Od 17. 4. do 23. 4. 2023. godine čeka vas novo izdanje Tjedna dobre dječje knjige u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka, najveće manifestacije dječje čitateljske kulture u riječkoj regiji. Svi programi su za vas besplatni, a u što i kako uskočiti proučite u ovoj masovnoooooooj najavi.

Pomalo očita, pomalo prljava, pomalo genijalna tema našeg ovogodišnjeg Tjedna dobre dječje knjige je.. (bubnjevi….tamtamtadam)… kopanje! Svakako, ne mislimo samo na klasično, prljavo kopanje koje je već četiri godine svakodnevica u našim ključnim projektima (“Benčiću” u tebe gledamo) već na sve one trenutke u kojima se ono isprepliće s našim čitateljskim životima. A toga ne nedostaje.  

Kopamo po policama… jer tako tražimo dobre knjige.

Kopamo nos… jer tako je čitanje još napetije.

Kopamo temelje… jer tako gradimo temelje knjižnice.

Kopamo krumpir… jer od toga se radi čips koji volimo uz dobru priču.

Kopamo podatke… jer sve knjige su i informacije. 

Na žalost, neki kopaju i rovove, rijetko u njima čitaju, a mi ćemo se kroz program Tjedna dobre dječje knjige 2023. godine dotaknuti i teških, ali važnih tema.  

Tjedan dobre dječje knjige i ove godine kroz kreativno korištenje knjige i priče, samostalnu kreativnost djece, stvaranje konteksta za kulturu čitanja i knjiga promiče čitanje kao zabavni element svakodnevice. Za vas je samo u Dječjoj kući, koja je središnje mjesto održavanja programa, pripremljeno preko 50 događanja na kojima je sudjelovanje uz prijave za djecu (i odrasle kada je riječ o programima za odrasle) potpuno slobodno. Nešto takvo ne nalazite svaki dan. 🙂 

Partner Gradskoj knjižnici Rijeka u programskoj realizaciji je ugledna Školska knjiga na čijem štandu u prizemlju Dječje kuće ćete u posebnim terminima moći doći i do željenih naslova što će pružiti poseban začin fešti od dječjih knjiga kao što je naša. 

Tjedan dobre dječje knjige središnja je manifestacija u riječkoj regiji posvećena kulturi čitanja od najranije dobi, knjigama za djecu i roditelje, razvoju kreativne pismenosti, vizualnoj kulturi i stvaranju pisanih sadržaja za djecu. Manifestacija se održava od 2012. godine ujedinjujući u nastojanje široku frontu društvenih aktera koji rade na kulturi čitanja djece, a od 2021. baza mu je u novootvorenoj Dječjoj kući, prostoru kulture za djecu, roditelje, stručnjake  i sve kreativne pojedince u art-kvartu “Benčić” te domu dječjeg odjela Gradske knjižnice Rijeka kao središnje riječke knjižnice za djecu. Konceptualno Tjedan dobre dječje knjige naslanja se na tezu da knjige i priča leže u temelju svakog stvaralaštva stoga u program uklapa na kreativne načine elemente gaminga, kazališta, produkt dizajna, STEM-a.

Ovo je najava koja je ujedno i preporuka te poziv na kreativnost s knjigom, zato se vidimo na druženjima novog Tjedna dobre dječje knjige u Dječjoj kući!

TDDK 2023 šk facebook cover

Zamahivanje krampom tjedan prije! 

Tjedan je školskih praznika, Prvo u Dječjem odjelu Stribor treba posuditi kakvu dobru knjigu. Ako ne već preporučene, možda baš ove već super popularne budu dobra motivacija. Provjeri ih u našem Brickzineu ovdje. I trk do trećeg kata Dječje kuće po njih.  

Kroz tjedan proljetnih praznika radimo i snimamo se za vremensku kapsulu – svi ste pozvani samostalno se doma snimiti i u kratkom videu reći koju dječju knjigu ili slikovnicu volite. Snimljeno nam možete poslati “jumbo” mailom na info@djecjakuca.hr. Nemate li vlastitu kameru ili se želite snimiti baš u Dječjoj kući imat ćemo video točku na kojoj to možete učiniti. Dobro razmislite što o čitanju i omiljenim naslovima želite reći sebi i ekipi za 20 godina. Mi ćemo ju specijalno zamotati i pokušati sačuvati 20 godina pod zemljom ne bi li se na nekom novom Tjednu dobre dječje knjige smijali svojim ukusima. 🙂 

Naravno, gdje bi mi bili kada vam ne bi zaposlili i ruke, zato će stići jednostavni tutoriali u Brickzineu. Za početak evo vam sladoledni označivač stranica kapetana Gaćeše. 🙂

Lopatajući ponedjeljak 

Projekt stabla na duge vijugave staze: Zakopajmo vrijeme!

sadnja murve ispred Dječje knjige uz zakapanje čitateljske vremenske kapsule

Vrijeme: 17. 4. u 10,30 sati

Lokacija: dvorište Dječje kuće

Dob: svi 

Način prijave: Dolazak slobodan! 

Davne, davne, davne 2014. godine ilustrator Zdenko Bašić izradio je vizual Tjedna dobre dječje knjige koji nas je osvojio do danas – raste stablo, rastu knjige. Jedno baš takvo stablo želimo i ispred Dječje kuće, a kako taj okoliš treba stalno oplemenjivati Tjedan dobre dječje knjige upravo ćemo simbolički i otvoriti sadnjom jednog lijepog stabla murve. No ne samo to – ispod nje ćemo ostaviti i jednu vremensku kapsulu u koju ćemo sačuvati uspomene dosadašnjih Tjedana dobre dječje knjige i vaša razmišljanja o dječjim knjigama.

Cilj nam je da to ostane zakopano dvadeset godina, otvaranje je 17. 4. 2043. godine, a tada ćemo se sami sebi smijati kako smo smiješno govorili o dječjim knjigama i knjižnici. Najvažnije – očekujemo da sva stabla u “Benčiću” budu konkretno velika. I da na njima izrastu knjige. 🙂 

Vidimo se u za 20 godina u pošumljenom Benčiću!

Preporučene dječje knjige: 

Kašmir Huseinović, Andrea Petrlik: Kad bih imao vremeplov

Jen Green: Čudesno drveće

Piotr Socha, Wojciech Grajkowski: Drveće 

Orianne Lallemand: Vuk koji je volio drveće

1680338263758(1)

Mini škrabaonica specijal: Posadimo sve!  

radionica izrade sjemenskih bombica prema knjiškoj recepturi 

Vrijeme:  17. 4. u 11 sati 

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 4 – 6

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje. 

Cijeli tjedan imat će dosta programa koji su za sve oni koji nisu u vrtiću ili u školi poslijepodne. 

Roditelji, djedovi, bake s malenima mogu doći tako već u ponedjeljak na izdanak starijeg brata – Striborove škrabaonice, koji je u ovoj mini varijanti namijenjen za one od 4 do 6 godina starosti. 

Ovo posebno izdanje Mini škrabaonice bit će posvećeno kopanju i naravno sadnji. A da sve to prođe dobro tu su malene zelene bombice, zato ćemo prljati ruke zemljom, u nju staviti neko dobro sjeme i nadati se da ćete ga vi baciti na neko super mjesto. 

Preporučena dječja knjiga: 

Riz Reyes: Sadi – dječji vodič za biljke i kako ih saditi 

Kornelija Benyovsky Šoštarić: Mala vrtlarica? 

Piotr Socha: Pčele

Kirsten Hall & Isabelle Arsenault: Priča o pčelama

jonathan-kemper-CfLFiGB5qjU-unsplash

Skuhaj priču!

radionica pisanja priče 

Vrijeme: 17. 4. u 11 sati 

Lokacija: Dječja kuća 

Dob: 7 – 8

Izvodi: Bruno Mezić

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Što je priča? Čemu služi? Što je slikovnica? Kako nastaje? Mora li priča imati slike? Moramo li ju vidjeti? Moramo li ju opipati? Možemo li ju slušati? Gdje i kako? Kakve priče postoje? Što je sve potrebno za priču? Možemo li napisati priču ako nemamo inspiraciju? Radionica u trajanju 1-1,5 sata namijenjena predškolcima i učenicima 1. i 2. razreda podijeljena je u tri dijela. U prvom dijelu slušamo priču Bocka i razgovaramo o temi kojom se priča bavi. U drugom dijelu istražujemo tko je i što sve potrebno za izraditi slikovnicu. Treći dio je praktičan. Zajedno razvijamo ideju i kreiramo koncept nove slikovnice.

Bruno Mezić rodio se još u prošlom stoljeću. Najprije se igrao. Onda je krenuo u školu i nastavio se igrati. Imao je sve petice, naravno. Kad je krenuo u gimnaziju i dalje se igrao, ali s curama. Nije više imao sve petice, naravno. Nakon gimnazije, upisao se na Filozofski fakultet, psihologiju, jer je htio znati što ljudi misle. Ali više je filozofirao nego studirao. Baka ga je bila naučila šivati pa je najprije umjesto psiholog, bio krojač. Onda je postao učitelj tenisa. Nakon toga je u reklamnoj agenciji izrađivao letke, postere, knjižice, knjige i džambo plakate i slučajno upisao tečaj tanga. Nedugo zatim postao je učitelj tanga, naravno. Otputovao je u Buenos Aires jer je, logično, morao. Jednoga dana otišao je razgledati grad na biciklu. Kad se vratio u Zagreb osnovao je turističku agenciju i postao turistički vodič. Na biciklu, naravno. Nedavno je napisao hrpu priča za djecu i objavio pet slikovnica i sad je, pretpostavljam – pisac. U 2021. godini objavljene su mu tri slikovnice: „Buba, Mara i Bara“, izdavač Kreativna mreža, „Perka i Pećko“, izdavač, Knjiga u centru i „Piccola con piccolo“, izdavač Mala zvona.

U programu „Plovi, plovi… knjiga!“ književne udruge Kreativna mreža sudjelovao je kao voditelj radionica u osnovnim područnim školama na Braču, a na Međunarodnom festivalu slikovnice „Čuvari priča“ u organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek sudjelovao je kao voditelj radionice „Upoznajte ilustratoricu i pisca“.

Na Festivalu slikovnice „Ovca u kutiji“, „Perka i Pećko“ i „Piccola con Piccolo“ izabrane su kao finalisti 10 najboljih hrvatskih slikovnica od strane Dječjeg žirija, a „Piccola con Piccolo“ kao finalist 12 najboljih hrvatskih slikovnica od strane Stručnog žirija. U 2022. godini u izdanju Iris Illyrice objavljena mu je slikovnica „Bocka“, a u izdanju Knjige u centru slikovnica „Dva kralja“. Od Ministarstva kulture dobio je potporu za poticanje književnog stvaralaštva za zbirku priča „Neke druge priče“ i primljen je u članstvo Društva hrvatskih književnika. U mjesecu knjige od 15. listopada do 15.studenoga 2022. održao je dvanaest radionica pod nazivom „Kako napisati priču“, od Bjelovara, preko Čakovca, Garešnice i Istre, pa sve do Raba. Sada stiže i u Rijeku.

Preporučene dječje knjige: 

Bruno Mezić: Bocka! 

Bruno Mezić: Piccola con Piccolo

Bruno Mezić: Sven Nemet

agence-olloweb-Z2ImfOCafFk-unsplash

Ukrajina: Priče koje nas povezuju

pričaonica za djecu na ukrajinskom i hrvatskom 

Vrijeme: 17. 4. u 17 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 7 – 14

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Pričaonica koja će donijeti komadić doma djeci koja su ostala bez svega. Namijenjena je hrvatskoj i ukrajinskoj djeci s ciljem da se kroz razgovor i druženje povežu i podrže jedni druge u sigurnom okruženju.

Pričaonicu vodi učiteljica Alla Viter Klem koja je i sudski tumač za ruski i ukrajinski jezik. I sama rodom Ukrajinka rođena u Kijevu, no već više od 25 godina živi na hrvatskoj adresi.

