Bilo kuda, knjiga svuda!

Odlična zamisao dolazi nam iz Nizozemske koja je prošloga vikenda odlučila darovati zaljubljenike u knjige besplatnim kartama za vlak.

Kako, zašto i što su to morali čitati da su zaslužili besplatne karte? Priča ide otprilike ovako – od 1932. godine Nizozemci organiziraju takozvani Boekenweek  kako bi popularizirali čitanje diljem zemlje. Tijekom toga tjedna organiziraju se razni festivali koji su posljedično poprišta raznih predstavljanja, potpisivanja i javnih čitanja. Ono što ovaj tjedan čini specifičnim je sponzorstvo državne željeznice koja iz godine u godinu organizira javna čitanja te predstavljanja autora u svakodnevnim vožnjama. Zamislite da se vozite HŽ-om i u vašem kupeu Miljenko Jergović priča o problematici Sarajevskog Marlboroa ili Zorana Žmirića kako piše drugo izdanje Kaleidoskopa inspirirano susretima u vlaku.

Ove godine odluka je bila kako će ovoga vikenda putnici s knjigom u ruci imati pravo na besplatnu vožnju u bilokojem smjeru tijekom cijeloga dana. I ne – nisu trebali čitati Ilijadu ili Osmana za besplatnu kartu.

Možemo li ovo zamisliti kod nas? Možemo, samo što bi za vožnje našim željeznicama trebali uzeti nešto malo deblje.