Vrijedi li preko granice po dječji časopis na slovenskom?

Kada je riječ o časopisima za djecu u vrijeme prije interneta te u vrijeme bivše Jugoslavije aposlutni tron pripadao je listu Politikin zabavnik. Politikin zabavnik uvijek je donosio koktel popularno ispričane znanosti, povijesti, humora, priča i stripova te nije ispuštan iz ruku desetogodišnjaka. S dolaskom ratnih događanja Politikin zabavnik postaje ograničen prvenstveno na Srbiju, a opstaje izdanje na ćirilici.

Tim više vijest koja dolazi iz Slovenije zvuči pomalo egzotično, a to je da Politikin zabavnik počinje život i na slovenskom jeziku! Tako se u četvrtak 31.1. na slovenskim kioscima u izdanju slovenske medijske kuće Media24 našao prvi broj i to pod geslom “Nastavite tamo gdje ste stali!”. Ideja izdavača je stvaranje lista za cijelu obitelj i sve generacije, a poseban naglasak je na onima koji imaju određenu nostalgiju prema vlastitom djetinjstvu. Također, nada izdavača je i da će nove generacije prepoznati vrijednost sadržaja.

Slovenski Politikin zabavnik bit će mjesečnik, a prvi je tiskan u 20 000 primjeraka. Mi u Brickzineu smo usmjereni budućnosti, ne nostalgiji, ali čini nam se zanimljivim vidjeti kakav sadržaj će stvarati nova izdanja. Uostalom, i znanje drugih jezika je samo vrijednost pa svladavanje slovenskog može biti nešto jednostavnije.