Slikovnicu „Nevidljiva kuća” čitat ćemo paralelno na hrvatskom i ukrajinskom jeziku. Priča je to o izbjeglištvu ispričana iz perspektive malene djevojčice Kale koja ne razumije točno što se događa, ali zna da joj nedostaje njezin dom, baka, djed i omiljena igračka. Potom ćemo zaigrati igru „žabica gatalica” kako bismo se bolje upoznali i povezali, a onda ćemo izraditi srca u bojama ukrajinske i hrvatske zastave.

Preporučena dječja knjiga: 

Biljana S. Crvenkovska, Vane Kosturanov: Nevidljiva kuća 

tina-hartung-IwLY-pLic_U-unsplash

Lov na zagonetke knjiških moljaca

igra bijega & rješavanja zagonetki

Vrijeme: 17. 4. u 18 (prva grupa) i 19 (druga grupa) sati 

Lokacija: stubišta Dječje kuće 

Dob: 8 – 11

Izvodi: animacijski tim Dječje kuće

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje (prva grupa) i ovdje (druga grupa). 

Mrki Kile, glavni i dežurni krivac za sve nestašluke i spačke u Dječjoj kući, ovaj put je stvarno pretjerao. Pustio je cijelu četu knjiških moljaca po hodnicima Dječje s idejom da organizira utrku knjiških moljaca jer je htio dokazati da oni osim što vole knjige mogu biti i sportaši. Hodnike Dječje kuće htio je iskoristiti kao poligon za trening malih knjigoljubaca.

Naravno da moljci nisu bili zainteresirani i čim su njihove tanke, dlakave nožice osjetile slobodu,  potrčali su u potragu za knjigama u koje će se smjestiti i klopati sve stranice redom i neredom. Sada je naša predivna dječja knjižnica Stribor na 3. katu ugrožena. Svako toliko čuje se neki mljac, mljac, mljac, hrrd, hrrd, hrrrd, krrrc, krrc, krrc iz neke slikovnice, romana, enciklopedije. Pod hitno nam treba tim pametnih i složnih glavica koji mogu riješiti zagonetke, šifre koje moljci postavljaju kako bi na miru mogli klopati stranice knjiga.

Bježanija soba društvena je igra u kojoj grupa igrača mora timski riješiti niz zagonetki, mozgalica, otkriti šifre lokota, pronaći ključeve brava, dekodirati sefove kako bi uspješno riješili postavljene zadatke. 

Preporučena dječja knjiga:

Chihiro Maruyama, Hiro Kamigaki i IC4DESIGN: Petar detektiv za labirinte – potraga za ukradenim Kamenom labirinta 

Mali detektivi

Judy Hindley: Vodič za špijune: potpuni vodič za otkrivanje kodova, prerušavanje i praćenje sumnjivaca

Escape-Room-Napitak-1920x1000

Izložba radova ilustratorice Hane Tintor 

radovi iz slikovnica Moja baka ne zna tko sam, Gdje se skriva Vedran? Alisa u ludoj zemlji, Bijeg uz brijeg 

Vrijeme: od 17. 4. do 23. 4. 

Lokacija: galerija Dječje kuće 

Dob: sve generacije 

Način prijave: Ulaz slobodan

Hana je ilustratorica, autorica i animatorica kratkih animiranih filmova. Diplomirala je vizualne komunikacije na Studiju dizajna u Zagrebu, a zatim i ilustraciju u Cambridge School of Art (Anglia Ruskin, Cambridge, UK). Ideje pronalazi prisluškujući tuđe razgovore i promatrajući ljude oko sebe. Ilustrirala je slikovnice (za djecu i odrasle), oslikala vanjske zidove i zidove interijera, ilustrirala članke u časopisima, dizajnirala i režirala kratke animirane filmova. 

Hanine ilustracije su brze, zaigrane, hrabre, konceptualne i duhovite. Projektima pristupa individualno i smisaono, što rezultira iznenađenjem i narativom koji poziva promatrača na dovršavanje priče.

Hana Tintor vješto kanalizira naivnost dječjeg rukopisa, u njenim crtežima se iskrenost priče utjelovljuje u jednako takvim linijama, koje slobodno i neprekinuto teku onamo gdje ih vodi mašta i intuicija ruke, ne onamo gdje biste ih očekivali (Marko Golub za izložbu Ilustratorski dijalog, 2022)

Na izložbi će biti izložene ilustracije nastale za 4 slikovnice – za dvije slikovnice autorice Ive Bezinović Haydon Moja baka ne zna tko sam i Gdje se skriva Vedran?, slikovnicu Alica u ludoj zemlji autora Evalda Flisara i Bijeg uz brijeg autorice Marine Vujčić. 

Prve dvije slikovnice Ive Bezinović Haydon progovaraju o bolnim i teškim temama, o bolesti i smrti, a kroz obje se isprepliću nježni i topli odnosi. Ilustracije naglašavaju emocije, minimalistički crtež i prostor na stranicama naglašava odsutnost, a istaknuti detalji potragu za onim što je važno. U profinjenim, ponekad gotovo nedovršenim crtežima, kroz zamućenu granicu između realnog i imaginarnog, naglašena je tuga i nedostajanje.

Ilustracije za druge dvije slikovnice dočaravaju sasvim drugačiju atmosferu. Alica u ludoj zemlji Evalda Flisara duhovita je fantastična priča u kojoj je junakinja bistra dvanaestogodišnja Alica. Glavni protagonisti slikovnice Bijeg uz brijeg autorice Marine Vujčić su zabrinute i buntovne biljke koje zbog ljudskog nemara napuštaju zagađeni grad, a djeca preuzimaju stvar u svoje ruke i spremna su na akciju. Ilustracije u obje slikovnice su zaigrane, maštovite, dinamične  te dočaravaju akciju i uzbuđenje.

Hanin vizualni rukopis je nježan i sjetan, ponegdje razigran i dinamičan. Ponekad koloristično bogat, ponekad jednostavan i smiren. Nekad očekivan, a nekad iznenađujući. Uvijek ispunjen emocijom i iskrenošću.

Preporučena dječja knjiga: 

Iva Bezinović Haydon: Moja baka ne zna tko sam

Iva Bezinović-Haydon: Gdje se skriva Vedran?

Evald Flisar: Alica u ludoj zemlji

Marina Vujčić: Bijeg uz brijeg 

Crtež bez naslova - 2023-04-03T204542.893

Glazbenici čitaju priču: Čudnovaaaaaato! 

pričaonica priče s riječkim bendom “Jonathan”

Vrijeme: 17. 4. u 18 sati 

Lokacija: Dječji odjel Stribor (knjižnica u Dječjoj kući) 

Dob: 4 – 7

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Jako volimo ovaj super riječki bend. Ptičice kažu da oni jako vole i dječje priče pa će u rukama imati neke dobre o čudesnom i čudnovatom. I to dvije. Jedna je “Čudesni hotel”. Dovede li vas katkad put u prelijep gradić Delaunay, skrenite lijevo kod Vojvodske palače, prijeđite Most tornjeva i stići ćete ravno pred Čudesni hotel. Ondje sve radi kao švicarski sat zahvaljujući kuharskom pomoćniku Stefanu sve dok jednoga jutra, uoči velikog bala, u kuhinji ne plane požar – i to baš u trenutku kad im u posjet stiže vojvotkinja od Delaunaya… Može li Stefan spasiti dan?

Ova predivno ilustrirana slikovnica nagrađivane ilustratorice Isabelle Follath donosi toplu priču o ostvarenju snova. Zabavite se uz živopisne likove, otkrijte hoće li Stephan ipak spasiti hotel od zatvaranja i uživajte u detaljima prateći priču u priči koju na ilustracijama donose mačka i mišić.

Nakon hotela idemo u knjižnicu s “Čarolijom knjižnice”. Luka nije uvjeren da su knjige za njega, preduge su, dosadne i on bi radije gledao TV, ali zahvaljujući upornosti njegove prijateljice Eme, Luka će otkriti svijet dinosaura, princeza, gusara, nogometa i svemirskih letjelica te se napokon zaljubiti u knjige i čitanje. Pridruži se Luki i Emi dok zajedno otkrivaju čaroliju koja se skriva između korica svake knjige. Napisana u stihovima neodoljivog ritma u nadahnutom prijevodu Ozrena Doležala, ova je priča namijenjena svima koji još nisu sigurni da je čitanje zabavno. Priču je ilustracijama u tehnici vodenih boja oživio Ian Morris u čast velikim ilustratorima Quentinu Blakeu i Chrisu Ridellu. Priča koja će probuditi ljubav prema čitanju, knjižnici i pisanoj riječi kod svakog pa čak i kod najneodlučnijeg čitatelja.

233657797_4435700419823422_5954291571825673726_n

Preporučena dječja knjiga: 

Gabby Dawnay: Čarolija knjižnice

Kate Davies: Čudesni hotel 

Crtež bez naslova (3)

Uključujući utorak

Na koji način čitaju slijepe osobe

demonstracijsko upoznavanje čitateljskog svijeta slijepih i slabovidnih 

Vrijeme: 18. 4. u 10 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 10 – 12

Izvodi: Emil Mandarić

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Polaznicima će se pokazati: taktilne slikovnice, knjigu tiskanu uvećanim tiskom, material pisan Brailleovim pismom i material tiskan Brailleovim pismom i uvećanim crnim tiskom jedno preko drugog uz prezentaciju rada na računalu s govornom jedinicom i čitačem zaslona za slijepe osobe.

Prezentirat će se i mogućnost čitanja i uređivanja teksta preuzetog s interneta na primjeru knjige Duga, Dinka Šimunovića. Dio teksta pretvorit će se u audio format. Prezentirat će se i reproduktore kojima se za čitanje koriste slijepe osobe. Glas čitača prezentirat će se na različitim vrstama pomagala: računalo, reproduktor, mobilni telefon.

Preporučena dječja knjiga:

Dinko Šimunović: Duga

ramona-i8UxWRabF0E-unsplash

Autorica u gostima: Ines Marciuš Kruljac i “Djed i vještica”

susret s autoricom za djecu 

Vrijeme: 18. 4. u 11 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 7- 10

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Mnogo je pitanja o vješticama, o njihovim navikama, poslu kojim se bave, o tome kako se zabavljaju te kako provode slobodno vrijeme… No, znamo li baš sve? Jesu li te informacije pouzdane? Što je istina, a što mašta doznat ćemo od djeda koji

… sve znade:

kako se sova mišu prikrade,

koji je najviši vrh na svijetu

i zašto je Ahil pogođen u petu.

Zabavna priča u stihovima u kojoj se saznaju odgovori na pitanja o vješticama, njihovim navikama, poslu kojim se bave, o tome kako se zabavljaju i kako provode slobodno vrijeme. Što je istina, a što mašta doznaje se od djeda koji sve zna. Slikovnica je tiskana posebno oblikovanim slovima u formatu pogodnom za početno čitanje.

Ines Marciuš Kruljac rođena je u Zagrebu 1970. godine. Kao mala ušla je u bibliobus i ostala začarana zauvijek. Okružila se knjigama i stripovima, dodala glazbala i sve tako do završetka Filozofskog fakulteta (Pedagogijske znanosti). Poslije je životu dodala boje i od tada stalno nešto stvara. Živi s obitelji i mačkama u Zaprešiću, a potražite je i na www.inesmk.com.

Susret se odvija uz potporu Mozaik knjige. 

