Vijest o pokakanim pelenama možda se ne čini najvažnijom na planeti, ali s planetom itekako ima veze.

Dana 19. 12. 2017. godine objavili smo na Facebook stranici Brickzinea informaciju o vrećici potrošenih jednokratnih pelena odbačenih uz glavnu drenovsku cestu, tik kraj autobusne stanice, vrtića, osnovne škole i nečijeg zelenog vrta. Dakle, u samom središtu odrastanja u inače vrlo lijepom naselju.

Nitko sretniji od Brickzinea – ima djece, ima veselja! Uz pelene su i omoti čokolade, bombona, igračaka… Sjajno. Brickzine ima smisla i budućnost! Ne pišemo uzalud ovu vijest u šest i pol ujutro krmeljavih očiju…

“Jedini” je problem što se potrošene jednokratne pelene (i ostatak ekipe) ne bacaju na takvom mjesto i na takav način bio tvoj grad, naselje ili selo svemirska prijestolnica kulture ili ne. Same su zbog korištenih plastika teško razgradive, dodatno “obogaćene” različitim kemijskim sastojcima s kojima priroda nije dobar prijatelj, a cijeli proces je dodatno začinjen kada se nalaze u plastičnoj vrećici iz dućana.

Nije jasan motivacijski sklop osobe koja odluči izaći iz zgrade i odbaciti takvu vrećicu na zelenu javnu površinu u naselju sa sasvim dovoljnim brojem baja za smeće i sustavom čišćenja kojeg vrijedno plaćamo. Nije jasno ni kako je takav sadržaj preživio sve ove tjedne te zašto ga službe odgovorne za održavanje čistoće naših ulica nisu odstranile. Štoviše, pelenama se na zabavi priključila i nova ekipa o čemu svjedoči fotografija nastala čak dvadeset dana kasnije rano ujutro 9. siječnja 2018. godine.

No važniji od čistača su naši postupci – sami se brinemo za svoje pokakane pelene.

Uglavnom, uzet ćemo večeras rukavice i vreću u ruke te počistiti što nas smeta.

Vaš mali i mladi Brickzine.