Ilustrirao: Marko Butorac
Ilustrirao: Marko Butorac

Sve za bojenje tkanina imaš doma, kažu nam?! Ovaj super recept priuštit će ti gomilu zabavnog  vremena i otpustiti kreativne blokade. Ako su ikad postojale. 🙂

Kuhinja je neiscrpan izvor sastojaka i pomagala za kućne projekte „uradi sam“. Ako misliš da si iscrpio/la sve mamine recepte za kekse i biskvite, a pokusi sa sodom bikarbonom odavno ti ne predstavljaju izazov, možda da probaš s bojenjem onih starih pamučnih majica na dnu ormara. U nedostatku ideja za rođendanski poklon nekome od prijatelja, ovo je definitivno unikatan dar.

Bojenje tkanina zabavan je i iznenađujući proces jer zbog različitih faktora krajnji rezultat nikad ne možemo kontrolirati. Možemo se pripremiti za željeni rezultat, no na kraju nas uvijek nešto iznenadi.

O projektu

Tekst je nastao kao dio projekta Korona Kid u partnerstvu riječkih udruga Ri Rock (Radio Roža) i Udruge RUKE (Vijeće mladih Benčić) te Gradske knjižnice Rijeka (izdavač Brickzinea). Projekt Korona Kid je podržan sa 4 997 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

Sve što je potrebno za bojenje tkanina naći ćeš u kuhinji i u prirodi. Šetnja parkom ili šumom neka bude priprema i inspiracija za bojenje. Naime, za bojenje tkanina iskoristit ćemo razne plodove, cvijeće, bobičasto voće ili povrće intenzivnih boja. Nešto od toga nas čeka u prirodi, a nešto na dnu hladnjaka ili na polici kuhinjskog ormarića. Odlično je što ne moramo u kupovinu po boje već samo pustiti mašti na volju kad shvatimo princip djelovanja prirodnog bojenja. 

Pa krenimo! Za početak, bitno je znati da ako želimo intenzivnije boje koristimo boje iz svježeg materijala, dok suhi materijal daje zagasitije boje. Boje se isključivo prirodne tkanine kao pamuk, lan, svila ili vuna. Početnicima je najbolje krenuti s pamukom jer je on postojaniji od ostalih materijala i neće se tako lako skupiti ako ga prekuhamo. Svjetlije tkanine bolje primaju boju i lakše ćemo dobiti intenzitet i željeni izgled boje. Dakle, bijele majice na dnu ormara idealne su za kućno bojanje!

Od kuda početi?

1.

Na samome početku, da bismo imali krajnje uspješan rezultat, treba pripremiti tkaninu. Dobro pripremljena tkanina osigurat će intenzivnije boje i duže trajanje, a boja će se teže ispirati.

Tkanina se priprema tako da je fiksiramo pomoću soli ili octa. Polovicu šalice soli razrijedimo s osam šalica hladne vode ili jednu šalicu octa razrijedimo s četiri šalice hladne vode. Tkaninu umočimo na sat vremena u fiksator te je poslije namakanja dobro isperemo hladnom vodom. Ako nemaš dovoljno tekućine da bi namočio svu tkaninu, možeš napraviti veće količine fiksatora, ali se pritom drži navedenih omjera.

Bojenje tkanina iziskuje velike količine vode pa se odmah na početku pripremi tako da nabaviš veliki lonac kojega ti neće biti žao ako poprimi boju materijala za bojenje. Nona ili baka sigurno imaju negdje lonce u kojima su ne tako davno raskuhavale plahte od mrlja.

2.

Dok se tkanina fiksira, možeš pripremiti voće, povrće ili latice s kojima ćeš bojiti tkaninu. Sve nasjeckaj i dodaj dvostruko više vode od materijala za bojenje. Uzmi u obzir da voda mora prekriti svu tkaninu koju bojiš. Što je više materijala za bojenje to će biti i intenzivnije boje. Materijal za bojenje neka kuha u vodi oko sat vremena. 

3.

Materijal za bojenje treba procijediti i u dobivenu tekućinu namočiti tkaninu. Potrebno je kuhati bar sat vremena dok se boja ne primi. Može se ostaviti i preko noći da odstoji. Treba imati na umu da će boja biti slabija nakon što se tkanina osuši.

4.

Kad si zadovoljan/a s nijansom tkanine, dobro je isperi u hladnoj vodi i posuši kao i inače. Višak boje će se sam isprati.

5.

Ukoliko ne želiš čisto jednobojnu majicu, možeš se poigrati tzv. tehnikom tie dye. Na ovaj način dobit ćeš boju koja se preljeva, stvara krugove ili isprekidane linije. Sve što trebaš je tkaninu dobro zgužvati prije bojanja i uhvatiti je s gumicama kako se tkanina ne bi razmotala.

Možeš na pojedinim dijelovima tkanine napraviti i čvorove, onda ti nisu potrebne gumice. Tako zamotanu tkaninu stavi u boju i pridržavaj se postupka bojenja kako je navedeno u prijašnjim koracima.

Sastojci za pojedine boje:

ŽUTA: kurkuma (mljevena ili u korijenu), latice maslačka, kora naranče i limuna

NARANČASTA: mrkva, kora žutog luka

ZELENA: špinat, list koprive, alga spirulina

SMEĐA: kora hrasta, ljuska oraha, zrna kave,crni čaj

RUŽIČASTA: bobičasto voće, latice ružičaste ruže

CRVENOLJUBIČASTA: borovnica, cikla

PLAVA: crveni kupus, crno grožđe

SIVOCRNA: kupina, rogač, aktivni ugljen

Sigurno su ti i ruke poprimile neku od nijansi boja, to ćeš jednostavno ukloniti laganim trljanjem limunovim sokom i sapunom.