Svaki je novi dan prilika za nova iskustva i širenje vlastitih granica, a studenti i osoblje Sveučilišta u Innsbrucku odlučili su djeci svog grada podariti novi prostor u kojem će im to biti moguće.

U dvorištu glavne zgrade Sveučilišta studenti Odjela za eksperimentalnu arhitekturu podigli su uz pomoć stručnjaka tzv. Spielraeume, odnosno igraonicu vrlo zanimljiva izgleda, koja potpuno parira velikoj, strogoj višestoljetnoj zgradi koja iza nje stoji poput kakve ozbiljne profesorice. Ova razigrana zgrada napravljena je od drveta i stakla, a izgledom podsjeća na gnijezdo. Smještena je između zgrade Sveučilišta i rijeke Inn te je ograđena, što joj daje i sigurnost od vandalizma i privatnost.

Pozornost privlači svojim neuobičajenim izgledom koji se bori protiv toliko čestog kockastog izgleda svih naših domova i institucija, čak i kada su igraonice u pitanju. Ova igraonica tako se ne koristi samo uobičajenim načinom prilagođavanja nekog prostora za djecu, odnosno dodavanjem šarenila i igračaka, već na granicu između prirode i ljudskog djelovanja stavlja još jedno gnijezdo većinski napravljeno od prirodnih materijala.

U igraonicu dolazi mnogo prirodnog svjetla zahvaljujući prozorima koji sežu od stropa do poda te krovnim prozorima, a oni im osim svjetla omogućuju i pogled na nebo i zelenilo koji okružuju zgradu. Prostorije unutar zgrade kao da se stapaju u jednu veliku, iako su odijeljene i zadovoljavaju sve potrebe jedne igraonice, od prostora za igru preko zahoda i ostave do prostora za roditelje. Igranje može biti slobodnije zbog toga što prostor nije strogo određen i definiran pravim kutovima, već je razigran kao i oni kojima je namijenjen, a iako je u unutrašnjosti mnogo stakla, ne narušava se privatnost. Unutrašnjost se igraonice račva poput ulaznih traka na autocesti, prolazi i putevi vode u različite šire dijelove i pozivaju na istraživanje, igru i upoznavanje s okolinom.

Cijela je unutrašnjost napravljena od neobrađenog drveta, točnije od smrekinog drveta, a na mjestima koja ne pokriva drvo vodeću riječ preuzima staklo. Umjesto fasade na zgradi se nalaze drvene letvice koje upotpunjuju vanjski dojam gnijezda. Sve u i na zgradi dizajnirali su i postavljali sami studenti. U suradnji sa stručnjacima, uspjeli su igraonicu podići u samo četiri mjeseca, od svibnja do rujna 2017. godine, a cijeli je projekt počeo u prosincu prethodne godine.

Saznajte više i pogledajte inspirativnu galeriju fotografija na ArchDaily stranici kao i veselje kroz proces izgradnje.

Iva Kolar