U Vilniusu smo vidjeli izrazito simpatičan primjer kulturnog centra u kojem uz sve kreativne i kulturne sadržaje postoji i skatepark u koji navraćaju i roditelji s djecom.

Kako spojiti klasično i urbano, a da nijedna od tih strana ne pati, već da zajedno modernom svijetu donose novo iskustvo? Kablys Skatepark u Vilniusu, glavnom gradu Litve, zna odgovor na to pitanje.

Kablys Skatepark prvi je litvanski unutrašnji skatepark koji se nalazi u Kablysu, bivšoj Palači željezničara, a sadašnjem domu kulture. Kablys se nalazi u središtu grada, blizu glavnog željezničkog kolodvora, što je veoma atraktivna lokacija, ali to nije sve što ova zanimljiva ustanova ima za ponuditi.

Vanjski izgled zgrade posveta je antičkim rimskim vremenima, s obnovljenim antičkim detaljima i u unutrašnjosti, kojima su onda u suprotnosti urbani i moderni elementi skateparka.

Prostor je postao i mjesto okupljanja brojnih umjetnika i underground scene. Osim prvotne funkcije skateparka, Kablys može biti mjesto za koncerte, razne radionice i predavanja, ima kafić i restoran, a može biti i noćni klub, odnosno što god vam padne na pamet i znate kako biste organizirali.

Ono što je posebno zanimljivo je da u njega navraćaju roditelji s djecom koju poučavaju toj vrijednoj vještini. Nesmetano se pada, prevrće, smije, traži ravnoteža i atraktivan pokret.

Ovu multifunkcionalnu kulturnu stanicu vrijedi posjetiti ako vas put nanese u Vilnius, ako ništa drugo, barem zbog divljenja spoju starog i novog te svjedočenju stvaranja nove kulture na starijim temeljima. U konačnici može poslužiti i kao inspiracija za stvaranje nečeg sličnog u nekom od naših gradova.

Iva Kolar