Vijeće mladih Benčić u novu godinu ulazi s eksperimentalno napravljenim fanzinom, a kako i naš “zin” vuče inspiraciju iz tih nadahnjujućih uradaka srce nam je brže zakucalo, oznojili su nam se dlanovi…

Prvo, dobro pogledajte o čemu je riječ i prolistajte digitalnu verziju. Jeste? Sada možemo dalje.

Na radionicu izrade fanzina Vijeće mladih Benčić odlučilo se iz nekoliko razloga. Tema fanzina uklopila se u godišnju temu radionica – stvaranje zajednica i prostora za druženje i izražavanje (community i place making). Kako se ekipa trudi pratiti nova zbivanja u gradu, upoznali su se s dečkima koji stoje iza Zin Zin inicijative koji su htjeli održati i radionicu izrade fanzina s djecom. Baš kako i treba spojili su se  međusobni kreativni interesi.

Fanzin Vijeća mladih Benčić dobio je naposljetku naziv Vjesnik mladih Benčić i izrađen je na radionicama 28. i 29. 12. 2017. godine. Na godišnjoj izložbi Vijeća mladih Benčić (15. siječanj u 18 i 30 , vidimo se Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Benčiću!) svatko će moći i uzeti primjerak fanzina.

U krugu se radi najbolje. Ili ne radi.

Ivana Golob Mihić iz Vijeća mladih Benčić nam sve dodatno približava: “Cilj radionice bio je djecu upoznati s alternativnim načinom izražavanja svojih mišljenja, dojmova, znanja ili umjetničkih uradaka. Časopisi koji su danas poznati djeci su ili školski časopisi ili komercijalni časopisi za čiju je produkciju potrebna financijska podloga. Na ovaj način upoznali smo djecu s „uradi sam“ tehnikom koju svi mogu kod kuće primijeniti, ali smo, također, obradili načine stvaranja i vrijednost sadržaja koji se u časopisu objavljuju. Osim što je to put za izražavanje vlastitih misli, ono može biti i poligon za isprobavanje različitih tehnika likovnog oblikovanja, pisanja i uređivanja.”

Neka čudna sprava za pisanje.

Dodaje i da je ovaj tip radionice često zahtjevniji jer je po prirodi statičan, radi se o crtanju, pisanju, čitanju, ali s druge strane često na kraju nosi veliki osjećaj zadovoljstva. Zin Zin radionica je to dokazala u potpunosti. “U početku djeca nisu znala što očekivati, kako će sve to izgledati te kako točno početi. Kroz različite igre, vježbe i na kraju sam rad došli smo do 28 stranica sadržaja kojeg kada su ugledali i prolistali je proizvelo veliki osjećaj ponosa i zadovoljstva, kako kod djece, tako i kod nas voditelja i mentora.”, kaže Ivana.

Štednja struje.

Zin Zin knjižnica nastaje s ciljem promicanja i oživljavanja kulture stvaranja i čitanja fanzina. Ideja o nastanku knjižnice fanzina nastala je u umovima entuzijasta Brune Butorca i Frana Kalčića. Njihova želja je arhiviranjem, izradom i posuđivanjem fanzina je informirati ljude o „uradi sam“ kulturi i potaknuti sve nas da i sami postanemo aktivni te se tim činom borimo protiv kolotečine i monotonije u društvu.

Dečki, slažemo se!