Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji je izgradio golemu kuću, prekrasno uređenu, veselu i punu kreativnosti, u cijelosti namijenjenu – djeci.

Lutkarske predstave, filmovi za djecu, mnoštvo dječjih knjiga, izložbe, kreativne radionice – sve to i još mnogo više – sadržaj je Dječje kuće koja nakon dvogodišnje izgradnje, u petak 26. ožujka 2021. ponosno otvara svoja vrata.

Kreativni potencijal koji pulsira iza zidova ove kuće i čeka svoje male stanare, jedna je od najljepših priča što ih je ispričala Europska prijestolnica kulture u Rijeci – jer je namijenjena baš najljepšima i najdražima: djeci ovoga grada i njegove šire okolice.

A priča je započela pripremom projekta, traženjem financijskih sredstava za njegovu realizaciju i kandidaturom Rijeke za EPK te prijavnom knjigom u kojoj je Dječja kuća pronašla svoje mjesto kao programska cjelina i kao fizičko zdanje.

Od 2017. godine razvijao se u Rijeci, pod kapom Europske prijestolnice kulture, ljetni Dječji festival Tobogan i on je, uključenošću svih riječkih kulturnih ustanova u brojne programe i radionice za djecu, već dao naslutiti koliko je neodoljivo šarmantna ideja Dječje kuće: na jednom mjestu, kroz cijelu godinu, ponuditi tako šarolik spektar izvedbi i smisleno usmjeriti snažnu dječju kreativnu energiju.

U srpnju 2018. godine Rijeka je, zahvaljujući dobroj pripremljenosti projekta obnove zgrada u Benčiću, potpisala ugovor o dodjeli 68,21 milijun kuna bespovratnih EU sredstava za izgradnju Dječje kuće i Gradske knjižnice u kvartu kulture Benčić. Dječja kuća u vidu fizičkog mjesta postala je time sasvim realna stvar i, početkom 2019. godine, započela je njena izgradnja.

Autor projekta Dječje kuće je poznati riječki arhitekt Saša Randić. Svojedobno ju je okarakterizirao kao „Čarobnu kutiju“ inspiriranu „Alisom u zemlji čudesa“, u kojoj posjetitelji postupno otkrivaju njene tajne. I Dječja kuća to doista jest – ona je kuća u kući jer je načinom izgradnje umetnuta u postojeću ciglenu zgradu nekadašnjeg tvorničkog kompleksa Rikard Benčić. A svatko se ulaskom u nju već na prvi tren može osjetiti Alisom u zemlji čudesa, jer ovakav kulturni centar namijenjen djeci, s tako širokim spektrom aktivnosti i tako kvalitetno, moderno opremljen i vedro, šareno uređen – u Hrvatskoj do sad nije postojao, a ne postoji ni u bližim okolnim zemljama.

Organizirani obilasci za građane i programske aktivnosti u travnju

U prvim danima nakon svečanog otvorenja u ovo će se moći uvjeriti i građani Rijeke jer će od subote 27. ožujka do četvrtka 1. travnja biti organizirane vođene ture i obilasci kuće za sve zainteresirane. Ovi će se obilasci odvijati u manjim grupama od dvadesetak osoba, uz predočenje besplatnih ulaznica i uz poštovanje epidemioloških mjera koje su na snazi.

Građani zainteresirani za obilazak Dječje kuće svoje besplatne ulaznice mogu preuzeti u Informativnom centru Grada Rijeke (Ri-info), Korzo 18b, od četvrtka 25. ožujka 2021.

Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka svoj redovan rad u Dječjoj kući za počinje u ponedjeljak 29. ožujka te je od tada nadalje otvoren prema redovnom radnom vremenu svih odjela i ogranaka Knjižnice – od 8.00 do 19.30 sati te subotom do 13.00 sati.

