U ovom gradu svi krovovi se zelene… Party na krovu sada su preuzele pčelice!

Često čujemo sintagmu “pametan grad” i to u kontekstu nekakve aplikacije ili nove tehnologije, ali zapravo, grad je pametan samo onda kada svojim građanima omogućava čim ispunjeniji i kvalitetniji životni standard.

A za to ponekad nije potrebna neka posebna aplikacija. 

Nekvalitetan i gust gradski promet jedan je od uzroka loše kvalitete zraka u gradovima, pa samim tiem i lošijeg zdravlja ljudi, stoga se sve više prelazi s dizel autobusa na plinske ili električne. Primjere imamo i u Hrvatskoj. 

Nizozemski grad Utrecht napravio je korak dalje: uveli su sutav ‘ocjenjivanja’ udobnosti i ekonomičnosti vožnje pojedinih vozača, a najbolje od njih se i nagrađuje!

Uz to, tristotinjak autobusnih stanica dobilo je zelene krovove: posađeni su sedumi iliti žednjaci, biljke koje skupljaju finu prašinu i kišnicu te pružaju ugodnu zaštitu od vrućina.

Ono što je možda najbitnije, kao stanica služe i pčelama, bumbarima i ostalim insektima važnima za gradsko zelenilo i bioraznolikost.

Ni to nije sve: Utrecht posebnim poticajima potiče i građane da pozelene krovove svojih kuća. Vrt na krovu? Grad koji zelenilo vidi kao dio urbane infrastrukture? Eto, to je pametno!