Veseli nas kada rastu projekti namijenjeni djeci i kvalitetnijem odrastanju u ambijentu ulice, parkova, igrališta…

Riječki program lokalnog partnerstva već godinama potiče male inicijative i grupe građana na rad i unapređenje u neposrednoj okolini življenja. Projekti se često bave okolicom škola ili vrtića, a i u novom ciklusu za 2018. godinu nekoliko je priči u kojima njušimo lijepe rezultate za djecu i roditelje, pa ih izdvajamo.

Školjić za 5 prijedlog je Grupe građana Školjić za 5 kroz kojeg će se revitalizirati u suradnji s Gradom Rijeka postojeće dječje igralište (park) smješten u ulici Žrtava fašizma između kućnih brojeva 6 i 8. Cilj projekta je postići bolju posjećenost parka na dnevnoj bazi, kvalitetnija igra na novim sadržajima, bolja povezanost stanovnika MO Školjić i uopće stanovnika u užem centru grada.

Sadržaje za djecu prepoznajemo i u prijedlogu Kružna, urbana oaza Saveza udruga Molekula kojim se želi obogatiti sadržaj i izgled Kružne ulice u smislu izgradnje svojevrsnih urbanih separea (zelenih punktova s klupama za odmor i dječjim spravama!) odnosno mjesta sa sadržajima za različite generacije i profile sugrađana u smislu provođenja slobodnog vremena, unaprjeđenja susjedskih odnosa i postizanja povjerenja građana prema ulici.

Za obranu boja škola zaslužna će biti inicijativa Zajednica u kojoj živim – izvor znanja i stjecanja vještina, prijedlog Vijeća roditelja Osnovne škole Vladimir Gortan i Mjesnog odbora Vojak kojim se želi urediti okoliš same škole i školskog vrta, s ciljem provođenja ekološko edukativnih  učionica, te dovršetka započetih projekata “Perunika – hrvatski nacionalni cvijet i “Mediteranski vrt”.

Naposljetku, iako nije isključivo priča za djecu pomoći će raziganijem životu projekt Igre odraslih za igralište mladih, prijedlog Košarkaškog kluba Zamet kojim se planira urediti, obnoviti, odnosno revitalizirati  postojeće košarkaško igralište na adresi Obitelji Sušanj 2. Postojeće igralište smješteno je uz boćarski jog i objekt na kojem djeluje Športsko društvo Zamet. Planiraju se obnoviti postojeće košarkaške konstrukcije i postaviti nova podloga  sa iscrtavanjem linija igrališta koje je otvorenog tipa i koriste ga članovi kluba , ali i građani Zameta i šire.

Svima puno sreće u provođenju inicijativi, a vama poziv da osmislite i krenete u vlastite pobjede. Možda zapušteni prostor između vaše i susjedne zgrade čeka baš vašu akciju da dobije stol za stolni tenis, senzornu stazicu, kućicu na stablu…

Proljeće je pred vratima.