Preporučena dječja knjiga: 

Ines Marciuš Kruljac: Djed i vještica

Ines Marciuš Kruljac: Noć kad je Lisac uhvatio Mjesec

Ines Marciuš Kruljac: Raščupani lav

Djed-i-vjestica-500pix

Lov na zagonetke knjiških moljaca

igra bijega & rješavanja zagonetki

Vrijeme: 18. 4. u 18 (prva grupa) i 19 (druga grupa) sati 

Lokacija: stubišta Dječje kuće 

Dob: 8 – 11

Izvodi: animacijski tim Dječje kuće

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje (prva grupa) i ovdje (druga grupa) 

Mrki Kile, glavni i dežurni krivac za sve nestašluke i spačke u Dječjoj kući, ovaj put je stvarno pretjerao. Pustio je cijelu četu knjiških moljaca po hodnicima Dječje s idejom da organizira utrku knjiških moljaca jer je htio dokazati da oni osim što vole knjige mogu biti i sportaši. Hodnike Dječje kuće htio je iskoristiti kao poligon za trening malih knjigoljubaca.Naravno da moljci nisu bili zainteresirani i čim su njihove tanke, dlakave nožice osjetile slobodu,  potrčali su u potragu za knjigama u koje će se smjestiti i klopati sve stranice redom i neredom. Sada je naša predivna dječja knjižnica Stribor na 3. katu ugrožena. Svako toliko čuje se neki mljac, mljac, mljac, hrrd, hrrd, hrrrd, krrrc, krrc, krrc iz neke slikovnice, romana, enciklopedije. Pod hitno nam treba tim pametnih i složnih glavica koji mogu riješiti zagonetke, šifre koje moljci postavljaju kako bi na miru mogli klopati stranice knjiga.

Bježanija soba društvena je igra u kojoj grupa igrača mora timski riješiti niz zagonetki, mozgalica, otkriti šifre lokota, pronaći ključeve brava, dekodirati sefove kako bi uspješno riješili postavljene zadatke. 

Preporučena dječja knjiga:

Petar detektiv za labirinte – potraga za ukradenim Kamenom labirinta 

Chihiro Maruyama, Hiro Kamigaki i IC4DESIGN: Petar detektiv za labirinte – potraga za ukradenim Kamenom labirinta 

Mali detektivi

Judy Hindley: Vodič za špijune: potpuni vodič za otkrivanje kodova, prerušavanje i praćenje sumnjivaca

Escape-Room-Napitak-1920x1000

Slikovnica na vratima: Ti, moja prekrasna djevojčice

predstavljanje i radionica 

Vrijeme: 18. 4. u 18 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 4 – 8

Izvodi: Nataša Ozmec i Jasmina Kosanović, autorice slikovnice i Vlasta Prohaska, izdavačka kuća Planetopija

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Slikovnica Ti, moja prekrasna djevojčice poruka je puna ljubavi u slici i riječi. A kad dajemo ljubav ona se umnaža i širi. Kome želite iskazati svoju ljubav, s kime dijeliti radost, kako izraziti sve što vam neka osoba znači? Dođite na naš susret s autoricama ove posebne slikovnice i saznajte kako su se zaljubile u pisanje i crtanje i zajedno s njima stvorite nove radove ljubavi.

Kako smo baš svi stvaratelji, poigrat ćemo se olovkama i bojicama da bismo crtežima i riječima izrazili svoju ljubav za nekoga. Dođite na susret pun ljubavi i ponesite kući dar za nekog posebnog! 

Na susretu sudjeluju Nataša Ozmec i Jasmina Kosanović, autorice slikovnice i Vlasta Prohaska, izdavačka kuća Planetopija.

Preporučena dječja knjiga: 

Nataša Ozmec i Jasmina Kosanović: Ti, moja prekrasna djevojčice 

1198722

Inkluzivni kutak: Pisma na kraju šume

projekcija animiranog filma uz demonstriranje znakovnog jezika 

Vrijeme: 18. 4. u 17 sati

Lokacija: Dvorana @Dječja kuća

Dob: 4 – 10

Izvodi: Filmaktiv i Udruga gluhih i nagluhih PGŽ

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Naši dragi inkluzivni gosti i suradnici u kino Dječje kuće stižu s inkluzivnim projekcijama u sklopu projekta Film svima 2023. Uz sjajan film Jelene Oroz, nastao u Bonobo produkciji u kojem se grupica šumskih životinja upušta u avanturu učenja pisanja, mi se spremamo napraviti naše prve korake hrvatskog znakovnog jezika uz Ivonu i Maju iz projekta Film svima svugdje (Filmaktiv i Udruga gluhih i nagluhih PGŽ).

Vjeverica, tigar, jež i slon putem će napisati mnogo krivih slova i naopakih riječi, ali na kraju će se uvjeriti u važnost zajedništva, upornosti i znanja, a mi ćemo naučiti dvoručnu abecedu i osnovne pojmove hrvatskog znakovnog jezika te osvijestiti važnost inkluzije i solidarnosti.

Projekt Film svima svugdje 2023 provodi Filmaktiv u partnerstvu s Udrugom gluhih i nagluhih PGŽ te zahvaljujući podršci ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Preporučena dječja knjiga: 

Jasna Žmak i Jelena Oroz: Pisma na kraju šume 

Jelena Pervan: Gdje se skrila Lina

Nataša Šunić Vargec: Ljepota razlika

Pisma_6

Šarolika srijeda

Svakogodišnja gošća u gostima: Jelena Pervan

pričaonica Mrljek i Prljek

Vrijeme: 19. 4. u 10 sati 

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 4 – 6

Izvodi: Jelena Pervan

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje. 

Jelena Pervan napisala je pet urnebesno smiješnih, zabavnih, ali sve u svemu vrlo poučnih priča o higijeni, u kojima glavnu ulogu imaju Mrljek i Prljek. Ove dvije zloćkaste bakterije obožavaju sve što je mrljavo, prljavo, bljakasto, fujkasto, sluzavo i smrdljivo. Uz sve to, Mrljek i Prljek su i pomalo zbunjeni, nestašni, nespretni i trapavi. Uglavnom gledaju svoja posla i rade ono što njih najviše veseli. A s obzirom na to da u svemu pretjeruju, na kraju sami sebi zakuhaju veliku nevolju.Mrljek i Prljek u svojim su se avanturama našli na neopranoj kosi djevojčice Rite, pokvarenom zubiću dječaka Lovre, prljavim ručicama djevojčice Nore, u neurednoj sobi djevojčice Pavle i na smrdljivim nogama dječaka Huga.

Splićanka sa zagrebačkom adresom, ali s izraženim splitskim dišpetom. Rođena 1992., odrasla na šestom katu zgrade bez lifta, tvrdoglava, uvijek gladna i kreativno neuredna. Po zanimanju novinarka, po pozivu književnica za djecu. Stvoriteljica Mrljeka i Prljeka, Hrkala, Tonke, sutrića, Pjegave Ive, bake Zmazanke i mnogih drugih likova iz autorskih priča i slikovnica. Promovirati priču i družiti se s djecom volim i više od pudinga od vanilije i svih kremšnita samoborskih. 

Preporučena dječja knjiga: 

Jelena Pervan: Mrljek i Prljek

Jelena Pervan: Mrljek i Prljek na smrdljivom putovanju

Jelena Pervan: Mrljek i Prljek slave fujkasti rođendan

Mrljek-i-Prljek-na-kiselom-zadatku_naslovnica_novo-1-600x600

TheMIUbook

pričaonica i radionica uz magnetiziranu knjigu 

Vrijeme: 19. 4. u 11 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 4 – 6

Izvodi: Ana Međimorec

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

TheMIUbook je edukativno-kreativna knjigu za djecu od 2-10 god. Prazne magnetizirane stranice, krede, flomasteri i magnetići potaknut će djecu na nestrukturiranu igru, a uz mnoštvo zanimljivih zadataka postaje radna knjiga. Na kraju igre stranice se obrišu i TheMIUbook je spreman za novu avanturu. 

S TheMIUbook-om djeca razvijaju:

• vokabular

• maštu

• kreativno stvaralaštvo

• grafomotoriku

• logično zaključivanje

• koncentraciju

• finu motoriku

• memoriju

Na TheMIUbook radionicama pričamo priče, rješavamo različite zanimljive zadatke (izbaci uljeza, spoji slične pojmove..) i potičemo dječju maštu i kreativnost.

Preporučena dječja knjiga: 

TheMIUBook

TheMIUBook-Start-Paket

Imigrantska priča: Upoznajemo drugačije

pričaonica slikovnice i razgovor o volonterskom rada s imigrantima 

Vrijeme: 19. 4. u 18 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 7 – 10

Izvodi: Studentice 4. godine Integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog Učiteljskog studija, Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Riječka imigrantska drama nije lako gledljiva, kao ni ukrajinsko stradanje. Pokretanje ljudi je normalna pojava, ali je grozno kada je uzrokovano nasiljem i prisilom. Djecu ne treba držati u balonu od groznih tema, ali treba biti oprezan u stvaranju kontakta s temom. Slikovnica “Nevidljiva kuća” u tome sigurno može pomoći. 

Riječi bolest, glad, rat, bijeg i smrt neke su od riječi koje je djevojčica Kala čula u razgovoru roditelja, ali i riječi o kojima roditelji nisu željeli razgovarati u Kalinom prisustvu. Putovali su, kao i mnoge druge obitelji, no nije znala gdje ni zašto. Malena Kala mora na brzinu napustiti svoj dom. Ona s roditeljima odlazi na dugo, iscrpljujuće i zastrašujuće putovanje bez kraja. Kala ne razumije što se događa, ali zna da joj nedostaje njezina kuća, zajedno s bakom, djedom i omiljenom igračkom – zekom.

Ova priča posvećena je svoj djeci koja su izgubila svoje domove, obitelji i prijatelje. Za sve one koji su ostavili svoje domove daleko iza sebe i prošli težak put kako bi stigli u tuđe zemlje. I za sve one koji dom uvijek nose u sebi, gdje god da se nalazili.

Uz pričaonicu na druženju će nam se pridružiti i neki od volontera s riječkog željezničkog kolodvora koji su dobro upoznali ljudsku imigrantsku dramu pomažući im na različite načine. 

Preporučena dječja knjiga: 

Biljana Crvenkovska: Nevidljiva kuća 

Boje mojega doma


Kopamo do prošlosti!

upoznajemo tajne arheologije s Rankom Starcem

Vrijeme: 19. 4. u 18 sati 

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 7 – 12

Izvodi: Ranko Starac

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje. 

Kakav bi to Tjedan dobre dječje knjige bio, a da ne upoznajemo bolje arheologiju. S nama će biti Riječanin Ranko Starac, iskusni kustos Arheološkog odjela PPMHP-Rijeka, Ranko će nam otkriti neke od tajni zanata, posebno u kontekstu riječkog područja, a pozadina svega će biti i knjiga za djecu Vesne Bikić “Arheologija”.

Knjiga je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta (viši razredi). Iz nje mogu saznati i naučiti mnoštvo zanimljivih informacija o arheološkim nalazištima i iskopinama, najpoznatijim svjetskim arheolozima i najznačajnijim arheološkim otkrićima. Knjiga će u djece pobuditi radoznalost i potaknuti ih na istraživanja. 

Preporučena dječja knjiga:

Vesna Bikić: Arheologija 

arheologija

Minijatura specijal: Stvorimo neobične gradove!

radionica arhitekture za djecu

Vrijeme: 19. 4. u 18 sati 

Lokacija: Dječja kuća 

Dob: 8 – 13

Izvođač: Ana Orlić 

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Radionica “Minijatura” koja se odvija u produkciji Društva arhitekata Rijeka u Dječjoj kući naš je veliki ponos. U ovom posebnom pop up izdanju samo za Tjedan dobre dječje knjige čeka vas radionica posvećena neobičnim gradovima.

Kakvi su to nevidljivi gradovi?Nevidljivi su jer se kriju u pričama i knjigama, opisani u svjetovima iz mašte.Skriveni su iza rečenica i slova, stranica i korica.Kroz radionicu uranjamo u svijet iz mašte, čitamo priče o neobičnim gradovima iz knjiga “Nevidljivi gradovi” talijanskog pisca Itala Calvina i slikovnice “Osjećajte se kao kod kuće” Signe Torp, a zatim te gradove oživljavamo na papiru.Svaki od gradova o kojima ćemo slušati i koje ćemo vizualizirati ima svoje posebnosti, neobičnosti i zagonetke koje krije. Od priče do crteža putovat ćemo i inspirirati se uz pomoć stvarnih nevidljivih gradova – nevidljivih jer se nalaze na drugom kraju svijeta, u nepoznatim kulturama posve drugačijima od naše.Radionica spaja kultnu knjigu svih arhitekata koji su nekada bili djeca i maštali sa novom slikovnicom koja nam omogućuje da uz ilustracije putujemo svijetom. Cilj je vizualizirati gradove iz priča, ali i izmaštati vlastite neobične gradove – svjetove u malom.

