Jedan od najvećih poremećaja ove pandemijske epizode je kako si isplanirati dan.  Ma naravno, nije to problem samo sada, a naša krtica zna kako ti pomoći. 🙂

Dogodi li ti se ikada da se ne možeš koncentrirati na učenje? Ili se želiš probuditi ranije, ali ujutro jednostavno ne možeš ustati iz kreveta? Ili ti roditelji kažu da trebaš nešto napraviti, a tebi se to baš i ne da?

I Korona Kid se često suočava sa sličnim izazovima. No znaš li što mu pomaže da svejedno uspješno izvršava sve svoje obaveze? Korona Kid ima posebnih 10 supermoći koje je danas odlučio podijeliti s tobom.

Želiš li saznati o kojim supermoćima se radi?

Supermoć #1: Sve svoje zadatke uvijek zapisuj na super-listu

Naša glava je jako dobra u smišljanju novih ideja, no je li ti se ikada dogodilo da tvoja glava zaboravi na neku zadaću ili test koji je profesorica spomenula tijekom online predavanja? To se događa svima nama (posebno odraslima) jer što više zadataka imamo u glavi, to ih naša glava lošije pamti. 

Korona Kid to zna zbog čega svaki zadatak zapisuje na svoju super-listu u posebnoj bilježnici ili planeru. Prije je svoje zadatke zapisivao na različite papiriće koje bi zatim često gubio. Danas zato sve svoje zadatke i obaveze sprema na jedno mjesto kako bi u svakom trenutku znao koje zadatke treba napraviti.

Supermoć #2: Isplaniraj svoj super-dan unaprijed

Korona Kid svakog petka odluči da će ovoga vikenda napisati sve zadaće i naučiti sve lekcije kroz koje je s ostatkom razreda prošao taj tjedan. No onda mu se dogodi da prespava subotnje jutro, provede dva sata dopisujući se s prijateljima, malo odmori nakon nedjeljnog ručka i – vikend je već prošao.

Nakon nekoliko takvih vikenda požalio se Brickzinu na što smo mu otkrili našu tajnu – mi u Brickzinu svaki svoj dan isplaniramo večer prije. Kada u svoju bilježnicu ili kalendar upišemo da ćemo se sutra probuditi u 8 sati, doručkovati do 9 i zatim učiti od 9 sati do ručka, puno češće se dogodi da taj dan bude baš super-dan.

Korona Kid sada također planira svoj dan unaprijed, a u svakom danu ostavi i vrijeme za sve nepredviđene događaje koji se uvijek mogu dogoditi. Ponekad mora otići kod zubara, a ponekad njegovi roditelji imaju neki drugi plan. Zato, iako mu na primjer za pisanje zadaće iz matematike obično treba sat i pol vremena, Korona Kid u svom kalendaru uvijek isplanira dva sata za svaki slučaj.

Supermoć #3: Odaberi jedan super-zadatak

Često se dogodi da na svojoj super-listi imamo puno zadataka i često sve te zadatke ne stignemo napraviti u jednom danu. Slažeš li se? Zato prilikom planiranja svog super-dana moramo odabrati jedan najvažniji super-zadatak.

Kako Korona-Kid odabire svoj super-zadatak za taj dan? On pogleda svoju listu zadataka i zapita se koji zadatak na listi je najteži i najvažniji? Na primjer, možda je to savladati novu lekciju iz Matematike ili napisati sastavak iz Hrvatskog jezika. Koji je tvoj super-zadatak za sutra?

Supermoć #4: Definiraj svoje super-vrijeme

Kada zna koji je njegov super-zadatak za taj dan, Korona Kid u svoju bilježnicu ili kalendar zapisuje kada će riješiti taj zadatak. U tvom slučaju to može biti odmah nakon ručka ili pak popodne kada ti roditelji mogu pomoći u rješavanju tvog super-zadatka.

Znaš li kada Korona Kid rješava svoj najteži super-zadatak? Korona Kid je otkrio da najviše energije i motivacije ima odmah ujutro nakon buđenja, zbog čega je jutro postalo njegovo super-vrijeme za učenje i rješavanje zadataka. Ponekad ujutro ima školu pa tada ne može rješavati svoj najvažniji zadatak, no takvim danima on odlučuje svoj super-zadatak riješiti što prije čim mu škola završi. 

Supermoć #5: Pripremi svoje super-mjesto

Tijekom, kako su to odrasli nazvali „društvenog distanciranja“, sigurno je bilo izazovno pratiti predavanja kod kuće. Za razliku od škole u kojoj imaš svoje radno mjesto, kod kuće ponekad radiš u sobi, ponekad za kuhinjskim stolom, a ponekad pred televizorom. Istovremeno tu su i drugi ukućani koji te ometaju u radu, jelda?

Korona Kid otkrio je da najbrže uči kada se nalazi na svom radnom mjestu. Svoju sobu često mora prepustiti svom bratu, zbog čega je za kuhinjskim stolom odabrao jedan stolac i proglasio ga svojim super-mjestom. Kada uči ili rješava zadaću uvijek sjedi na tom istom stolcu. Prije učenja, uvijek pripremi svoje radno mjesto i ponese sa sobom čašu vode i sve knjige, bilježnice i kemijske olovke koje će mu biti potrebne.

