Mislim da je bio šesti razred kada sam se prvi put susreo s kvalitetnim strateškim naslovima kao što su Rise of Nations ili Empire Earth. Okej, nisam tada povlačio prijatelje i govorio im kako je riječ o “kvalitetnim strateškim naslovima”, ali sam udijelio pokoju pametnu o tome kako se dobro zabavljam igrajući nešto što tada nisam u cijelosti razumio. Bilo mi je vraški zabavno (iskreno, ne znam tko je zadnji put uživo u razgovoru rekao vraški) graditi svoje carstvo što se oslikavalo kroz dizanje naselja, kao i širenje utjecaja. Hoću reći, bilo mi je zabavno bojati kartu.

Možda sam propustio koju partiju nogometa previše zbog tih naslova, ali mi je drago jer je riječ o igrama o kojima ne razmišljamo kada razgovaramo o gejming štivu za osnovnoškolce. Gradeći na svojem pozitivnom iskustvu (jednog dana možda i bolje raspisanom sjećanju), uvijek mi je drago ukazati na intrigantne RTS naslove u nastajanju. Svoje mjesto u galeriji najava zaslužila je tako nadolazeća strategija Diplomacy Is Not An Option.

Kao što sam već dao podcrtati, Diplomacy Is Not An Option je real-time strategy smješten u paralelni svijet koji svojom estetikom baca na razdoblje ranog novog vijeka (okej, 16. – 18. st). Prema najavama, naslov iza kojeg stoji studio Door 407 ima standardni RTS repertoar, pri čemu najviše naginje na tip igre kao što je Stronghold. No, ako je riječ o još jednom klasičnom strateškom naslovu čija ga estetika neće spasiti (jako puno igri izgleda simpatično), zašto smo odlučili izdvojiti upravo ovaj naslov? Paaaa… Čini se kako bi igra mogla biti iznenađenje zahvaljujući mehanici horda.

Naime, Door 407 obećava ogroman broj neprijatelja, a traileri (i demo verzija) pokazuju nam kako ne lažu zajednicu. S obzirom na broj neprijatelja, igrač na raspolaganju ima ogroman broj oružja od čega nas je najviše fascinirala svojevrsna zraka smrti, kao i meteor. I dok spomenuta sredstva iz arsenala zvuče spektakularno, draže mi je napisati kako će naslov od igrača očekivati da veliku pažnju posveti obrambenoj arhitekturi kroz spoj citybuilding vještina, kao i menadžerskih sposobnosti.

Diplomacy Is Not An Option trebao bi na ekrane računala stići 9. veljače, ali do tada imate dovoljno vremena da si date oduška u otvorenoj demo verziji.