Ana Orlić je riječka arhitektica s ljubljanskom diplomom. U radno i slobodno vrijeme projektira, fotografira, organizira događanja, uređuje i čita knjige. Dio je Minijature, radionice arhitekture za djecu i Sekcije, radne grupe Društva arhitekata Rijeka.

Preporučena dječja knjiga: 

Signe Torp: Osjećajte se kao kod kuće

062103

Lov na zagonetke knjiških moljaca

igra bijega & rješavanja zagonetki

Vrijeme: 19. 4. u 18 (prva grupa) i 19 (druga grupa) sati 

Lokacija: stubišta Dječje kuće 

Dob: 8 – 11

Izvodi: animacijski tim Dječje kuće

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje (prva grupa) i ovdje (druga grupa). 

Mrki Kile, glavni i dežurni krivac za sve nestašluke i spačke u Dječjoj kući, ovaj put je stvarno pretjerao. Pustio je cijelu četu knjiških moljaca po hodnicima Dječje s idejom da organizira utrku knjiških moljaca jer je htio dokazati da oni osim što vole knjige mogu biti i sportaši. Hodnike Dječje kuće htio je iskoristiti kao poligon za trening malih knjigoljubaca. Naravno da moljci nisu bili zainteresirani i čim su njihove tanke, dlakave nožice osjetile slobodu, potrčali su u potragu za knjigama u koje će se smjestiti i klopati sve stranice redom i neredom.

Sada je naša predivna dječja knjižnica Stribor na 3. katu ugrožena. Svako toliko čuje se neki mljac, mljac, mljac, hrrd, hrrd, hrrrd, krrrc, krrc, krrc iz neke slikovnice, romana, enciklopedije. Pod hitno nam treba tim pametnih i složnih glavica koji mogu riješiti zagonetke, šifre koje moljci postavljaju kako bi na miru mogli klopati stranice knjiga.

Bježanija soba društvena je igra u kojoj grupa igrača mora timski riješiti niz zagonetki, mozgalica, otkriti šifre lokota, pronaći ključeve brava, dekodirati sefove kako bi uspješno riješili postavljene zadatke. 

Preporučena dječja knjiga:

Chihiro Maruyama, Hiro Kamigaki i IC4DESIGN:Petar detektiv za labirinte – potraga za ukradenim Kamenom labirinta 

Mali detektivi

Judy Hindley: Vodič za špijune: potpuni vodič za otkrivanje kodova, prerušavanje i praćenje sumnjivaca

Escape-Room-Napitak-1920x1000_embed_full

Ilustracije u biblioteci Vjeverici: kratak pregled stručan i nostalgičan 

predavanje o legendarnoj dječjoj biblioteci koje moramo imati svake godine

Vrijeme: 19. 4. u 18 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: sve generacije

Izvodi: Dubravka Zima

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Biblioteka Vjeverica izlazila je u izdanju nakladnika Mladost od 1957. do 1995. godine, i tijekom cijelog razdoblja izlaženja naročita je urednička i dizajnerska pozornost posvećivana opremi knjiga i osobito ilustracijama. U periodu od šezdesetih do osamdesetih godina ilustracije su za Vjevericu crtale/i i slikale/i najvažnije/i i najbolje/i hrvatske/i ilustratori/ce. U izlaganju ću ponuditi kratak stručni pregled najistaknutijih trendova u povijesti dječje ilustracije na primjeru Vjeverice i pozvati publiku na zajednički nostalgičan pogled u našu estetsku prošlost.  

Dubravka Zima rođena je u Zagrebu, gdje je završila Klasičnu gimnaziju i diplomirala 1995. na Odsjeku za kroatistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom je fakultetu magistrirala 1999. s temom Ivana Brlić-Mažuranić i doktorirala 2005. godine s temom Hrvatski dječji roman. Od 1995. do 2009. bila je zaposlena kao znanstvena novakinja u Zavodu za znanost o književnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Od 2009. zaposlena je na Odjelu (Odsjeku) za kroatologiju na Hrvatskim studijima, danas Fakultetu hrvatskih studija, na kojem predaje kolegije iz hrvatske dječje i nedječje književnosti, teorije književnosti, književne povijesti i popularne kulture. U akademskim godinama 2015/2016. i 2017/2018. predavala je kao gostujuća profesorica na Sveučilištu u Torontu (University of Toronto, Department of Slavic Languages and Literatures) tri kolegija iz hrvatske književnosti i kulture (Croatian Culture, Croatian Literature i Mediterranean Cities).

Objavila je autorske knjige Ivana Brlić-Mažuranić (Zagreb, ZZOK, 2001.), Kraći ljudi: povijest dječjeg lika u hrvatskom dječjem romanu (Udžbenik Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Školska knjiga, 2011.), Praksa svijeta: biografija Ivane Brlić-Mažuranić (Zagreb, Naklada Ljevak, 2019.), Djevojka u gradu: djevojaštvo u 19. stoljeću (Zagreb, Naklada Ljevak, 2022.) te suautorsku knjigu Uvod u dječju književnost s Marijanom Hameršak (Zagreb, Leykam international, 2015.). Primarni su joj znanstveni interesi hrvatska i svjetska dječja i adolescentska književnost, povijest književnosti i kulture, novija hrvatska književnost, studije djetinjstva (childhood studies), studije mladosti i djevojaštva (girlhood studies) i srodne teme. Govori njemački i engleski jezik, te prevodi tekstove iz područja znanosti o književnosti s njemačkog jezika

Preporučena dječja knjiga:

Ivana Božović: Biblioteka Vjeverica i urednički rad Grigora Viteza u dječjem nakladništvu

Crtež bez naslova - 2023-04-02T122253.722

Mala Gutenbergova tiskara 

majstorska radionica za djecu

Vrijeme: 19. 4. u 11:15-11:40; 11:45-12.25; 12:30-13:10

11:15 -13:15  

Lokacija: Palača Šećerane 

Dob: 8 – 12

Izvodi: Istraživačko edukacijski centar Typeflow

Način prijave: Prijave se primaju na mail info@benja.hr

Mali posjetiteljima će se prikazati kako su se nekad, u doba Gutenberga, ali i naših glagoljaša, izrađivale knjige. Tiskat ćemo materijale pripremljene pomičnim slovima na glagoljici, a tiskarsku formu će činiti i nekoliko klišeja (gravura) s motivima srednjovjekovnih tiskara.

Djeci će se objasniti i što su pomična slova, čemu služe i zašto je upravo to najznačajniji Gutnebergov izum. Tiskat ćemo dvobojno, bojama uobičajenim za knjige onoga doba – crvenom i crnom. Djeca će moći vidjeti kako se umeće papir, otiskuje, ali i sama imati priliku otisnuti poneki otisak.

Glagoljica

Hiperaktivni četvrtak

Zabava malog bagera

pričaonica uz razgovor s građevinskim znalcima 

Vrijeme: 20. 4. u 10

Lokacija: Dječja kuća 

Dob: 4 – 8

Izvodi: pričalica Hana Vrbanić, Ines Marasović (GP Krk), upravitelj dizalice (VG5) 

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

E ovo je tvrdo! Svi znaju da je oko nas gradilište, ali ljude koji na njemu rade baš i nemamo priliku upoznati. Sigurno ne na pravi način. A mi to radimo uz priču.

Zato smo pripremili za vas jedan poseban paket – pričaonicu na kojoj će nas podsjetiti pravi bagerist, prava inženjerka građevine i pravi upravitelj ogromne dizalice! Pitat ćemo ih sve što nas zanima o tom ludo vrijednom poslu koji oblikuje nas svijet, a budemo li dobro možda nas puste i da koju knjigu dignemo u visine. 🙂

Preporučena dječja knjiga: 

Avanture bagera Đure

jcb-avanture-bagera-dure-i-ekipe-74227-nd_1

Trening jezičnog izražavanja uz Modru lastu

druženje s kolumnistima Modre laste Davorom Stankovićem i Domagojem Jakopović Ribafishem

Vrijeme: 20. 4. u 10 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 7+

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Jeste li znali da osobe koje se znaju dobro izražavati postižu bolji uspjeh u školi i u svim sferama života?

Kolumnisti Modre laste Davor Stanković i Domagoj Jakopović Ribafish poučit će vas pravilima uspješnog izražavanja i lijepoga ponašanja. Nećete vjerovati u kojim sve situacijama pomaže! Otkrijte kako argumentirati svoje stavove, izbrusiti svoj govornički stil i prepoznati sve tajne neverbalne komunikacije.

Preporučeni dječji časopis: 

Crtež bez naslova - 2023-04-03T212957.132

Djeca osvajaju knjižnicu! 

igrajuća simulacija poslije škole

Vrijeme: 20. 4. u 13,30 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 8 – 13 

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Baš negdje na vrhuncu Tjedna dobre dječje knjige red je i da osvojite našu dječju knjižnicu u Dječjoj kući. 🙂 Svi zainteresirani poslije škole mogu navratiti do Dječje kuće te provesti vrijeme upoznavajući pozadinu rada knjižnice, načina dolaska do knjiga, sveukupnog funkcioniranja. Možda ćete baš vi nekome posuditi knjigu tog poslijepodneva. 🙂 

1677407376141-1024x768 (1)

Zašto trebamo novu povijest hrvatske dječje književnosti?

predavanje

Vrijeme: 20. 4. u 16.30 sati

Lokacija: Dječji odjel Stribor (Dječja kuća) 

Dob: za odrasle

Izvodi: Berislav Majhut

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Svako djelo suvremene hrvatske dječje književnosti zauzima svoje mjesto prema književnoj povijesti u koju se smješta i koja ga bitno određuje. Stoga je povijest dječje književnosti od ključne važnosti i za razumijevanje književne prošlost ali i sadašnjeg književnog trenutka. Slika povijesti hrvatske dječje književnosti kakva je danas u širokoj upotrebi nedostatna je i neprikladna za shvaćanje dječje književnosti u njezinoj cjelini. Upravo to je tema kojom se bavi Berislav Majhut u izlaganju: Zašto trebamo novu povijest hrvatske dječje književnosti?

Berislav Majhut redoviti je profesor, a uže područje njegovog znanstvenog interesa je povijest hrvatske dječje književnosti, odnosno točnije, njezini temeljni infrastrukturni elementi. Stoga je dobar dio svog istraživačkog rada posvetio izradi bibliografije hrvatske dječje književnosti. Priređivač je prvog kritičkog izdanja nekog djela hrvatske dječje književnosti, onoga Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića. Objavio je više znanstvenih monografija o istraživanjima dječje književnosti. Berislav Majhut prvi je predsjednik Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti. Od samog početka izlaženja član je uredništva Libri & Liberi časopisa za istraživanje dječje književnosti i kulture.

Preporučena knjiga: 

Berislav Majhut: Hrvatska dječja književnost okreće list

439015_hrvatska-djecja-knjizevnost-okrece-list

Čiste ručice

živopisna povijest čistoće i nečistoće

Vrijeme: 20. 4. u 17.30 sati

Lokacija: Dječja kuća 

Dob: 4 – 7

Izvode: studenti sanitarnog inženjerstva Medicinskog fakulteta

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Tko i kada se prvi sjetio oprati ruke, prati zube, provoditi osobnu higijenu? Koje su to postupke provođenja osobne higijene provodili u starom Egiptu i antičkoj Grčkoj i Rimu? Studenti sanitarnog inženjerstva Medicinskog fakulteta održat će radionicu gdje će uz knjigu Higijena- Živopisna povijest čistoće i nečistoće upoznati mališane sa poviješću osobne higijene. Kroz bojanje, lijepljenje, igru i edukativne materijale, naučit će nešto više o bakterijama- i dobrim i lošim, virusima, mikroskopu te kako pravilno kihati, kašljati i prati ruke.

