Zapamtite neke od ovih glasova – možda će vam za dvadesetak godina upravo oni željeti dobro jutro iz automobilskih zvučnika na putu za posao. 🙂

U vrijeme rapidnog razvoja tehnologije kada nam je sve teže paziti kojim sve spravicama naša djeca mogu upravljati i s kojim sadržajima dolaziti u kontakt, teško je pronaći aktivnosti koje će ih nakon škole zaokupiti, biti im korisne, poučne, a istovremeno i zabavne.

U takva upražnjena mjesta koja se mogu kvalitetno ispuniti ulaze različite, vrlo često neprofitne, ustanove i udruge koje mogu ponuditi razne kreativne i alternativne aktivnosti za djecu. Jedna od takvih udruga je i Vijeće mladih Benčić, koja kroz rad, igru, istraživanje i druženje želi umjetnički i kulturno obrazovati djecu u dobi od 6 do 14 godina. Udruga od 2015. godine postavlja godišnju izložbu u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u kojoj predstavlja svoj rad u proteklih godinu dana, a to su učinili i ove godine u siječnju, pa smo zato i čitali o njihovom fanzinu.

Međutim, ove godine fokus nije toliko bio na predstavljanju godišnjeg rada udruge, već je želja bila još više aktivirati djecu, koja su dobila ulogu kustosa i sama sudjelovala u pripremi izložbe. Tijekom ove četvrte godišnje izložbe održana je i radionica Radio Roža u kojoj su djeca sama osmislila, vodila i birala glazbu za radijsku emisiju na Radiju Roži. Osim same demonstracije rada na radiju, cilj je radionice bio između ostaloga i upoznati djecu i mlade s pojmom community radija. Na Mixcloudu moguće je poslušati cijelu emisiju, gdje vam djeca sama mogu objasniti što community radio uopće jest i vole li slušati radio. Emisija se sastoji od nekoliko intervjua, od kojih su neke vodila sama djeca, a u nekima se intervjuiralo njih, zatim od pričanja viceva i, naravno, glazbe. Kao što to sami i kažu, bilo im je veliko zadovoljstvo govoriti na radiju i birati pjesme, odnosno mijenjati ploče i to će im dugo ostati u sjećanju. Emisija pršti od veselja i uživanja u radu, a potkradaju se i provale smijeha i nedovršeni vicevi koji se bez imalo problema idu uz bok šarmantnoj profesionalnosti s kojom su djeca pristupila ovom zadatku stvaranja radijske emisije.

Projekti poput ovog samo su dokaz da potencijala oko nas uvijek ima, a da su djeca zainteresirana i voljna sudjelovati u kulturnom životu zajednica u kojima žive čim im se za to pruži prilika. Na ovaj se način mogu otkriti svjetovi u koje ne samo da nemaju pristup mnoga djeca, već ni većina odraslih, a koji kod nekih mogu probuditi nove strasti i aktivirati nove potencijale.

Kao veliki plus projektu može se dodati i činjenica da djeca u emisiji na vlastitu inicijativu pozivaju i ostale da im se pridruže na radionicama Vijeća mladih Benčić obećavajući im prvenstveno dobru zabavu. Ne preostaje nam nego nahraniti znatiželju gladnih umova naše djece.

Iva Kolar