Na našim “lajnama” po društvenim mrežama pred oči nam je iskočio naslov koji bi se mogao pokazati zanimljivim.

Opus Gradna za sebe voli reći da je maleni izdavač velikih planova. Iz njenih kreativnih strojeva pojavio se “Škola na rubu pameti” Tomislava Zagode. Kome u oči ne bi upao takav naslov?

Opis kaže: knjige za djecu pune su svakojakih junaka, ali nijedna nema ovakve kao što su junaci OSNOVNE ŠKOLE ŽIGE KLEPCA RIMCA. Postoje brojne škole, ali samo OSNOVNA ŠKOLA ŽIGE KLEPCA RIMCA radi prema programu ŠKOLE ZA SMIJEH. Duboko udahnite i uživajte uz TONIJA PROPADALA, ŽANU MRAVUNAC, ravnatelja ĐURU ŽIVČIĆA, NIKICU DEMONJU, SOKRATA i druge nezaboravne likove ove čudesne knjige!

Tomislav Zagoda (tekst) i Dario Kukić (ilustracije) napravili su knjigu koja donosi osvježenje na domaću književnu scenu za djecu. Riječ je o humorističnom romanu koji plijeni pozornost duhovitim pričama (ulančano povezanima) i raskošnim crtežima u boji koji pojačavaju komični efekt teksta. Šašavi antijunaci (učenici i učitelji) nasmijat će vas do suza.

Tko je autor?

Tomislav Zagoda dobitnik je nagrade „Grigor Vitez“ za tinejdžerski roman Balada o Buginim gaćicama (preveden na makedonski i slovenski). Objavio je zbirku priča za mlade Nek bude kaos. Priče su mu objavljene u Zbirniku, Kako smo popubertetili (10 priča o odrastanju), Nove priče i pjesme dobitnika Nagrade „Grigro Vitez“.

Dario Kukić rođen je 1971. godine u Zagrebu. 1990. godine maturira na animiranom filmu Kuglana u Zagreb filmu. Od 1991. započinje rad u studiju za crtani film Croatia filma na Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića. Animacijom se bavi i na ostalim projektima Croatia filma (autorski filmovi, reklame, spotovi, špica za festival crtanog filma i sl.). U Zagreb filmu radi na filmovima Povratak profesora Baltazara, LajavacGlupačaVremeplovRudijev dnevnikMedo Trapavko

Uz animaciju bavi se crtanjem stripova i ilustracijom. Stripove objavljuje u dječjim časopisima (SmibPrvi izbor), dnevnom tisku (Jutarnji listVečernji listSlobodna Dalmacija), strip magazinima (QPatakBruhKvadratEndem), te časopisima za mlade (Homo VolansArkzinNomadStudentski list itd.).

Ilustracije radi pretežno za udžbenike i dječje časopise (Smib, Prvi izbor, ZvrkModra lasta). Surađuje sa Školskom knjigomProfilomAlfomMozaik knjigomZnanjem i drugim izdavačkim kućama. Ilustrirao je slikovnice Dječji sportoviReumatični kišobranLeteći glasovirKućni ljubimciMonikino veliko putovanje i seriju edukativno-ekoloških slikovnica Spasimo Zemlju. Također je ilustrirao knjige BlizankeTko vjeruje u rode jošMrvice iz dnevnog boravkaTajna tihe uvaleSmogovci i druge.