Bitno nam je potaknuti svijest djece na važnost provođenja osobne higijene, usaditi im naviku pravilnog pranja ruku te pravilnog kihanja i kašljanja, povećati im svijest o mikroorganizmima kao uzročnicima bolesti i time smanjiti pojavnost lako prenosivih zaraznih bolesti. Dobrodošli su klinci svih uzrasta! Vidimo se!

Preporučena dječja knjiga:

Piotr Socha, Monika Utnik-Strugała: Higijena 

062281

Mala škola umjetničkog buntovništva? 

radionica zeznute umjetnosti 

Vrijeme: 20. 4. i 21. 4. u 18 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 6+

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Knjiga je neka vrsta umjetničke početnice za djecu koji im daje samopouzdanje da na umjetnost odgovore pod vlastitim uvjetima i – što je najvažnije – da se s njom zabave. Pod zaigranim vodstvom Lea, muzejske mačke, djeca se susreću s apstraktnom, nadrealističkom, i suvremenom umjetnošću, antičkom skulpturom, aktom, mrtvim prirodama i portretima.

No, umjesto da pred čitatelje postavlja činjenice koje treba zapamtiti, mačak Leo vodi ih kroz povijest umjetnosti s pomoću zabavnih, ne toliko laskavih informacija o umjetnicima i njihovim modelima, povezujući umjetnost s njihovom svakodnevicom na humorističan način. Cilj je da mladi čitatelji dođu do vlastitih interpretacija poznatih umjetničkih djela. Ova knjiga pokazuje da umjetnost ne znači znati „točne“ odgovore – sagledati stvari iz drugog kuta i formirati vlastito mišljenje.

Preporučena dječja knjiga: 

Ben Street, Jay Daniel Wright: Kako biti umjetnički buntovnik? 

062156 (1)

Pričaonica malog vatrogasca 

pričaonica i razgovor s pravim vatrogascima

Vrijeme: 20. 4. u 18 sati 

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 4 – 6

Izvodi: Studentice 4. godine Integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog Učiteljskog studija; Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak – Rijeka

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Omiljena ekipa djece su svakako vatrogasci. Pa kako i ne bi bili kada nas spašavaju od opakih požara, nesretnih poplava i ostalih nevolji. Mi ćemo vam na ovu pričaonicu dovesti i pravu vatrogasnu ekipu pa osim što ćemo čitati kakvu dobru slikovnicu o vatrogascima upoznat ćeš prave vatrogasce koje ćeš moći pitati sve što poželiš, a oni će nam otkriti tajne svog zanata. 

Preporučena dječja knjiga: 

Uli Apfelthaler, Hendrik Kranenberg: U društvu s vatrogascima

Mladen Kušec: Spas je na 93

1680549984603

Lov na zagonetke knjiških moljaca

igra bijega & rješavanja zagonetki

Vrijeme: 20. 4. u 18 (prva grupa) i 19 (druga grupa) sati 

Lokacija: stubišta Dječje kuće 

Dob: 8 – 11

Izvodi: animacijski tim Dječje kuće

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje (prva grupa) i ovdje (druga grupa). 

Mrki Kile, glavni i dežurni krivac za sve nestašluke i spačke u Dječjoj kući, ovaj put je stvarno pretjerao. Pustio je cijelu četu knjiških moljaca po hodnicima Dječje s idejom da organizira utrku knjiških moljaca jer je htio dokazati da oni osim što vole knjige mogu biti i sportaši. Hodnike Dječje kuće htio je iskoristiti kao poligon za trening malih knjigoljubaca.Naravno da moljci nisu bili zainteresirani i čim su njihove tanke, dlakave nožice osjetile slobodu,  potrčali su u potragu za knjigama u koje će se smjestiti i klopati sve stranice redom i neredom.

Sada je naša predivna dječja knjižnica Stribor na 3. katu ugrožena. Svako toliko čuje se neki mljac, mljac, mljac, hrrd, hrrd, hrrrd, krrrc, krrc, krrc iz neke slikovnice, romana, enciklopedije. Pod hitno nam treba tim pametnih i složnih glavica koji mogu riješiti zagonetke, šifre koje moljci postavljaju kako bi na miru mogli klopati stranice knjiga.

Bježanija soba društvena je igra u kojoj grupa igrača mora timski riješiti niz zagonetki, mozgalica, otkriti šifre lokota, pronaći ključeve brava, dekodirati sefove kako bi uspješno riješili postavljene zadatke. 

Preporučena dječja knjiga:

Chihiro Maruyama, Hiro Kamigaki i IC4DESIGN:Petar detektiv za labirinte – potraga za ukradenim Kamenom labirinta 

Mali detektivi

Judy Hindley: Vodič za špijune: potpuni vodič za otkrivanje kodova, prerušavanje i praćenje sumnjivaca


LEGO: nevjerojatan svijet zadataka, priča i mašte

radionica 

Vrijeme: 20. 4. u 18 sati 

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 5+

Izvođač: Marko Brajković 

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Razgledajte izložbu LEGO® setova te upoznajte ekskluzivne naslove i LEGO® figurice. Predstavnik kluba Kockice Marko Brajković u ovoj vas radionici vodi u svijet zabavnih LEGO® zadataka, priča i mašte. Gradimo i stvarajmo zajedno!

„Kockice“ su prvi i jedini klub koji okuplja LEGO entuzijaste u Hrvatskoj, a trenutno broje oko 70 članova u cijeloj Hrvatskoj, svih dobnih skupina i interesa. Članove Kluba veže zanimanje za LEGO: skupljanje i slaganje LEGO kocaka i izrada LEGO modela. Jezgru Kluba čine njegovi punoljetni članovi, na temelju čega se Klub veže s drugim sličnim klubovima u inozemstvu i ostvaruje suradnju s LEGO grupom, ali vrlo važan dio su i klupski “juniori”, čije je sudjelovanje na izložbama i u radu Kluba nezamjenjiv dio mozaika Kockica.

Preporučena dječja knjiga:

365 things to do with LEGO bricks

LEGO ponuda

Crtež bez naslova - 2023-04-02T122857.896

Jaoooo…kako se zove onaj strip?!

čoko knjiški obiteljski kviz

Vrijeme: 20. 4. u 18 i 30

Lokacija: bar Baltazar (Dječja kuća) 

Dob: 6+ i roditelji 

Izvodi: Marija Rađa 

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje. 

Mnogi od nas vole i znaju za format pub kvizova koji su zabavan način provođenja slobodnog vremena. E, mi smo mali za pubove, ali u Dječjoj kući imamo “Baltazar” u kojem se pije dobar kakao, topla čokolada i sok pa ćemo se tu zabavljati uz zabavan obiteljski kviz.

Nakon vrlo uspješnih izdanja  posvećenih Harry Potteru i dječjim igrama ovo izdanje bit će obilježeno dječjim knjigama, čitalačkom kulturom, stripovima…

Timovi mogu imati do 8 članova (i 2, i 3, i 5, sve je ok…:) što znači da možete sudjelovati sami sa svojom obitelji, veliki, mali, udruženi s drugima ili kako vam već paše. Najboljem timu naravno stići će i neka nagradica. U svemu nećemo biti preozbiljni ni prestrogi, cilj je samo da se u četvrtak 20. 4. poslijepodne dobro za jedno zabavimo.

Preporučena dječja knjiga: 

Dječja kvizopedija 

1680386657710

Autorica u gostima: Milana Vuković Runjić 

predstavljanje trilogije za djecu i mlade „Vladimir i Matilda“ 

Vrijeme: 20. 4. u 19 sati

Lokacija: Dječji odjel Stribor (Dječja kuća)  

Dob: 9 – 12

Izvođač: Milana Vuković Runjić 

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Predstavljanje trilogija za djecu i mlade „Vladimir i Matilda“ „Tajna šuplje kule“ – druga pustolovina Vladimira i Matilde, „Mjesec od papira“ – treća pustolovina Vladimira i Matilde. 

U stablu platane u vrtu na zapadnom rubu grada žive čarobnjak Vladimir i njegova petogodišnja kći Matilda. I premda su njih dvoje likovi iz bajke, problemi s kojima se susreću poprilično su stvarni. Kako ih je svojedobno napustila majka, dobra vještica Vesna, Vladimir je suočen s time da treba odgajati jogunastu malu vješticu, a pritom se što manje služiti čarobnim štapićem; učiti je kako da odraste prije svega u dobru djevojčicu, čije djetinjstvo nije nakrcano rekvizitima o kojima drugoj djeci majke čitaju iz dječjih knjiga. Takva je i djevojčica Antonija, Matildina vršnjakinja, koja živi u kući u istom vrtu i premda se Vladimir i Matilda skrivaju od ‘normalnih’ ljudi, ona ih upoznaje i sprijateljuje se s njima…

Milana Vuković Runjić rođena je u Zagrebu 1970. godine, gdje je diplomirala i magistrirala književnost. Dosad je objavila 25 knjiga proze, eseja i poezije, među kojima zbirku eseja Proklete Hrvatice, romane Ulica nevjernih žena, Hotel u oblacima 1914., Faraon iz Ilice je mrtav, te knjigu za djecu Vladimir i Matilda. Knjiga Proust u Veneciji, Matoš u Mlecima bila je u užem izboru za nagrade Višnja Machiedo, Zvane Črnja i Kiklop. Pisala je kolumne za mnoge domaće novine i časopise te za slovensko Delo, talijanski Internazionale i američki The Believer. Za urednički rad dobila je nagradu Kiklop 2005. godine, a za književni Nagradu Grada Zagreba 2016. Godine 2022. dodijeljena joj je nagrada Artefakt za najbolje djelo namijenjeno djeci, a osvojila ju je drugom knjigom iz trilogije Tajna šuplje kule. Majka je kćeri Antonije.

Preporučena dječja knjiga: 

Milana Vuković Runjić: Vladimir i Matilda

Milana Vuković Runjić: Tajna šuplje kule

Milana Vuković Runjić: Mjesec od papira 

Crtež bez naslova - 2023-04-02T123158.168

Ležerni petak 

Svakodnevna putovanja običnih stvari 

radionica istraživanja ponašanja vode 

Vrijeme: 21. 4. u 9 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 6 – 12

Izvodi: Svijet oko nas 

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Pojavljuje se u bezbroj oblika, bez nje nema života, ona je u isto vrijeme i sasvim obična i nevjerojatno čudesna. Našim ćemo pokusima otkrivati ponašanje vode u nesvakidašnjim situacijama. Radionicu vodi Zvonimir Marić iz Udruge Svijet oko nas, a namijenjena je djeci 6-12 godina.

Udruga za popularizaciju znanosti Svijet oko nas osnovana je 2019. godine. Namjera joj je ojačati ponudu sadržaja iz područja izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja. U tom smislu naše središnje aktivnosti usmjerene su popularizaciji znanosti i približavanje znanstvenih metoda djeci. Učenje i spoznavanje svijeta oko sebe na njima primjeren način – uz igru.

Preporučena dječja knjiga: 

Svakodnevna putovanja običnih stvari 

062102

Autori u gostima: Josip Čekolj

razgovor o romanu Hahari na dnu mulja

Vrijeme: 21. 4. u 10 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 11 – 14

Izvodi: Josip Čekolj

Način prijave: Prijave se primaju ispunjavanjem obrasca ovdje.

Josip Čekolj rođen je 1999. godine. Prvostupnik je kroatistike te etnologije i kulturne antropologije. Trenutno polazi diplomski studij kroatistike i povijesti ranog novog vijeka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Autor je slikovnice „Srna i Mak u potrazi za uplašenim mjesecom“ (2020.), zbirke pjesama „Junaci i zmajevi u zalasku“ (2022.) i kratkog romana „Hahari na dnu mulja“ (Mala zvona, 2022.), koji je uvršten među osamnaest najljepše oblikovanih knjiga 2022. godine. Pjesnički rukopis „Dječak pred žetvu“ pohvaljen je na „Goranovu proljeću” te je osvojio nagradu „Na vrh jezika”, a bit će objavljen ove godine u nakladničkoj kući Jesenski i Turk. 