U subotu 3. travnja u Dječjoj kući će se održati i prvi programi. Od 9.30 do 11.00 sati u prostoru Šume Striborove na 3. katu kuće, održava se radionica “Prime Parole” – mala škola talijanskog jezika za djecu od 4 do 6 godina, početnike i one s laganim predznanjem ovog jezika. Od 11.00 do 12.00 sati, na istom mjestu održat će se radionica “Pssst… Priča!” namijenjena istom uzrastu, a predstavlja pričanje i čitanje priča uz jezične vježbe, vježbe pažnje i pamćenja te aktivnosti kreativnog stvaranja. Za oba ova programa kapacitet prijavljenih je već popunjen, no tijekom travnja ovi se programi ponovo održavaju.

Nakon kratke pauze u vrijeme Uskrsa i Uskrsnog ponedjeljka, već od 6. do 10. travnja, za vrijeme trajanja školskih praznika u Dječjoj kući planirano je održavanje proljetnog programa, ali koji je morao biti otkazan zbog novih epidemioloških mjera.

Od 19. do 24. travnja slijede programi manifestacije Tjedan dobre dječje knjige. Više detalja o ovim programima, rasporedu odnosno kalendaru događanja, načinu prijava za prisustvovanje i sudjelovanje – bit će moguće doznati na web stranici Dječje kuće.

Dječja kuća – Cigleni objekt radovi rekonstrukcije i uređenja – Kompleks Benčić Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt

Kad se velike ruke slože

Sve programe, radionice i aktivnosti koje će se provoditi u Dječjoj kući, zajednički osmišljavaju, organiziraju i provode četiri gradske kulturne ustanove Art-kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Uz njih, u bliskoj suradnji naći će se udruge i nezavisne organizacije poput Vijeća mladih Benčić, a u programe će biti uključeni i mentori koji posjeduju posebna znanja i vještine u pojedinim područjima i koji će voditi i usmjeravati djecu u stvaralačkim procesima.

Kako bi osmislili programe i organizaciju rada Dječje kuće predstavnici nabrojane četiri gradske kulturne ustanove u proteklim su godinama održali brojne zajedničke radne sastanke,ostvarili suradnje sa više Dječjih kuća na području Europe u smislu razmjene iskustava, gostovali u gradovima Europe na dodatnim edukacijama i ugošćavali europske kolege u Rijeci radi prikupljanja primjera dobre prakse i razmjene ideja.

Osnovni princip rada riječke Dječje kuće jest sinergija i multidisciplinarnost, a to zapravo znači da se sve ustanove isprepliću i povezuju ne samo u međusobnoj suradnji, nego i u programskim sadržajima u kojima lutkari pričaju priče iz knjiga koje se nalaze u Striboru, ljubitelji knjiga ulaze u svijet 3D printanja… i sve tome slično. Jer kultura u Dječjoj kući nije samo sadržaj koji se gleda, sluša ili čita, ona je sadržaj koji djeca osmišljavaju, stvaraju, dijele i primaju.

Ovakav pristup u radu s djecom i za djecu, u kojem se suradnjom različitih ustanova otvaraju posve nove kreativne mogućnosti, predstavlja jedinstven primjer u Hrvatskoj. Najplastičnije je  ovaj model došao do izražaja u organizaciji i provedbi Dječjeg festivala Tobogan, a vidljiv je i u magazinu Brickzine, kako u njegovim tiskanim izdanjima, tako i u online izdanju. Sada ova iskušana složnost velikih ruku ravnatelja i zaposlenika riječkih kulturnih ustanova ulazi u Dječju kuću, pod zajednički krov, da ondje ostane trajno programski usidrena.

Dječja kuća – Cigleni objekt radovi rekonstrukcije i uređenja – Kompleks Benčić Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt

Čarobna kutija od prizemlja do krova

Projektiranje Dječje kuće i njena izgradnja otpočetka su bili usmjereni u očuvanje specifične ciglene vanjštine ove zgradeDječji magazin Brickzine, nastao u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, svojim je nazivom (brick=cigla) dodatno skrenuo pažnju na moment u kojem se oko ciglenog objekta u Benčiću stvarala jedna nova i neobična priča. Masivni fasadni zidovi od pune opeke, probijeni manjim otvorima ostali su glavna vanjska struktura kuće i originalni, prepoznatljiv element nekadašnjeg tvorničkog zdanja. Novi unutrašnji zidovi kuće izgrađeni su na novoj podlozi i time je cijela kuća iznova sagrađena – unutar ciglene kuće. U izgradnji su iskorišteni i originalni lijevani željezni stupovi i grede, prozori su zamijenjeni replikama izvornih željeznih prozora, a unutrašnjost kuće oblikovana je tako da zadovolji potrebe djece i prostorne potrebe za programske aktivnosti koje će se odvijati u Dječjoj kući.

