Najavljen peti Plesni zbirkus: Šest predstava i dvije radionice koje su izabrala djeca

Dječja kuća

Dječji žiri petog Plesnog zbirkusa, jedinog festivala izvedbeno-scenskih umjetnosti u regiji kojeg u potpunosti biraju djeca izabrao je šest predstava koje ćete moći pogledati sljedeći vikend, 20. i 21. svibnja, u Dječjoj kući.

Za one nešto aktivnije, na konferenciji za medije na kojoj su bili prisutni predstavnici dječjeg žirija Val Travaš i Megan Džafić, autorica i izvođačica predstave Male tajne profesorice šifrice Marija Maksimović, Kristian Benić u ime Dječje kuće te organizatorice Natali Bosić (Vijeće mladih Benčić) i Tajana Josimović (Prostor Plus), najavljene su i dvije radionice – radionica cirkuskih vještina te radionica ozelenjavanja Dječje kuće kućnim biljem.

Tema ovogodišnjeg festivala je održivi razvoj objasnila je Natali  Bosić iz Vijeća mladih Benčić, koja je posljednjih nekoliko mjeseci s djecom pripremala Plesni zbirkus. Posebnost ovog festivala je da djeca sačinjavaju festivalski odbor koji se sastaje na Festivalskim smišljaonicama na kojima planiramo festival. Ove godine održane su tri festivalske smišljaonice – prva na kojoj su izabrane predstave koje će se gledati, druga na kojoj su izrađeni promotivni videi, te treća na kojoj su izrađene seed bombice sa sjemenjem medonosnog bilja koje će se dijeliti svakom posjetitelju Plesnog zbirkusa.

Na prvoj festivalskoj smišljaonici sudjelovao je Val Travaš koji je opisao kako je izgledao odabir predstava: „Pogledali smo 20-ak videa, razgovarali o svakoj predstavi te potom na skali od 1 do 10 ocijenili svaku.“ Odabrano je šest predstava, a Megan Džafić također članica dječjeg žirija najviše se veseli „Podvodnom koncertu“ koji će zatvoriti Plesni zbirkus.

U programu festivala šest predstava i dvije radionice

Peto festivalsko izdanje otvorit će Margareta Peršić s predstavom „Pričom te zovem“. Peršić kao pripovjedačica, posljednjih sedamnaest godina izvodi pripovjedne predstave u sklopu kulturnih i umjetničkih manifestacija, a na Zbirkus dolazi s predstavom koja će u subotu, 20. svibnja, u 10 sati u Dječjoj kući sve okupljene odvesti na nezaboravno putovanje.  Po povratku s ovog putovanja autorica najavljuje da će svima okrijepljena duša zablistati!

Sve pozitivne i negativne strane interneta pokušat će objasniti Maša, Alex i Net, protagonisti predstave „Internet genijalci“ koja je na programu također u subotu, ali u 11 sati. Predstavu izvodi Triko Cirkus Teatar, nezavisna kazališna grupa iz Zagreba.

Subotnja večer na Plesnom zbirkusu rezervirana je za spektakularnu cirkusku točku „Ulovi šešir“. Tijekom točke, koja počinje u 19 sati, autor i izvođač Andrej Tomše pokušat će na razne načine dohvatiti šešir.

Tomše samog sebe smatra prvenstveno žonglerom, te će svo svoje znanje i vještinu s palicom i loptom, diabolom, cvjetnim štapićem, kineskim tanjurom, hula hoopom ili poi spinningom pokazati polaznicima radionice cirkuskih vještina koju će izvesti u suradnji s cirkuskom pedagoginjom Anjom Ropoša. Cijena radionice j 15 eura, a prijave su obavezne putem internetske stranice Plesnog zbirkusa.

Nedjelja na Zbirkusu koncertno-matematička

Nedjelja, 21. svibnja, na Plesnom zbirkusu bit će koncertna. Djeca su odlučila da ćemo gledati čak dvije koncertne predstave. Ujutro u 10 sati u umjetnička organizacija SHOOMa izvest će svoju „BRLOG koncert“ tijekom kojeg će publika slušati glazbu s BRLOG albuma te istraživati pokret, tijelo i ples. Zbirkus će, s početkom u 19 sati, zatvoriti koncertna verzija plesno-kazališne predstave za djecu Vodeni čovjek Ambrož. „Podvodni koncert“ izvodi Plesni Teater Ljubljana. Autor predstave je Andrej Rozman Roza, jedan od pokretača uličnog i improvizacijskog kazališta u Sloveniji.

Između dva koncerta, u 17 sati na Plesnom zbirkusu gledat će se lutkarska predstava „male tajne profesorice Šifrice“ koja će okupljene odvesti u svijet kriptografije. Predstavu izvodi njena autorica Marija Maksimović, inače docentica Fakulteta za matematiku Sveučilišta u Rijeci. Maksimović je na konferenciji za medije poručila: „Ako volite putovati dođite s nama u zemlju kriptografije“.

Kako bi u Dječjoj kući ostao trajni trag Plesnog zbirkusa pobrinuli su  se organizatori – Vijeće mladih Benčić i udruga Prostor plus, koji u nedjelju zajednički pripremaju radionicu Dječja kuća za biljke. Tijekom radionice koju izvode pedagoginja Natali Bosić i djelatnica u kulturi Tajana Josimović polaznici će se upoznati s različitim kućnim biljkama  i naučiti osnove brige za kućno bilje istovremeno oplemenjujući prostor za igru Dječje kuće. Svaki će polaznik radionice i svojoj kući ponijeti jednog zelenog prijatelja koji je ujedno i sjajan pročišćivač zraka i naučiti kako dalje brinuti o njemu. Za radionicu se potrebno prijaviti putem internetske stranice Plesnog zbirkusa. Sudjelovanje se naplaćuje 10 eura.

Cijena ulaznice za svaku predstavu je 5 eura, a svoje mjesto na predstavi je potrebno rezervirati ispunjavanjem obrasca na internetskoj stranici Plesnog zbirkusa.

Plesni zbirkus podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Grad Rijeka.