Za pronaći dobru društvenu igru uvijek treba vremena: poslušati preporuke, provjeriti preporuke, odigrati preporuke, odbaciti preporuke i povjerovati recenziji netom pronađenoj na društvenim mrežama. Cijeli taj proces postaje samo složenijim u trenucima kada krenemo postavljati zahtjeve. Primjerice, stolna društvena igra uronjena u slavenski svijet. Zanimljivo jer kad već spominjemo stolne igre slavenske tematike moramo kazati kako imamo jedan zanimljiv prijedlog naslovljen Arcadia Tenebra.

Riječ je o dugogodišnjem projektu iza kojeg stoji riječki tim pisaca, a gejmera, Rigged Dice Games. No, što je točno Arcadia Tenebra? Koristeći se RPG mehanikama, stolna igra publici kroz spoj niza žanrova i formi upoznaje s fikcionalnom naslovnom pokrajinom (taman na granici s Osmanskim carstvom) 19. stoljeća, a onda i likovima, protivnicima i zvijerima.

U središtu pozornosti je istraga koja traga za serijskim ubojicom kojeg igrači moraju uloviti prije izlaska krvavog mjeseca; s obzirom na to kako je riječ o RPG naslovu, igračima se nudi set raznih likova, svojevrsnih antiheroja od kojih svaki ima zaseban i specifičan set vještina. Izabravši svojeg inspektora, igrač kreće u istraživanje svijeta koje traje između 60 i 240 minuta pri čemu je svaka minuta utrošena na dešifriranje tragova, borbu s protivnicima ili jednostavno izmišljanje svoje priče unutar postavljenog svijeta. Arcadia Tenebra tendira otvorenim završetcima te, kako kroz bogatstvo likova, tako i bogatstvu stvorenog svijeta, nuka igrača da se po završetku vrati na dobar, stari početak te vidi gdje je pogriješio, gdje pogodio, a što nije ni uspio niti pogoditi niti promašiti.

Ima jedan caka: Arcadia Tenebra još uvijek nije dobila zeleno svijetlo za proizvodnju. Ako se pitate što se čeka, čeka se sretan završetak započete kickstarter kampanje gdje developerska ekipa nastoji doseći cilj od devet tisuća američkih dolara za a) završno poliranje igre, b) produciranje primjeraka, i c) dostavu igre. Trenutno im ide odlično s obzirom na to kako su stali na 7,715 američkih dolara, a kampanja traje još osam dana. Na službenim stranicama njihove kampanje možete detaljnije pročitati o samoj igri, kao i planovima tima, ali i drugim ciljevima koje je ova kampanja postavila, kako ispred sebe, tako i ispred fanova.

Što čekate?