Jedna Engleskinja sjetila se najboljeg lijeka za postblagdansku depresiju – književnosti!

U jeku postblagdanskih egzistencijalističkih balona koji se neminovno stvaraju te koji nas vuku za kragne zazivajući riješenje, našli smo ljekarnu koja bi nam mogla pomoći – pjesničku ljekarnu. I ne – to nije naziv nove kolumne.

Pjesnička ljekarna uistinu se otvorila prije par dana u malenome engleskome gradiću Shropshire. Na ideju je došla engleska pjesnikinja Deborah Alma koja vjeruje kako nijedna tableta nije do koljena pjesmi kada su u pitanju duševni problemi. Do ideje je došla kroz rad s pacijentima koji boluju od demencije koji su pozitivno reagirali na njen pjesnički tretman.

Prekid veze, novi poslovni projekt, nestanak božićnih kolača, Alma vjeruje kako ima pjesmu za svaki problem. Redovno drži pjesničke konzultacije na kojima pridošle čitatelje ispituje niz pitanja koji bi joj trebao olakšati da nađe pravu pjesmu za njihov problem. Na kraju konzultacija svakome pacijentu/čitatelju slijedi odabrana pjesma koja bi mu trebala pomoći da vidi širi sliku.

Kada im dam pjesmu, ona postaje trajni dio njihovih života koji bi ih trebao iz dana u dan ohrabrivati. Pjesma može mnogo toga pozitivnoga učiniti za osobu”

Deborah Alma

Brojni literati imali bi tu štogod za reći (tišina, teorijo!), ali u jednome se zasigurno svi slažemo – književnost može osvijetliti i najcrnje dane.