Imate li fotografija na kojima ste musavi nakon rigojančija? Muzej djetinjstva treba upravo takve materijale za jednu posebnu rođendansku izložbu.

Tko se ne sjeća rigojančija? Poslastica je to uz koju su odrasle mnoge generacije Riječana, ali i stanovnici ostalih zemalja kojima je vladala dinastija Habsburg. No, znate li da je taj, sad već kultni kolač, nazvan po violinistu i lutalici imenom Rigó Jancsi? Legenda kaže da je taj romski virtuoz na violini porijeklom iz Mađarske upravo ovom slasticom uspio osvojiti srce belgijske princeze Clare te par učiniti viješću tadašnjih “žutih” novinskih rubrika. Više o toj zanimljivoj priči moći ćete saznati na izložbi u čast pete godišnjice djelovanja riječkog Muzeja djetinjstva.

Naime, ovog listopada, u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejem, vrijedna ekipa ovog muzeja priprema izložbu pod nazivom: „Rigojanči- ljubav kao slastičarsko nadahnuće“. Mađarski virtuoz zaveo je kćer bogatog denverskog industrijalca i suprugu belgijskog princa Charman-Chimaya  i nježnim strunama violine odveo je pred oltar. Bio je to par kojeg je slikar svjetskog glasa Tolouse Lautrec naslikao i koji je punio novinske stupce gdje god da se pojavio. Od burleske pa do, kako to obično bude, konačnog pada. Clara se odmetnula od Rige, udala za naposljetku konobara iz Padove i tamo skočnala. Rigo je pak završio na ulicama New Yorka. Ipak, kolač rigojanči je ostao generacijama popularna slastica koja nosi ime upravo po njemu.

Kako bi izložbu učinili autentičnijom i bogatijom, Muzej šalje apel građanima da zavire u svoje obiteljske albume i pokušaju i sami pronaći poneku uspomenu koja ih veže uz kolač. Pozabavite se prelistavanjem obiteljskih fotografija i ugledajte ujesen i svoju najmiliju fotografiju među slatkim uspomenama vaših sugrađana! Uostalom cijeli Muzej djetinjstva nastao je aktivnošću građana i posudbom vlastitih uspomena.

Iza imena Muzej djetinjstva PEEK&POKE krije se skupina entuzijasta sa zajedničkim ciljem prizivanja toplih osjećaja i uspomena na djetinjstvo. Vodeći se riječima velikog Alberta Camusa: „Svako stvaranje pokušaj je ponovnog proživljavanja“, kreativci koji stoje iza ovog muzeja već pet godina organiziraju razne događaje i izložbe i u svoje prostore velikodušno primaju pripadnike svih dobnih skupina. Važno je istaknuti da su Muzej djetinjstva stvorili i stvaraju građani- donacijama starih igračaka, knjižica, plišanih prijatelja, ali i osobnih fotografija. Darivajući tako Muzej dragim osobnim stvarima, donatori daruju i djelić sebe svim njegovim posjetiteljima. Složimo li se da djetinjstvo ostavlja neizbrisiv trag na naše živote, posjetom ovom muzeju ne samo da se vlastitim vremeplovima lako vraćamo u prošlost, već saznajemo i mnogo o vremenima djetinjstva naših roditelja, djedova i baka.

 

Kako ekipa iz Muzeja ističe, u djetinjstvu je neizostavna bezbrižnost, a to je upravo ono što oni u svom malom hramu igračaka i predmeta iz prošlosti slave. Nakraju, ako već niste, bacite se u potragu za najdražim vam ovjekovječenim trenucima i postanite i Vi dijelom ovog hvalevrijednog projekta. Jednom takvom fotografijom učinit ćete izložbu „Rigojanči- ljubav kao slastičarsko nadahnuće“ većom i bogatijom, a marljivu ekipu iz Muzeja djetinjstva PEEK&POKE motiviranijom za nove kreativne pobjede.

Osim izložbenog dijela u planu je izdavanje dječje slikovnice na hrvatskom i mađarskom jeziku koju zajedničkim snagama rade Anđa Marić kao tekstopisac uz ilustracije hrvatskog ilustratora Tomislava Torjanca

Lucija Puača