Ulazni atrij Dječje kuće prostran je i slobodan Dnevni boravak, cjelina u kojoj djeca mogu boraviti s roditeljima i zabaviti se bez unaprijed planiranog dolaska ili upisa u pojedinu radionicu. Tu se nalazi i kafe bar, a u prizemlju su još i garderoba, sanitarne prostorije i prolazi do stubišta za gornje katove.

Na prvom i drugom katu smještena je višenamjenska Dvorana sa 75 sjedećih mjesta, velikim projekcijskim platnom i pozornicom. Ona je namijenjena projekcijama dječjih filmova, izvedbi dječjih predstava, održavanju glazbenih programa, književnih večeri te raznim drugim aktivnostima. Ova višenamjenska dvorana služi i gledanju dječjih filmova koje će djeca sama stvarati, ali i projekcijama filmova prilagođenih djeci s poteškoćama u razvoju.

Na prvom i drugom katu uz Dvoranu su smještene i radioničke prostorije. Na prvom se katu nalazi Backstage dvorane, Most koji će po dovršetku obnove Dječju kuću povezati sa zgradom MMSU-a i Galerija, a na drugom Kino studio i Šuma Striborova. Radioničke prostorije imaju potencijal okupljanja i roditelja i djece u zajedničkim kreativnim procesima i srce su stvaralaštva Dječje kuće, a programski sadržaji koje ovi prostori nude tiču se, između ostalog, medijskog opismenjavanja djece 21. stoljeća rođene u svijetu digitalnih tehnologija.

Na trećem katu Dječje kuće svoj je novi dom, raskošniji i kvadraturom trostruko veći, pronašao Stribor, odjel Gradske knjižnice za djecu. S novim prostornim mogućnostima otvaraju se i novi sadržaji za male članove Stribora, a povezano s time, u budućoj Gradskoj knjižnici, formirat će se odjel za mlade i na taj će se način primjereno razdijeliti literatura za mlade od one za djecu. 

I konačno, na krovu Dječje kuće, nalazi se Kontejner – prostor za različite aktivnosti, među ostalima i za predstave, te Terasa s koje se pruža nesvakidašnji pogled na krovove obližnjih kuća u kvartu.

Dječja kuća – Cigleni objekt radovi rekonstrukcije i uređenja – Kompleks Benčić Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt

Dječja kuća opremljena suvremenim hrvatskim dizajnom i vrhunskom multimedijalnom opremom

Kao što je od ranije već poznato, projekte obnove Dječje kuće je izradio ured Randić i suradnici d.o.o., radove je izvela tvrtka ING-GRAD d.o.o. iz Zagreba, a stručni nadzor je provela tvrtka ZEM nadzor d.o.o, u zajednici s ZIV-TICA, Zagreb i Nila InfraRed d.o.o., Zagreb, svi odabrani na javnim natječajima.

No, ono o čemu se do sad nije toliko mnogo pisalo i govorilo – jest opremanje Dječje kuće. Ono je posljednje došlo na red. Namještaj za kuću dobavila je na javnom natječaju izabrana tvrtka Primat Logistika d.o.o., Hrvatski Leskovac,a kuća je opremljena u najvećem dijelu hrvatskim dizajnerskim proizvodima. Većina namještaja (stolice, fotelje, stolići) iz proizvodnog su pogona mlade hrvatske tvrtke Prostoria d.o.o., koja u svom programu kombinira suvremenu tehnologiju te obrtnički i ručni rad najviše kvalitete.

Uz namještaj hrvatskih dizajnera, u zgradi su postavljene i dvije instalacije. U prizemlju je Riječka klupa-Plupa, mladih dizajnera Jelene Azinović i Jaše Zelmanovića, a tapiseriju u Šumi Striborovoj osmislila je akademska slikarica Sanja Ipšić-Randić.

