Čini nam se kako opet ne znamo koju konzolu kupiti

Danas je poput bombe odjeknula vijest kako je Microsoft kupio firmu ZeniMax Media. Na prvu rijetkima to nešto znači; caka je u studijima koji se nalaze unutar kupljene firme. Njih je osam, a najpoznatiji su Bethesda i id Software. Riječ je o studijima koji stoje redom iza Fallout, The Elders Scrolls, Wolfenstein (novi nastavci), Rage itd. serijala koji su dobro poznati apsolutno svima unutar gejming zajednice

U redu, ali zašto je to važno za nas? ZeniMax Media je Microsoft došao nemalih 7,5 milijardi američkih dolara. Vrhunac je to trošenja američke firme koja je prošle godine počela kupovati studije poput Playground Gamesa, Ninja Theorya te Obsidiana. Zašto? Zato jer je Microsoft shvatio kako mu u borbi konzola kronično nedostaje studija čijim bi igrama mogao konkurirati Sonyu te mu — ako je moguće — zagorčati život.

Današnjom kupnjom Microsoftu je upravo to pošlo za rukom. Naime, nije dugo trebalo da u javnost iziđu informacije kako je daleko od sigurnog da će igre kupljenih studija biti zastupljene na drugim konzolama. U prijevodu, The Elders Scrolls te drugi naslovi postali su Xbox i PC ekskluzive. Stav Microsofta je kako će ovisiti od igre do igre što znači kako su otvoreni svi scenariji; od kašnjenja do nedolaska, sve je moguće. Međutim, ima pozitivnih naznaka. Deathloop i Ghostwire Tokyo bili su reklamirani kao PS5 eksluzive te će takvima i ostati i nakon kupnje što znači kako će pak kasniti na Xbox. Važno je istaknuti taj primjer jer očito je suradnja moguća, ali…

Ali se skriva iza činjenica kako ekskluzivnost naslova na Xbox konzoli nije toliko važna koliko sama snaga Xbox pretplate. Hoćete li kupiti konzolu zbog samo jedne igre? Teško. Hoćete li kupiti konzolu zbog seta igara? Vjerojatno. Ujedno, treba istaknuti ciljano svezivanje računala i konzole što samo povećava Microsoftovu zajednicu koja daleko nadmašuje onu Sonya koji je tek ove godine krenuo ozbiljnije u povezivanje sa PC zajednicom.

U svakom slučaju, Microsoft (napokon) ima snažnu ponudu zbog koje će mnogi promisliti koju konzolu kupiti krajem godine.