Uloga izgleda slova odnosno “fonta” pri čitanju često se zanemaruje, a riječ je o jednom od najvažnijih izbora. Što ako riječi ispisane jednim oblikom slova pamtimo lakše od drugih?

Da li vam se ikada dogodilo kako čitate knjigu, časopis, članak… i da se nakon jedne stranice ne možete sjetiti što ste pročitali? I nama se to događa, bez brige.

Ista problematika brinula je i brojne dizajnere, psihologe i ekonomiste s australskog RMIT sveučilišta, pa su odlučili stvoriti novi font, komično nazvan Sans Forgetica!

Što je toliko posebno s ovim fontom?

Font se temelji na jednom psihološkom fenomenu koji se zove “poželjna teškoća”, a zapravo se radi o tome da učimo bolje kada je pred nama neka prepreka. Odnosno, kada se pred nama pojavi nekakav problem, a rješavajući ga – učimo! Fora fonta je što je namjerno teži za čitanje i dešifriranje toga što piše, što znači da se mozak treba više napregnuti i fokusirati na tekst, i po toj teoriji – može više toga i zapamtiti!

Kao što vidite, njegova posebnost je da u sebi ima nasumične praznine, što omogućava našem mozgu da, čitajući tekst, popunjava te praznine i fokusira našu pažnju na tekst (istovremeno pokušavajući ‘dešifrirati’ ono o čemu tekst govori).

Također, mozak nije naviknut na asimetrična slova, niti na to da su slova nagnuta ‘na iza’, pa sve to na jedan djelić sekunde ‘zbuni’ naš mozak. No, on je spreman na takve izazove, stoga se mašine za turbo razumijevanje odmah pale, tako da turbo pamtimo. 🙂

Ha, možda vas ovo i neće čuditi, ali neke kompanije već su ga počele koristiti za svoje reklame – gdje ćeš bolje primjene ultra pamtljivog fonta, zar ne!

Ipak, u dozama!

Znanstvenici upozoravaju da nije poželjno čitati na primjer čitavu knjigu pisanu ovim fontom, već je on više namijenjen naglašavanju bitnih stvari (poput nekih kraćih bilješki).

Pogledajte i poseban video o nastanku te ga sami isprobajte – besplatan je!