Multimedijalnu opremu za filmski i glazbeni studio, te za dvoranu u kojoj će se održavati audio vizualne izvedbe, predstave i filmovi dobavila tvrtka Audio Video Consulting d.o.o., Zagreb.  Dvorana Dječje kuće omogućit će malim Riječankama i Riječanima, kao i onima starijima, jedinstveno i neponovljivo kino iskustvo. Dvorana je opremljena vrhunskom opremom za reprodukciju slike i zvuka, odnosno laserskim 2k projektorom i pripadajućom lećom za 3D projekcije te Dolby Atmos surround zvučnom tehnologijom. Dvorana ima mnogo tehnoloških noviteta poput, primjerice, integriranog sustava zvuka namijenjenog slabočujnim osobama. Dodatno, Atmos zvučni sustav  je najnapredniji tehnološki sustav za reprodukciju višekanalnog zvuka koji trenutačno postoji, okosnica je ove tehnologije, a ujedno i temeljna razlika u odnosu na tradicionalne surround sustave, širenje je zvuka u vertikalnom smjeru. Dva manja studija za snimanje i montažu opremljena su chroma key površinom za vizualne efekte i kompoziting, dva 4k kamkordera, 2 robotske kamere, raznim vrstama mikrofona za svaku namjenu, 6 kanalnim audio snimačem i audiom mikserom, sustavom LED rasvjete na nosivoj konstrukciji ili stalcima od 12 led panela s pripadajućom kontrolom, video mikserom s kontrolnim panelom za kreiranje virtualnog studia i prijenose uživo te ostalom potrebnom opremom i softverima za izvođenje radionica i drugih programa. Navedeni prostori i oprema omogućuju izvođenje raznovrsnih edukacijskih programa, od “klasičnog” igranog i dokumentarnog filma i TV reportaže i radijskih podcasta, do digitalne 2D i 3D animacije i vlogova. 

RFID sustav za automatizaciju knjižničnog poslovanja dobavila je tvrtka Viva info d.o.o., Zagreb, računalnu opremu Span d.d. i Combis d.o.o., Zagreb, a opremu za telefonsku mrežu Actual IT d.d., Kopar, Slovenija. Ugostiteljsku opremu za bar u prizemlju dobavila je tvrtka Fusio d.o.o., Poreč.

Dječja kuća – Cigleni objekt radovi rekonstrukcije i uređenja – Kompleks Benčić Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt

Financiranje izgradnje i opremanja kuće

Preoblika Ciglene zgrade bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić u Dječju kuću kvarta kulture, provedena je u sklopu projekta Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt. Ovaj se projekt  financira  iz Strukturnih fondova odnosno iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 162,1 milijun kuna, od toga je bespovratnim EU sredstvima financirano 68,2 milijuna kuna, sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU financirano je 10 milijuna kuna, a ostatak se financira sredstvima riječkog gradskog proračuna. Ukupan iznos uložen u samu izgradnju Dječje kuće je 45,4 milijuna kuna, od toga je 29,2 milijuna kuna financirano bespovratnim EU novcem. U opremanje kuće uloženo je 9,2 milijuna kuna, a ta su sredstva u cijelosti osigurana u riječkom gradskom proračunu.

Povijesna crtica 

Ciglena kuća u sklopu tvorničkog kompleksa Benčić pojavila se 1889. kao objekt za sušenje duhana, u doba kada je na toj lokaciji djelovala Tvornica duhana.

Bivši industrijski kompleks Rikard Benčić postaje riječki kvart kulture Benčić

U Bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić proteklih nekoliko godina nastaje kvart kulture Benčić. Ondje je u tzv. H objektu bivše tvornice, u prvoj fazi već uređen i otvoren Muzej moderne i suvremene umjetnosti koji na toj lokaciji djeluje od 2018. godine. U studenom 2020. u Upravnoj zgradi bivše tvornice, tzv. Palači šećerane, otvoren je novi prostor i stalni postav Muzeja Grada Rijeke. Sada se u tzv. Ciglenoj zgradi otvara Dječja kuća. I u kvartu kulture još predstoji dovršetak nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka. Također, tijekom proljeća dovršit će se i uređenje preostalih javnih površina u Benčiću do gradilišta knjižnice.

