Plodovi zemlje – na vodi? Jako neobičan projekt odvija se u Nizozemskoj.

Proizvodnja zdrave hrane u velikim gradovima, blizu onih kojima je i namijenjena? Izuzev možda nekih kućnih pokušaja, to je uglavnom skoro svugdje još u fazi teorije, osim kod Nizozemaca, koji su se i inače kroz povijest pokazali kao dosta poduzetni. Da nisu još prije nekoliko stotina godina izgradili sustav nasipa i kanala, danas im zemlje vrlo vjerojatno ne bi ni bilo.

Upravo zato ne čudi što među prvima vide kako stoje stvari i nastoje unaprijed iznaći rješenje problema. Nakon što su, između ostalog, pokrenuli trend eksperimentalne proizvodnje mesa u laboratoriju pomoću stanica životinja koje pritom nisu nastradale, sada imaju i prvu plutajuću farmu krava na svijetu. Dobro ste pročitali: trenutno 32 krave plutaju na platformi vrijednoj nekoliko milijuna $ u moru ispred Rotterdama. 

Hrane ih travom s lokalnih nogometnih igrališta, ostacima krumpira iz obližnje tvornice i mekinjama iz vjetrenjača kojima Nizozemska obiluje. Sve to skuplja se i doprema na farmu električnim vozilima, na farmi je sve robotizirano (od mužnje do čišćenja), a s farme se u grad otprema mlijeko i gnojivo. Inovativno, cirkularno i održivo, ili kako autori projekta kažu – transfarmacija.

Logika projekta je ova: broj stanovništa raste, ali ne i površina obradive zemlje. Klimatske promjene uzrokuje sve veće vremenske razlike i učestalije poplave i suše, stoga će i distribucija hrane u određenim situacijama doći u pitanje, pa treba poraditi na uštedi vremena i energije za njenu dopremu. Tako se rodila ideja o plutajućim farmama, koje mogu funkcionirati na svim vodenim površinama, a može ih se i skloniti na sigurno u slučaju nevremena. U planu su i platforme s kokošima, te vertikalne farme s povrćem.

Ovo naravno ne rješava sve potencijalne probleme, sve je u fazi eksperimenta i većina će se farmi i dalje nalaziti na kopnu, ali da ideja (za naše lokalne pojmove iznimno futurološka) ima potencijala, pokazuje i interes nekoliko velikih azijskih gradova za ovaj projekt.

Više istražite ovdje.