Popularni servis od ovog je tjedna dostupan i u Hrvatskoj, a mi skrećemo pažnju i na to da se sami trebamo pobrinuti oko vrste sadržaja koju želimo u prvom planu. Naravno, ako želimo kvalitetu….

Od četvrtka 25.1. YouTube Kids, kao aplikacija za mobitele koja pruža usmjereno i sadržajno na djecu usmjereno iskustvo, dostupna je i u Hrvatskoj. Vijest je to koju su kao PR objavu prenijeli mnogi hrvatski mediji, pa je za vjerovati da će aplikacija ubrzano pronaći svoje mjesto na mnogim mobitelima roditelja s djecom.

Ideja iza YouTube Kids aplikacije je ta da djeca ne koriste matičnu YouTube aplikaciju i stranicu, s mnoštvom sadržaja neobičnog podrijetla, neprovjerenih informacija i estetike, već ovu kao način postizanja veće usmjerenosti na specifičnu vrstu sadržaja koji nisu sporni. YouTube tvrdi da je algoritam izgrađen tako da dobro selektira sadržaje.

Estetika je obilježena YouTubeovim shvaćanjem digitalnog dječjeg okruženja, prevladavaju žarke boje, a postoji i glazbena pozadina koju možete isključiti. Sadržaji su grupirani u četiri kategorije imena “Učenje”, “Istraživanje”, “Glazba”, “Serije”. Već po ulasku u aplikaciju dočekat će vas razne brojalice, dječje pjesmice, upakirane u animirano ruho. U prvom planu su također i Peppa Pig, Čarobnica Lili, Traktor Tom te radovi posvećeni različitom eksperimentiranju i “uradi sam” pokušajima…

Uredničko mišljenje

Opći dojam je da iako YouTube Kids nastaje pod geslom sigurnog okruženja za djecu i roditelje kvaliteta sadržaja vrlo oscilira, prevladava estetski, stilski i informacijski sadržaj koji nema profinjenost i istančanost potrebnu za ostvarivanje modernih pedagoških ciljeva kakve cijenimo i potičemo kroz Brickzine. Sami nazivi kategorija su zanimljivi i inspirativni, ali sadržaj iza njih uglavnom nije takve vrste. Naša je preporuka da ako koristite YouTube Kids prije svega izgradite vlastito iskustvo pretplatama na kanale koji doista imaju određeni standard kvalitete i smisla za godište i interese vaše djece te naravno pripazite na broj sati pred ekranom. Žarke boje i hipnotički zvukovi brzo zanesu…

Vaš Brickzine