskim kemijskim postupcima. ABS je postao u široj javnosti poznatiji nakon porasta popularnosti 3D printera jer je uz PLA plastiku najpopularnija i zbog čvrstine vrlo popularna plastika.

No na pragu je revolucija koju mi kao krajnji korisnici ne bi trebali osjetiti, ali hoće priroda…

Naime, LEGO je po prvi puta počeo raditi elemente od plastike dobivene od prirodnih materijala, točnije od šećerne trske za čije karakteristike kaže da je jednako čvrsta, ali je još jednostavnija za recikliranje, pogoni koji ju proizvode energetski su učinkovitiji te se i u prirodi brže raspada.

Ne bi li i simbolički dočarali novi smjer prvi modeli će biti upravo biljke, ali će broj proizvoda od ovakve plastike biti sve veći te je cilj do 2030. godine potpuno odustati od plastika teško razgradivih i za prirodu štetnih svojstava.

Zamislimo li da se sličan princip primjeni na svu proizvodnji plastičnih igračaka pomoći ćemo Zemlji da nas nekako i preživi.

Pogledaj i njihovu priču kroz video.