Nakon nekoliko tjedana učenja na istom mjestu, čim Korona Kid sada sjedne za svoj kuhinjski stol njegov mozak pomisli – aha, ako smo ovdje to znači da je vrijeme za učenje – i odmah je koncentriran i spreman za nove zadatke. 

Supermoć #6: Isplaniraj super-nagradu

Slažeš li se da nije moguće cijeli dan samo učiti? Čak ni odrasli ne mogu raditi baš cijeli dan. Zato je važno isplanirati i neku zabavnu aktivnost u kojoj ćeš uživati nakon što uspješno dovršiš svoj super-zadatak. Što inače voliš raditi? Koje igre te vesele?

Korona Kid najviše voli biti vani s prijateljima zbog čega mu je teško pao ovaj dugi boravak kod kuće. Budući da se nije mogao družiti s prijateljima, odlučio se, svaki put kada dovrši najteži super-zadatak, nagraditi s pola sata online druženja s prijateljima ili gledanjem najdraže serije. Veseleći se toj nagradi, svoje super-zadatke sada rješava puno brže i uspješnije.

Supermoć #7: Zadaj si najmanji super-korak

Čak i kada isplanira svoju super-nagradu, ponekad se dogodi da se ni Korona Kidu jednostavno ne da krenuti učiti. Jer najteže je krenuti, to će ti potvrditi svatko.

U takvim situacijama Korona Kid kaže sam sebi – ok, haj’mo učiti samo 10 minuta ili pročitati samo jednu stranicu. Kada si zada takav najmanji mogući super-korak, puno mu je lakše krenuti s učenjem. A kada jednom krene, često se dogodi da zaboravi na vrijeme i tek se okrenuo a već je prošao 10 stranica i dovršio svoj super-zadatak.

Supermoć #8: Vježbaj svoj super-fokus

Znaš li koja supermoć je posebnija od svih drugih supermoći koje Korona Kid ima? Njegov super-fokus. Kada sjedne učiti on je usredotočen samo na taj jedan zadatak pred sobom i njegov super-fokus je bolji i od super-fokusa njegovih roditelja. No nije uvijek bio takav. Super-fokus se vježba, kao što vježbaš nogomet, čitanje ili matematiku. Kada vježbaš svoj super-fokus, on postaje sve jači kroz vrijeme.

Kako možeš vježbati svoj super-fokus?

Najveći neprijatelj super-fokusa je naš mobitel i sve one obavijesti koje nam iskaču na ekranu. Korona Kid to zna zbog čega svoj mobitel tijekom učenja uvijek spremi u ladicu. 

Drugi neprijatelj super-fokusa su brojne misli i ideje koje nam se jave u glavi baš onda kada krenemo učiti – baš me zanima što danas imamo za ručak ili kada je ono profesorica rekla da pišemo test iz Matematike? Te misli kvare naš super-fokus, zbog čega Korona-Kid uvijek kada uči uz sebe ima jedan prazan papir na koji zapiše svaku takvu misao koja mu padne na pamet. Kada je zapiše na papir, njegova glava je ponovno prazna i može se super-fokusirati na zadatak pred sobom.

Supermoć #9: Napuni svoje super-baterije

Ova školska godina je bila izazovna i u redu je ako ti je “društveno distanciranje” bilo teško. Korona Kidu je ovo bila najizazovnija godina do sada. Neki od njegovih savjeta za punjenje super-baterija su:

  • pij puno vode
  • uvijek kada možeš, lezi spavati prije ponoći
  • komuniciraj s prijateljima uz neku od ideja iz ovog članka
  • ako je moguće, izađi s roditeljima ili prijateljima na zrak i ulovi malo sunčevih zraka (Sunce nas uvijek čini produktivnijima, što je često trik na koji i odrasli zaborave)

Supermoć #10: Isplaniraj svoje super-izazove

Nakon ove izazovne školske godine pred nama je ljeto tijekom kojeg želimo nadoknaditi propušteno. No je li ti se ikada dogodilo da ti je ljeto proletjelo? Kada su nam svi dani jednaki, naš mozak sve te dane u našoj memoriji spaja u jedan i čini nam se da nakon tri mjeseca ništa nismo radili i nigdje nismo bili.

Zato ovog ljeta isplaniraj svoje super-izazove. To su neke aktivnosti koje oduvijek želiš isprobati ali za njih nemaš vremena dok traje škola. Na primjer, možda želiš naučiti novi jezik ili izvježbati neku novu TikTok koreografiju ili napokon detaljno očistiti svoju sobu ili upoznati neke nove prijatelje na moru ili pročitati neku kul knjigu o kojoj svi pričaju.

O čemu god se radilo, tijekom ljeta ne zaboravi na svoju supermoć #2 i isplaniraj svoje super-ljeto za pamćenje!

O projektu

Tekst je nastao kao dio projekta Korona Kid u partnerstvu riječkih udruga Ri Rock (Radio Roža) i Udruge RUKE (Vijeće mladih Benčić) te Gradske knjižnice Rijeka (izdavač Brickzinea). Projekt Korona Kid je podržan sa 4 997 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.