Izgradnja kvarta kulture tj. obnova ovih zgrada industrijske baštine, najveće je ulaganje u kulturu od početka razdoblja samostalne Hrvatske. U velikom se dijelu ove obnove financiraju europskim sredstvima i to zahvaljujući dobro pripremljenim projektima na temelju kojih su ta EU sredstva odobrena.

Istaknute dodatne informacije:

5 dana traju vođeni obilasci kuće za građane

Od subote 27. ožujka do četvrtka 1. travnja organiziraju vođene ture i obilasci kuće za sve zainteresirane građane. Ovi će se obilasci odvijati u manjim grupama od dvadesetak osoba, dva puta dnevno, uz predočenje besplatnih ulaznica i uz poštovanje epidemioloških mjera koje su na snazi. Građani zainteresirani za obilazak Dječje kuće svoje besplatne ulaznice mogu preuzeti u Informativnom centru Grada Rijeke (Ri-info), Korzo 18b, od četvrtka 25. ožujka 2021. Radno vrijeme Ri-infa je od 8.00 do 20.00 sati.

Tijekom organiziranih obilazaka za građane, u Galeriji Dječje kuće na prvom katu bit će postavljena izložba „Radovi u tijeku… Pozdrav iz Benčića“. Riječ je o dječjim radovima koji su nastajali na radionicama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti tijekom 2020. godine i na kojima su djeca iscrtala želje, forme, kaleidoskope boja, kako bi izgradili kuću i grad, po mjeri imaginacije i vedrine. U Dvorani na drugom katu u organizaciji Art-kina prikazat će se kratkometražni animirani film „Crni vuk, bijeli vuk“poznate hrvatske autorice slikovnica i animiranih filmova Ivane Guljašević Kuman, dok će se, u suradnji s Francuski institutom u kulturi u Zagrebu, prikazati i dva recentna animirana naslova,  „Atelje“ Biance Mansani  te  „Ris u gradu“ Nine Bisiarine. Prvi posjetitelji Dječje kuće imat će priliku u novoj dvorani pogledati i jedan od mnogobrojnih animiranih epizoda legendarnog prof. Baltazara iz bogate produkcije Zagreb filma, „Ulične svirače“ Milana Blažekovića iz 1978.,  ali i mnogobrojne dječje filmove nastale u sklopu Putujućih filmskih radionica Art-kina kao i radionica koje je Art-kino organiziralo tijekom proteklih izdanja festivala Tobogan. U Dvorani će Petra Šarac izvesti i petominutnu scenu iz predstaveOh la la (Bernard Friot – Hervé Tullet). U Šumi Striborovoj, također na drugom katu trajat će prikaz 3D printanja u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka. Moći će se obići i Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka, na trećem katu kuće. A na četvrtom katu, u Kontejneru priredit će se petominutna scena predstave tj. edukativnog projekta Gradskog kazališta lutaka Rijeka „Lutkofor“ autorice Vedrane Balen Spinčić u izvedbi Alexa Đakovića i Petre Kovačić, izvodit će se i Lutkarska učionica – desetominutna prezentacija s lutkama prema konceptu i  izvedbi Tilena Kožamelja i Davida Petrovića, također i petominutna scena iz predstave tj. edukativnog projekta Gradskog kazališta lutaka Rijeka „Teatromanija“ autorica Vedrane Balen Spinčić i Petre Šarac u izvedbi Petre Šarac i Petre Vučković, te scena iz predstave Pike Vončine „Četiri godišnja doba“ u izvedbi Damira Orlića. U Kontejneru će se prikazivati i dječji filmovi nastali u sklopu Putujućih fimskih radionica Art-kina i festivala Tobogan. U četvrtak, 1.4., posljednjeg dana obilaska za građane, u Kontejneru će biti prikazana radionica MMSU Laba „Otisak kuće“, a u Šumi Striborovoj „Sfingina zagonetka“ Gradske knjižnice Rijeka.

Dječja kuća – Cigleni objekt radovi rekonstrukcije i uređenja – Kompleks Benčić Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt