Brickzine je s nama tri mjeseca! Ne mirujemo – u kreativnoj kuhinji je i stvaranje tiskanog izdanja te trebamo vaša razmišljanja…

Prolaze točno tri mjeseca od početka javnog života avanture zvane Brickzine. Bilo je to u nedjelju 17. 12. 2017. godine. Prisjetimo se zraka prosinačkog sunca koje smo lovili tog nedjeljnog jutra na slatkom riječkom trgu… Uz festival Tobogan koji vas čeka i ovoga ljeta riječ je o jednom od prvih i ključnih proizvoda Dječje iliti Ciglene kuće, entiteta u nastajanju kojeg grade Gradska knjižnica Rijeka, Art kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Vijeće mladih Benčić, a sve kao dio projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture.

Prebrodili smo točno jednu zimu, meteorološki kontradiktornu i neobičnu, i nalazimo se na pragu proljeća, puni nove energije, ideja i planova. Tako to obično i biva s prvim suncem koje doista i grije…

Ne bi li Brickzine rastao u smjeru kojeg priželjkujemo djelovanje kroz tri mjeseca smo razvukli na veći broj područja. Nastala online platforma bivala je sve bogatija sadržajem, prvenstveno u formi vijesti i priči o raznim temama i ljudima. Ispitujemo svoj ritam, stil, kut… Sve smo bliži željenom stanju te znamo da budućnost nosi još veći broj zanimljivih tekstova i paljenja iskri kreativnosti.

Ipak, svakako želimo čuti i vaš glas – kao mama, očeva, djedova ili baka, novih ili budućih roditelja, odgojno-obrazovnih djelatnika, bivše djece…

Pronađite se u ulozi koja vam najviše odgovara i zapitajte se iskreno, duboko i ozbiljno kako online i tiskani magazin za djecu zamišljate 2018. godine?

Koje teme vas zanimaju i mislite da su važne za vaše dijete?

Kako se snalazite kroz obilje informacija i ponude interneta?

Trebate li kvalitetne vodiče?

Možemo li i časopisima stvarati bolje ljude?

Javi se, misli, želi!

Izaberite najbolju formu za sebe – ispunite kratku online anketu, pišite mail na adresu brickzine@rijeka2020.eu  ili nam se javite porukom Facebook stranici Brickzine sa zamislima, željama, komentarima i budite jedna cigla u izgradnji Brickzinea. Možda upravo ona (o)drži cijelu zgradu na okupu i makne upitnike…

Imamo uredništvo!

Ima tko i slušati – stvorili smo uredništvo iskusnih lica iz svijeta rada s djecom ili za djecu, pa su u kreativnom loncu Vedrana Balen Spinčić (Gradsko kazalište lutaka Rijeka), Natali Bosić (Vijeće mladih Benčić), Barbara Zupičić (Art kino), Ivana Lučić te suradnice Anda Bukvić (U novoroditeljskom žanru) i Jelena Pervan (Hrkalova “mama”),  a tu su i glavni urednik Kristian Benić (Gradska knjižnica Rijeka), koordinatorica projekta Jelena Milić (Rijeka 2020) i grafički urednik Dragan Kordić (slobodni ilustrator).

Vjerujemo u ove ljude, njihovu benevolentnost, odgovornost, energiju i znanje. Vjerujemo i da pojedine aktivnosti na planu odgoja i obrazovanja u Rijeci imaju posebnu vrijednost – informatika za sve učenike i građanski odgoj uzori su koje vrijedi imati pred očima. Kada se to dvoje spoji na terenu kulture i umjetnosti nastaje Brickzine.

Slatki tiskani snovi

Kroz naredna tri mjeseca poput bebe koja počne znatiželjno dizati glavu visoko iznad stola ili poda i mi dižemo našu ambiciju i dosege. Online izdanje će postupno biti još bogatije sadržajem, funkcionalnostima i poprimit će jedan magazinski izgled koji će ljepše otkrivati bogatstvo sadržaja. No prava kruna i središte naših nastojanja bit će rad na premijernom izdanju tiskanog Brickzinea kojeg ćete listati na sljedećem Toboganu krajem ovogodišnjeg lipnja.

Zaključili smo da trebamo sadržaje koje stvaraju bolje ljude. Manje nasilne, nezainteresirane i depresivne, a više dobronamjerne, aktivne i kreativne. Puno ideja, smjernica, natuknica pružaju pravac kako do toga doista i doći.

Problema je puno – borimo se s velikim informacijskim kaosom na hiperaktivnim ekranima, nedostatkom vremena za kvalitetne aktivnosti, često  golom egzistencijom i općim društvenim pesimizmom.

Brickzine ne može riješiti sve te probleme. Ali svi pamtimo neke drage časopise koji su utjecali da postanemo to što smo danas, pa i nove generacije zaslužuju da im stvorimo takvu uspomenu… Javi se, reci, zamisli!