Ciklus akrostiha „Rukovet noćnih putovanja“ nastao je u sklopu „Revije malih književnosti” te je objavljen u antologiji „Vrijeme misli“ (2021.). Sudjelovao je na književnim festivalima „Stih u regiji”, „Rukopisi” i „Susret riječi”. Kratke priče i pjesme objavljuje u regionalnim i hrvatskim časopisima i zbornicima.

Preporučena dječja knjiga: 

Josip Čeholj: Hahari na dnu mulja

Crtež bez naslova - 2023-04-02T123351.748

Kopanje na kvadrat: Zabavna znanost – krumpir

radionica krumpirastih pokusa 

Vrijeme: 21. 4. u 11 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 6 – 12

Izvodi: Svijet oko nas 

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Stigao je iz Amerike da bi postao jedna od naših omiljenih namirnica. Kroz povijest je spašavao živote, još i danas se koristi kao lijek, a čak provodi i struju. Sa Zvonimirom Marićem iz Udruge Svijet oko nas izvest ćemo niz krumpirastih pokusa i uvjeriti se kako znanost može biti zabavna. Radionica je namijenjena djeci 6-12 godina.

Udruga za popularizaciju znanosti Svijet oko nas osnovana je 2019. godine. Namjera joj je ojačati ponudu sadržaja iz područja izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja. U tom smislu naše središnje aktivnosti usmjerene su popularizaciji znanosti i približavanje znanstvenih metoda djeci. Učenje i spoznavanje svijeta oko sebe na njima primjeren način – uz igru.

Preporučena dječja knjiga: 

Cecile Jugla i Jack Guichard: Krumpir 

062297

Učimo različitosti: Vedrina suncokreta 

predstavljanje slikovnice o Downovom sindromu i razgovor s logopetkinjom Natašom Šunić

Vrijeme: 21. 4. u 17 sati

Lokacija: Dječji odjel Stribor (Dječja kuća) 

Dob: za djecu i odrasle

Izvodi: Nataša Šunić Vargec

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

U slikovnici „Vedrina suncokreta“ upoznajemo veselu i životom opčinjenu djevojčicu Miju. Ona je tzv. dijete suncokret i zna da je drugačija, ali baš kao i svako drugo dijete traži i treba puno ljubavi, prihvaćanja i razumijevanja. Mija će nam ispričati kako izgleda njezino djetinjstvo i koliko truda ulaže da bi držala korak sa svojim vršnjacima. U Mijinom životu ima puno radosti i ljepote, ali njezini dani ispunjeni su i napornim učenjem, radom i vježbanjem vještina koje mnogi od nas uzimaju zdravo za gotovo.

Cilj ove slikovnice je približiti malenima i velikima život s Downovim sindromom, razvijati suosjećanje prema djeci i roditeljima koji žive s ovom teškoćom i prihvaćanje različitosti kao bogatstva života u svim njegovim izričajima.

Razgovarat ćemo s autoricom Natašom Šunić Vargec o njenom poslu logopetkinje, o pisanju slikovnica, o važnosti različitosti….

Projektom ZAJEDNICA SKRBI unaprijedit će se kapaciteti OCD-a za pružanje učinkovitog odgovora na potrebe osoba s Down sindromom (ODS) u Primorsko-goranskoj županiji. Nizom edukacija koje će provoditi partneri između sebe te uz podršku stručnjaka projektni konzorcij će se osposobiti za pružanje podrške ODS. U sklopu projekta pokrenut će se nekoliko lokalnih inicijativa s ciljem socijalnog uključivanja i unapređenja kvalitete života ODS. U suradnji s lokalnom zajednicom izradit će se plan pružanja podrške osobama s poteškoćama, s fokusom na krizne situacije.

Cilj projekta ZAJEDNICA SKRBI jest jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu programa podrške i pokretanja suradnje s relevantnim dionicima u lokalnoj zajednici za pružanje sveobuhvatne podrške osoba s Down sindromom.

Projekt provodi Udruga za sindrom Down Rijeka 21 u partnerstvu s Udrugom CTK Rijeka, Udrugom Muzikopter, Gradom Rijekom, Gradskim kazalištem lutaka Rijeka, Gradskom knjižnicom Rijeka te Gradskom knjižnicom i čitaonicom Viktor Car Emin Opatija.

Preporučena dječja knjiga

Nataša Šunić Vargec: Vedrina suncokreta 

Nataša Šunić Vargec: Ljepota razlika

Nataša Šunić Vargec: Pjev riječi

Jelena Brezovec, Nataša Šunić Vargec: Ples slova

194037

Lov na zagonetke knjiških moljaca

igra bijega & rješavanja zagonetki

Vrijeme: 21. 4. u 18 (prva grupa) i 19 (druga grupa) sati 

Lokacija: stubišta Dječje kuće 

Dob: 8 – 11

Izvodi: animacijski tim Dječje kuće

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje (prva grupa) i ovdje(druga grupa). 

Mrki Kile, glavni i dežurni krivac za sve nestašluke i spačke u Dječjoj kući, ovaj put je stvarno pretjerao. Pustio je cijelu četu knjiških moljaca po hodnicima Dječje s idejom da organizira utrku knjiških moljaca jer je htio dokazati da oni osim što vole knjige mogu biti i sportaši. Hodnike Dječje kuće htio je iskoristiti kao poligon za trening malih knjigoljubaca.Naravno da moljci nisu bili zainteresirani i čim su njihove tanke, dlakave nožice osjetile slobodu,  potrčali su u potragu za knjigama u koje će se smjestiti i klopati sve stranice redom i neredom. Sada je naša predivna dječja knjižnica Stribor na 3. katu ugrožena. Svako toliko čuje se neki mljac, mljac, mljac, hrrd, hrrd, hrrrd, krrrc, krrc, krrc iz neke slikovnice, romana, enciklopedije. Pod hitno nam treba tim pametnih i složnih glavica koji mogu riješiti zagonetke, šifre koje moljci postavljaju kako bi na miru mogli klopati stranice knjiga.

Bježanija soba društvena je igra u kojoj grupa igrača mora timski riješiti niz zagonetki, mozgalica, otkriti šifre lokota, pronaći ključeve brava, dekodirati sefove kako bi uspješno riješili postavljene zadatke. 

Preporučena dječja knjiga:

Chihiro Maruyama, Hiro Kamigaki i IC4DESIGN:Petar detektiv za labirinte – potraga za ukradenim Kamenom labirinta 

Mali detektivi

Judy Hindley: Vodič za špijune: potpuni vodič za otkrivanje kodova, prerušavanje i praćenje sumnjivaca

319899291_843439910089085_853515617142423406_n

LEGO: nevjerojatan svijet zadataka, priča i mašte

radionica 

Vrijeme: 21. 4. u 18 sati 

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 5+

Izvođač: Marko Brajković 

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje. 

Razgledajte izložbu LEGO® setova te upoznajte ekskluzivne naslove i LEGO® figurice. Predstavnik kluba Kockice Marko Brajković u ovoj vas radionici vodi u svijet zabavnih LEGO® zadataka, priča i mašte. Gradimo i stvarajmo zajedno!

„Kockice“ su prvi i jedini klub koji okuplja LEGO entuzijaste u Hrvatskoj, a trenutno broje oko 70 članova u cijeloj Hrvatskoj, svih dobnih skupina i interesa. Članove Kluba veže zanimanje za LEGO: skupljanje i slaganje LEGO kocaka i izrada LEGO modela. Jezgru Kluba čine njegovi punoljetni članovi, na temelju čega se Klub veže s drugim sličnim klubovima u inozemstvu i ostvaruje suradnju s LEGO grupom, ali vrlo važan dio su i klupski “juniori”, čije je sudjelovanje na izložbama i u radu Kluba nezamjenjiv dio mozaika Kockica.

Preporučena dječja knjiga:

365 things to do with LEGO bricks

LEGO ponuda

Crtež bez naslova - 2023-04-02T122857.896

Mala škola umjetničkog buntovništva

radionica uz predstavljanje knjige Kako biti umjetnički buntovnik? 

Vrijeme: 20. 4. i 21. 4. u 18 sati 

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 6+

Izvođač: Nicol Nefat

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Knjiga Kako biti umjetnički buntovnik?  je neka vrsta umjetničke početnice za djecu koji im daje samopouzdanje da na umjetnost odgovore pod vlastitim uvjetima i – što je najvažnije – da se s njom zabave. Pod zaigranim vodstvom Lea, muzejske mačke, djeca se susreću s apstraktnom, nadrealističkom, i suvremenom umjetnošću, antičkom skulpturom, aktom, mrtvim prirodama i portretima.

No, umjesto da pred čitatelje postavlja činjenice koje treba zapamtiti, mačak Leo vodi ih kroz povijest umjetnosti s pomoću zabavnih, ne toliko laskavih informacija o umjetnicima i njihovim modelima, povezujući umjetnost s njihovom svakodnevicom na humorističan način.

Cilj je da mladi čitatelji dođu do vlastitih interpretacija poznatih umjetničkih djela. Ova knjiga pokazuje da umjetnost ne znači znati „točne“ odgovore – sagledati stvari iz drugog kuta i formirati vlastito mišljenje.

Preporučena dječja knjiga: 

Ben Street, Jay Daniel Wright: Kako biti umjetnički buntovnik? 

062156

Biblioterapija: što, kako, zašto 

predavanje i radionica o terapiji knjigom 

Vrijeme: 21. 4. u 18 sati

Lokacija: Dječja kuća 

Dob: 18+

Izvođač: Emica Calogjera Rogić  

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Biblioterapija ili terapija knjigom stara je disciplina koju su prakticirale mnoge ci­vilizacije, od drevnih Egipćana koji su propisivali riječi-lijekove ili starih Grka koji su u tragediji, kao kazališnom izričaju mitološke ili povijesne priče, vidjeli priliku za emocionalno pročišćenje zajednice. Bilo da je riječ o kolektivnim ili individualnim oblicima liječenja, do riječi se držalo i uviđala se njezina moć u pokretanju čovje­kova duha. Biblioterapija i poetska terapija imaju široku primjenu u radu s ljudima svih dobi i koriste se za održavanje i jačanje mentalnog zdravlja te kao pomoć u rješavanju različitih zdravstvenih problema. U predavanju će se objasniti pojam i vrste biblioterapije i poetske terapije, dati povijesni prikaz biblioterapije i način primjene te opisati biblioterapijski proces. U završnom dijelu sudionici će moći sudjelovati u biblioterapijskoj radionici.

O voditeljici radionice:

mr. sc. Emica Calogjera Rogić urednica je u Školskoj knjizi od 2008. Diplomirala je na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i magistrirala na Odsjeku za komparativnu književnost na istom fakultetu. Bila je profesorica hrvatskoga jezika i književnosti u Hrvatskoj i inozemstvu te sveučilišna lektorica za hrvatski jezik i književnost na Sorbonni u Parizu. Od lipnja 2022. godine intenzivno se osposobljava za Certificiranu voditeljicu radionica bibliopoetske terapije pri Međunarodnoj federaciji za biblio i poetsku terapiju (International Federation for Biblio/Poetry Therapy – IFBPT), krovnoj instituciji za obrazovanje i proces certificiranja bibliopoetskih terapeuta. Emica je prva i zasad jedina članica Federacije iz Hrvatske.

Preporučena knjiga:

Ivana Bašić: Biblioterapija i poetska terapija 

pexels-suzy-hazelwood-1480347

Strašna ilustracija!   

radionica osnova ilustriranja

Vrijeme: 21. 4. u 18 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 8 – 12

Izvodi: Nina Delanović

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Na radionici će se polaznici upoznati s ilustracijom kao jednom od formi vizualnog komuniciranja te istražiti odnos između crteža i teksta. Polaznici će vođeni mentoricom na duhovit i zabavan način prolaziti kroz stvaralački proces. Cilj radionice je pomoći djeci da realiziraju svoju ilustraciju na način da prošire znanje izražavanja i savladaju strah od crtanja. Dobrodošli su svi ljubitelji crtanja, boja, priča i bogate mašte.Nina Delanović je dizajnerica, tipografski freak i samozatajna ilustratorica. Magistirala je vizualne komunikacije na Prirodoslovno-tehničkom fakultetu u Ljubljani i odradila dio studija na Designskolen Kolding u Danskoj. Trenutno je zaposlena u malom grafičkom studiju Mikser u kojem pomno bira tipografiju, ilustrira, oblikuje vizualne identitete te prelama knjige i časopise. Najviše voli raditi s djecom i za djecu.

Preporučena dječja knjiga:

Stephane Nicolet: Želim biti ilustrator

061773

Vesela kuća Benjinih zagonetnih slova 

radionica 

Vrijeme: 21. 4. u 14:30-15:10; 15:30-16:10; 16:30-17:10

Lokacija: Palača šećerane

Dob: 8 – 12

Način prijave: Prijave se primaju na mail ovdje info@benja.hr

Na trenutak ćemo postati pravi mali glagoljaški slagari i tiskari. Polaznici će odraditi cijeli proces od slaganja riječi pomičnim slovima, do njihovog umetanja u tiskarsku prešu i otiskivanja. Obzirom da će otisnuti tekst zrcalno složiti (što nije nimalo jednostavno) steći će zvanje “glagoljskog stručnjaka” :). Upoznati ćemo naše lijepo pismo – glagoljicu, doznati poneku tajnu starih grafičara, morati biti spretni i brzi u slaganju, te pronalaženju pravih slova i sve to na zabavan način. Na kraju ćemo u ruke dobiti simpatičan suvenir kojeg možemo s ponosom staviti na zid svoje dječje sobe.

Preporučena dječja knjiga:

Martina Valec-Rebić: Glagoljica za osnovce 

radionice1

Špicasta subota 

Dan velikog pripovijedanja! 

Kroz veselu subotu Tjedna dobre dječje knjige pripremili smo čak tri pripovjedačke poslastice za predškolce, one između 4 i 7 godina starosti. I sve vam pričaju profesionalne pripovjedačice. 🙂 

Šuma Striborova

pripovjedaonica sa Sabinom Gvozdić

Vrijeme:  22. 4. u 11 sati

Lokacija: Šuma Striborova (Dječja kuća)

Dob: 4 – 7 

Izvođač: Sabina Gvozdić

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Kada vam u goste dolazi netko tko priča priče u Ogulinu, u domu Ivanine kuće bajki, znaš kako te može dotaknuti tamo gdje treba. Ove subote ujutro Sabina će nas razbuditi svojim stilom pripovijedanja i to upravo Šume Striborove! Naravno, u našoj dječjokućaškoj Šumi Striborovoj! 

Sabina se pripovijedanjem se bavi više od desetljeća. Osim Ivaninih bajki, pripovijeda i narodne bajke iz cijeloga svijeta, te bajke umjetnika riječi H.C. Andersena. Kod pripovijedanja najviše voli i slavi neposrednost, uz zahvalu svakom slušaču gdje god ga bajka snašla. Bajke su ju povele na divna putovanja, duža i kraća pa nam kaže “umjesto da nabrajam gdje sam sve pripovijedala, rađe se prisjetim malih i velikih  s kojima sam bajku u jednom trenutku dijelila. Jedan takav trenutak čeka nas u Dječjoj kući, u kojoj pripovijedam narodne bajke za malene. “

Preporučena dječja knjiga: 

Ivana Brlić Mažuranić: Šuma Striborova 

Screenshot_20230121_140702_Instagram

Čudesne bajke primorskog kraja

pripovjedaonica

Vrijeme: 22. 4. u 16 sati

Lokacija: Šuma Striborova (Dječja kuća) 

Dob: 5+

Izvođač: Srebrenka Peregrin 

Način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Srebrenka Peregrin interaktivno pripovijeda niz bajki iz primorskoga kraja, od Kastva do Senja, prema zapisima Frana Mikuličića, Joze Vrkića i Rudolfa Stohala. Priče govore o dovitljivoj djeci, začaranim životinjama, malicima i drugim čudesnim bićima. Susret je prilagođen uzrastu od 5+ godina.

Srebrenka Peregrin je pripovjedačica, prevoditeljica i edukatorica. Također je nagrađivana spisateljica kratkih priča koje se bave bliskim odnosima, mentalnim zdravljem, poviješću, mitovima i ženskim pravima. Su-autorica je triju zbirki bajki iz čitavoga svijeta i Hrvatske: „Bajkarice“, „Bajkari“ i „Bajkarenje“ te autorica romana „Frina: Ordio“ i priručnika o pripovijedanju. Kao diplomirana anglistica i komparatistica književnosti, radi s djecom i odraslima podučavajući engleskom jeziku i umijeću pripovijedanja. Živi i radi u Zagrebu.

Preporučena dječja knjiga:

Erika Katačić Kožić i Srebrenka Peregrin: Bajkarenje : usmenom predajom po Hrvatskoj

107918689_1674657512687210_2102442299590674504_n

Zelena pričaonica subotnje večeri  

pričaonica uz Fora priču

Vrijeme: 22. 4. u 18 sati

Lokacija: Šuma Striborova (Dječja kuća) 

Dob: 4 – 7

Izvođač: Fora priča

Način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Školska knjiga i Fora priča zovu vas da zakoračite u slikovnice “Ela spasiteljica pčela” i “Greta i divovi” kako biste zazujali, projurili i odskakutali kroz svijet mašte i prirode.  Dođite na ovo zabavno interaktivno pričanje priče uz tetu Danijelu. Možda na trenutak postanete pčela, glista ili div. Oprez! Možda spasite svijet.

Na Fora priča radionicama dijete je uključeno u proces pričanja priče te mu to pruža jedinstven osjećaj i neponovljivo iskustvo. Pričanje priča: povezivanje s djetetom jedan na jedan,  učenje kako pričati djeci priče na drugačiji način i zašto, razvoj govora, poticanje emocionalnog razvoja, poticanje socijalnog i kognitivnog razvoja. Na radionicama se koriste metode storytelinga i čitanja priča uz različite senzomotoričke podražaje na zabavan i edukativan način. Roditelji mogu učiti o različitim načinima pričanja priča. 

Preporučena dječja knjiga: 

Zoe Tucker, Zoe Perisco: Greta i divovi

Catherine Jacob, Lucy Fleming: Ela spasiteljica pčela

293034925_1221794798463474_758280281311701072_n

Čudesan svijet biljaka uz Tajno šumsko društvo 

interdisciplinarna radionica na livadi Dječje kuće

Vrijeme: 22. 4. u 10 sati

Lokacija: dvorište (Dječja kuća); u slučaju kiše terasa  

Dob: 4 – 8

Izvođač: Tajno šumsko društvo 

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje. 

Upoznajte prirodu na neočekivan način kroz radionicu Tajnog šumskog društva. Umjetnica Ana Zubak, voditeljica projekta Tajno šumsko društvo, vodi vas u čudesan svijet biljaka i uči kako sve oko nas možemo pretvoriti u igru i umjetnost.

Tajno šumsko društvo radi interdisciplinarne radionice u prirodi za predškolsku i ranu školsku dob s naglaskom na stvaralački proces, istraživanje, rješavanje problema i razvoj imaginacije. Nekonvencionalnim pristupom učenja kroz igru osnažuje se veza s prirodom, budi znatiželja, potiče opažanje, uči empatija i razvija ekološka svijest. Kroz radionice ispreplićemo umjetnost s različitim područjima kao što su ekologija, botanika, paleontologija i sl. Promičemo održivu igru, te u skladu s tom idejom koristimo materijale koje pronalazimo u prirodi. Svaka radionica održava se na različitim lokacijama s ciljem da djeca upoznaju sredinu na drugačiji način.

Preporučena dječja knjiga:

Piotr Socha, Wojciech Grajkowski: Drveće

062328

Specijal Pssst…priča!

pričaonica

Vrijeme: 22. 4. u 11 sati

Lokacija: Dječji odjel Stribor

Dob: 4 – 6

Izvodi: Hana Vrbanić

Način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

U programu obiteljske pričaonice Pssst… priča! Gradske knjižnice Rijeka svake godine iz bogatog knjižničnog fonda slikovnica i ilustriranih knjiga, prema stručnom odabiru knjižničara, a uz pomoć vanjskih suradnika koji pripremaju i provode aktivnosti Knjižnice, djeci se ispriča/interpretativno pročita/približi 40-ak kvalitetnih priča.

To je vrijeme za čitanje, vrijeme za pričanje priče, jezične igre, igre mozgalice i kreativno stvaranje u kojem djeca od 4 do 6 godina i njihovi roditelji zajedno sudjeluju – u vašoj obližnjoj knjižnici pa i u Dječjoj kući subotom.

Preporučena dječja knjiga:

Katie Dale i Jenny Jinks: Maštovita pričaonica za laku noć

213530167_362269242129691_5774118459371761547_n-1920x1000


Tiha slikovnica, glasne ilustracije

ilustratorska radionica izrade slikovnice s Hanom Tintor

Vrijeme: 22. 4. u 11 sati

Lokacija: Dječja kuća 

Dob: 5 – 10

Izvođač: Hana Tintor 

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Na radionici Tiha slikovnica, glasne ilustracije prvo ćemo se podsjetiti najdražih priča. Sjetit ćemo se od koga bježi Crvenkapica, tko je usnuo najduži san ili tko je zalutao u kuću sagrađenu od slatkiša. Priču ćemo podijeliti na osnovne elemente svake priče: uvod, zaplet, zaokret ili vrhunac, rasplet i kraj, a onda ćemo te iste elemente i ilustrirati. Crtat ćemo narativnu seriju omiljene priče bez da koristimo tekst. Rezultat radionice je slikovnica bez teksta, tzv. tiha slikovnica, ali s glasnim ilustracijama!

Hana je ilustratorica, autorica i animatorica kratkih animiranih filmova. Diplomirala je vizualne komunikacije na Studiju dizajna u Zagrebu, a zatim i ilustraciju u Cambridge School of Art (Anglia Ruskin, Cambridge, UK). Ideje pronalazi prisluškujući tuđe razgovore i promatrajući ljude oko sebe (ali nije stalker, obećajem.) Ilustrirala je slikovnice (za djecu i odrasle), oslikala vanjske zidove i zidove interijera, ilustrirala članke u časopisima, dizajnirala i režirala kratke animirane filmova. Hanine ilustracije su brze, zaigrane, hrabre, konceptualne i duhovite. Projektima pristupa individualno i smisaono, što rezultira iznenađenjem i narativom koji poziva promatrača na dovršavanje priče.

Preporučena dječja knjiga: 

Iva Bezinović Haydon: Moja baka ne zna tko sam

Iva Bezinović-Haydon: Gdje se skriva Vedran?

Evald Flisar: Alica u ludoj zemlji

Marina Vujčić: Bijeg uz brijeg 

books

Ja, računalo

radionica šifriranja i umjetne inteligencije 

Vrijeme: 22. 4. u 11 sati

Lokacija: Dječja kuća 

Dob: 8 – 12

Izvođač: Dalia Kager 

Način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Računala i mobiteli gadgeti su koje koristimo svakodnevno. Bez njih bi nam život bio nezamisliv i puno toga bismo otežano obavljali. No, kako računala međusobno komuniciraju? Kako se podatci štite i kako računala mogu naučiti prepoznavati i razlikovati objekte? Na ovoj interaktivnoj radionici naučit ćete ponešto o šifriranju i umjetnoj inteligenciji, a postat ćete i čovjek-računalo te iz prve ruke vidjeti kako računala razmjenjuju podatke. Možete li biti brži od pravih računala? Dođite i zabavite se s nama!Voditeljica radionice, Dalia Kager, učiteljica je Informatike u neprekidnoj potrazi za novim i zanimljivim metodama i alatima s pomoću kojih će svojim učenicima nastavu učiniti suvremenom i atraktivnom. Zaljubljenik je u prirodu i fotografiju, entuzijast i nepopravljivo vjeruje da se znanje samo dijeljenjem množi.

Voditeljica radionice, Dalia Kager, učiteljica je Informatike u neprekidnoj potrazi za novim i zanimljivim metodama i alatima s pomoću kojih će svojim učenicima nastavu učiniti suvremenom i atraktivnom. Zaljubljenik je u prirodu i fotografiju, entuzijast i nepopravljivo vjeruje da se znanje samo dijeljenjem množi.

Program se održava kao dio djelovanja American Cornera Rijeka. 

Preporučena dječja knjiga:

Tom Jackson, Cristina Guitian: Hakeri

Tom Jackson, Cristina Guitian: Ljudi budućnosti

Tom Jackson, Cristina Guitian: Klimatske promjene  

Crtez-bez-naslova-2022-06-12T220354.654

Lov na zagonetke knjiških moljaca

igra bijega & rješavanja zagonetki

Vrijeme: 22. 4. u 11 (prva grupa) i 19 (druga grupa) sati 

Lokacija: stubišta Dječje kuće 

Dob: 8 – 11

Izvodi: animacijski tim Dječje kuće

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje (prva grupa) i ovdje (druga grupa). 

Mrki Kile, glavni i dežurni krivac za sve nestašluke i spačke u Dječjoj kući, ovaj put je stvarno pretjerao. Pustio je cijelu četu knjiških moljaca po hodnicima Dječje s idejom da organizira utrku knjiških moljaca jer je htio dokazati da oni osim što vole knjige mogu biti i sportaši. Hodnike Dječje kuće htio je iskoristiti kao poligon za trening malih knjigoljubaca.Naravno da moljci nisu bili zainteresirani i čim su njihove tanke, dlakave nožice osjetile slobodu,  potrčali su u potragu za knjigama u koje će se smjestiti i klopati sve stranice redom i neredom. Sada je naša predivna dječja knjižnica Stribor na 3. katu ugrožena. Svako toliko čuje se neki mljac, mljac, mljac, hrrd, hrrd, hrrrd, krrrc, krrc, krrc iz neke slikovnice, romana, enciklopedije. Pod hitno nam treba tim pametnih i složnih glavica koji mogu riješiti zagonetke, šifre koje moljci postavljaju kako bi na miru mogli klopati stranice knjiga.

Bježanija soba društvena je igra u kojoj grupa igrača mora timski riješiti niz zagonetki, mozgalica, otkriti šifre lokota, pronaći ključeve brava, dekodirati sefove kako bi uspješno riješili postavljene zadatke. 

Preporučena dječja knjiga:

Petar detektiv za labirinte – potraga za ukradenim Kamenom labirinta 

Chihiro Maruyama, Hiro Kamigaki i IC4DESIGN:Petar detektiv za labirinte – potraga za ukradenim Kamenom labirinta 

Mali detektivi

Judy Hindley: Vodič za špijune: potpuni vodič za otkrivanje kodova, prerušavanje i praćenje sumnjivaca

062155

Orkestar priča priču: karneval životinja 

interaktivno glazbeno predstavljanje slikovnice 

Vrijeme: 22. 4. u 17 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 4 – 8

Izvodi: Katarina Ivanjek i Vitomir Ivanjek 

Način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Dobrodošli na Karneval životinja!

Što je Karneval? U što se djeca maskiraju? Tko se maskirao u neku životinju? Koju? Kako se ta životinja glasa? Glasanje životinja možemo oponašati glasom ili nekim drugim zvukom (topot nogu), ali i glazbom.

Tako je poznati francuski skladatelj Camille Saint-Saens skladao suitu Karneval životinja kad mu je bila 51 godina. Napisao ju je kao nešto zabavno i nije htio da bude ikada biti izvedena u javnosti dok je on živ, jer mu je bila jako zabavna, a tada su skladatelji pisali samo ozbiljna djela. U slikovnici ćemo se susresti s pojmom stavka tj. glazbenog odlomka i saznati koliko ih ima.

Svaki stavak govori o jednoj životinji, a poslušat ćemo neke od ulomaka. U slikovnici iz koje ćemo pročitati dio priče djeca mogu pronaći i poslušati kratke dijelove devet stavaka.

Na početku ćemo uz zvuke glasovira pokušati oponašati zvukove nekih životinje, a djeca će ih pokušati prepoznati. Pročitat ćemo odlomke iz slikovnice, a zatim će Vitomir odsvirati dio stavaka iz naše slikovnice (Lavovski marš, Slon, Akvarij, Aviarij, Fosili; Labudovi, Finale).

Kako završava ovaj Karneval? Tako da mama poziva dječake i igra završava… Ali svi su veseli zbog lijepog vremena koje su proveli zajedno. Na kraju će Vitomir improvizirati s djecom i uz kratku pripremu izvesti jednu zajedničku glazbenu točku u kojoj sva djeca iz publike mogu aktivno sudjelovati. Tko bi odolio? 

Preporučena dječja knjiga:

Orkestar priča priču: karneval životinja

062112

(Dječja) noć knjige: Knjiški disco uz FunTime 

igrajuće subotnje predvečerje u (dječjoj) noći knjige 

Vrijeme: 22. 4. u  18 sati

Lokacija: dnevni boravak (Dječja kuća)

Dob: 7 – 11

Izvodi: Disco za djecu FunTime 

Način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Subota, večer, Dječja kuća, Noć knjige… U finale Tjedna dobre dječje knjige kako ćemo drugačije nego uz zabavu! 🙂

Knjiški disco je tulum za djecu kroz igre i nagrade – igrat ćemo posebnu potragu za blagom, staru knjižnicu i otplesati posebne plesove…. 

Naravno kao na svakoj dobroj zabavi oslikat ćemo ti lice da budeš lik iz bajke ili najdraže priče ali i drugim motivima. 

A u dnevnom boravku će pjesme puštati DJ Mirilo, naša već kućna DJ-jica najbolje frizure u gradu! Na to druškanje vam ne treba prijava…. 

Preporučena dječja knjiga: 

Kate Hindley, Simon Philip: Moraš donijeti šešir

Mary Richards, David Schweitzer, Rose Blake: Povijest glazbe za djecu 

1671609412818-768x1024

(Dječja) noć knjige: Izradi terarij – noćne lanterne

radionica izrada čarobnih terarija 

Vrijeme: 22. 4. u 18 i 30 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 6 – 10

Izvodi: Natali Bosić & Pedagoški kabinet 

Način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Kakva bi to noć knjige bila da ne oslobodimo svjetlo čitanja?!

Kreirajte čarobne terarije – noćne lampe inspirirane svjetovima iz svoje mašte. Polaznici će u staklenim posudama-terarijima imati priliku kreirati minijaturne svjetove. Osim velikog izboramaterijala i ukrasnih elemenata (drvo, mahovina, pijesak, kamenčići, u terarije ćemo postaviti i malene LED lampe zahvaljujući kojima će ukrasni terariji postati funkcionalne noćne lampe. Imaginariji mogu biti inspirirani slikama iz svijeta životinja, ali i ljudi.

Inspiracija za rad bit će nam lijepa slikovnica Cvjetić: Kad se Mara s obitelji selila u novi dom, željela je sa sobom ponijeti i svoj vrt. Nedostajat će joj stabla jabuke, sunovrati i igra leptira u lelujavoj travi. Ali u gradu nema dovoljno prostora za vrt. Ili možda, ipak, ima? Marina priča, bogato ilustrirana vodenim bojama, slavi prijateljstvo, izazove koje svaka promjena nosi i čudesnu moć prirode.

Natali Bosić, magistra pedagogije s dugogodišnjim iskustvom rada u području neformalnog obrazovanja. Praktično iskustvo stjecala sam kroz rad i djelovanje u raznim institucijama i organizacijama koje se bave neformalnim obrazovanjem, ali i međunarodno kroz ulogu trenera i radnika s mladima na europskim projektima. Također jedna sam od osnivačica Udruge za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB gdje od 2017.godine radim kao pedagoginja zadužena za osmišljavanje, planiranje i provođenje edukativnih programa, radionica i aktivnosti za djecu i mlade. Osim toga, imala sam prilike raditi u produkciji brojnih projekata i festivala (Rijeka 2020-Dječja kuća, Festival Tobogan, Festival Plesni zbirkus, Korona kid, Kulturna putovnica, Biljkoteka…). Kroz godine praktičnog rada, istraživanja i edukacija upravo su znanja iz  područja neformalnog obrazovanja i organizacije slobodnog vremena postala moje bogatstvo. Zato sam poželjela stvoriti platformu kroz koju ću ta znanja i svoj “know how” moći lakše podijeliti s drugima kroz spektar različitih usluga. Ta platforma ugledala je svijetlo dana pod imenom Pedagoški kabinet.

Preporučena dječja knjiga:

Anne Walker: Cvjetić 

1T0A4752

Ukusna nedjelja

(Dječje) jutro knjige: Kuharica za male čarobnjake

kulinarska radionica uz knjigu & Chiarin tanjurić 

Vrijeme: 23. 4. od 11 do 13 sati

Lokacija: dnevni boravak (Dječja kuća)

Dob: 5 – 9

Izvodi: Natasja Chiara Petrić 

Način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje. 

Kuhano što smo iskopali za nedjeljnu pripremu ručka…Ok, ok, ne baš tako, ali s nama je odlična knjiga Kuharica za male čarobnjake i Chiara Petrić kao stručnjakinja za kulinarski rad s djecom! 

Sudjelujte u kuharskoj radionici uz Chiarin tanjurić kao dio promocije Kuharice za male Čarobnjake koja spaja čaroban svijet bajki i legendi s ukusnim tradicionalnim receptima iz svih dijelova svijeta! Svaki recept iz kuharice povezan je s pričom koja ga opisuje, a na radionici ćete imati prilike čuti i priču, te isprobati i koji recept. Zato budite spremni zaprljati prstiće i pregačice. 

Nastasja Chiara Petrić se profesionalno bavi kuhanjem  nakon što je na trećoj godini Učiteljskog fakulteta shvatila da se upravo tu krije njen pravi poziv. Nakon televizijskog showa Masterchef, te snimljene kuharske emisije za slastice “Slatki Božić”, svoju karijeru je započela kao sous chef u hvarskom restoranu diVino gdje je provela tri godine. Uz završenu kuharsku školu, iskustvo je stjecala u zagrebačkom restoranu Prasac, te višestruko nagrađivanom restoranu Bistro Apetit. Sudjelovala je u izradi kuharice poznatog chefa C. Cabaliera koja je 2015. proglašena najboljom profesionalnom kuharicom u Hrvatskoj prema prestižnom Gourmand World Cookbook Awards izboru, te je osvojila treće mjesto na svijetu u kategoriji mediteranske kuhinje (Dun Gifford nagrada).

Posebnu je pažnju posvetila zdravoj prehrani tokom trudnoće, a sada istu tu pažnju posvećuje prehrani svoje kćeri Gaie. Održava i dječje kuharske radionice, a za neke od njih izrađena je mini kuharica Mala škola kuhanja, te i sama svoje iskustvo širi kroz razne tečajeve kuhanja. Najveću pozornost posvećuje zdravim slasticama i praktičnim idejama za zaposlene mame, a uz dječje, održava kuharske radionice za trudnice, roditelje te sve ostale zaljubljenike hrane i kuhanja

S ovim nedjeljnim ručkom i zaključit ćemo veseli Tjedan dobre dječje knjige!

Preporučena dječja knjiga: 

Veljko Barbieri: Kuharica za male čarobnjake

062077

Vidimo se u Dječjoj kući na fešti od Dječje knjige!