Ilustrirao: Marko Butorac
Ilustrirao: Marko Butorac

Prijatelja, prijatelja mi dajte! Tako zvučimo kada se moramo zatvoriti, paziti, distancirati, manje fizički družiti. No više nikad nas nešto ovako neće iznenaditi, Brickzine i Korona Kid te čine spremnim za sve situacije. 🙂

Ako je nešto bilo teško za vrijeme, kako su to odrasli nazvali „društvenog distanciranja“, to je definitivno bilo nemogućnost druženja s prijateljima. Morali smo malo pauzirati od igre, šetnji, parkova, rođendanskih tuluma i ranog ustajanja za školu (hajde, moramo priznati da nam to i nije tako teško palo), ali ne vidjeti i pričati s prijateljima i obitelji je zaista bilo bezveze.

No, dobra je stvar to što gdje ima volje, ima i načina – i dalje se moglo komunicirati!

O projektu

Tekst je nastao kao dio projekta Korona Kid u partnerstvu riječkih udruga Ri Rock (Radio Roža) i Udruge RUKE (Vijeće mladih Benčić) te Gradske knjižnice Rijeka (izdavač Brickzinea). Projekt Korona Kid je podržan sa 4 997 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

Haj’mo vidjeti koji su to totalno cool načini komunikacije u vrijeme pandemije koronavirusa:

1. Pošalji pismo!

Prije nego što pomislite „Jao, pa ovi iz Brickzinea su stvarno kao cigle, ta tko će još pisati pisma?“, saslušajte nas, jer mislimo da vam možemo promijeniti mišljenje! 

Istina, pisma su se pisala davno, ali zapravo i ne tako davno. Naši mame i tate, bake i djedovi nisu imali pametne telefone i računala kad su bili djeca. Računi za telefon bili su jako visoki, stoga je zapravo najjeftinija stvar bila poslati pismo. 

Kako je to išlo? Pa za početak, odabrao se neki lijepi papir kroz koji tinta neće procuriti, zatim se tu našla neka kemijska, olovka ili nalivpero koji lijepo pišu i ne „packaju“ papir. I pisalo se! 

O čemu? Pa o svemu o čemu pišemo i preko poruka i raznih drugih aplikacija – o životu, dogodovštinama, tajnama, zanimljivim pričama… Tu i tamo našlo se i koje ljubavno pisamce… Ali da pismo ne bude dosadno, i crtalo se! 

Napisala se adresa, zalijepila se markica i onda se s velikim očekivanjem svaki dan gledalo u sandučić u očekivanju svog pisma!

Sad kad tako kažemo, jesmo li vas uvjerili koliko je pisanje pisma zapravo fora? 🙂

I uopće nema razloga zašto i vi ne biste svom prijatelju, prijateljici, obitelji ili skrivenoj simpatiji napisali pismo! Nemate što izgubiti, osim možda dvije kune za markicu, a ako ti netko kome želiš poslati pismo živi blizu, ubaciš sam u sandučić!

2. Odredi tajno mjesto za poruke!

Ova ideja zvuči pomalo avanturistički, ali i najmanja pustolovina dobro dođe da okupiramo um za vrijeme koronavirusa, zar ne?

Naprimjer, recimo da tvoja najbolja prijateljica živi u istoj zgradi kao i ti, ali ne smijete se igrati zajedno, pa niti pričati uživo jer mjera opreza nikad dosta. Ona živi na petom katu, a ti na trećem.

Kada ideš po kruh u pekaru, ili po nabavku u dućan, moraš proći hodnikom u kojem uvijek stoji neka vaza za cvijeće. Eto ideje, napišeš prijateljici poruku ili pisamce, i ostaviš joj iza vaze! Ta vaza postaje vaše tajno skrovište za koje nitko ne zna, a možete se dopisivati na malo staromodniji način!

3. Gledajte se na kameri!

Da, da, i mi možemo biti moderni! 

Ali, isto tako znamo koliko vam je možda i dojadilo biti na kameri radi cijele priče o školi od kuće. Ni mi baš nismo bili prezadovoljni kad smo se morali izvući iz pidžame i biti ozbiljni na kamerama… No, nije kamera samo za slušanje profesora kako objašnjava matematiku, već je to izvrstan način za druženje u vrijeme kad to baš i nismo smjeli uživo! 

Drugim riječima, tehnologija je posvuda oko nas, stoga zašto ne iskoristiti njene blagodati i upotrijebiti neke od brojnih besplatnih aplikacija?

Preko kamere možeš puno toga: razgovarati s bakom i dedom (a ako ne znaju upaliti Skype, lijepo im objasni i sigurno ćeš zaraditi neku finu čokoladu), vidjeti se s prijateljima, razgovarati, rješavati zadaću s ekipom iz razreda da vam ne bude dosadno, igrati igre, pjevati, plesati, što te god te volja zapravo!

Aplikacije poput Skypea, Vibera i WhatsAppa samo su neke koje imaju mogućnost video poziva. No za njih sigurno već svi znate!

Sigurno znate i za Zoom koji je s koronavirusom totalno proživio svoju renesansu…

Sa Zoomom se može svašta: možeš odabrati svoju virtualnu pozadinu i praviti se da pričaš iz svemira, s mosta u New Yorku, ili s livade! Zna biti prilično smiješno! 🙂

Isto, možeš uspostaviti čekaonicu, gdje možeš vidjeti tko želi ući na vaš sastanak, jer ima šaljivđija koji haraju internetom, a koji vole nepozvani upadati na sastanke i izvoditi psine!

Evo još nekoliko jako cool aplikacija za koje možda i niste čuli, a koje su baš za djecu!

Ne znam jeste li znali, no Facebook ima posebnu aplikaciju za djecu, koja se zove Facebook Messenger Kids!

Fora je za roditelje što se Facebook jako pobrinuo oko sigurnosti djece, tako da svi kontakti moraju biti odobreni od strane roditelja.

Genijalno je to što nema oglasa niti mogućnosti kupnje ičega unutar aplikacije.

Čak su i sve naljepnice i emotikoni potpuno child friendly, i ono najbolje – ne moraš uopće izrađivati Facebook račun da bi ju koristio! Također, aplikacija ima ugrađen alat za crtanje koji se može koristiti i tijekom video poziva.

Još jedna jako fora aplikacija je JusTalk Kids, koja je zapravo stara koka svih video aplikacija za djecu. Sve kontakte moraju odobriti roditelji, tako da nema straha od javljanja stranaca, te i ovdje možeš crtati do mile volje! I da, aplikacija ima ugrađene igrice tako da ako priča stane, odlično vrijeme da igra počne!

Nama posebno draga i zanimljiva je aplikacija Kindoma!

Razvijena za iOS, ova video aplikacija u sebi sadrži preko 200 knjiga! Tako da ako nazoveš baku, baka ti preko videa može čitati priču koju oboje vidite na ekranu!

Ako ne znaš sam/sama uputiti video poziv, uvijek možeš upitati roditelje za pomoć, što savjetujemo svakako jer je sigurnost na internetu uvijek najvažnija!

4. Chataj u igrama!

To je uvijek fora! Ako tvoja najdraža gaming platforma ima opciju chatanja ili pričanja preko mikrofona, to je izvrstan način na koji se možeš družiti sa svojim prijateljima uz dobru partiju.

Naprimjer, ako još uvijek za nju niste čuli, postoji stolna igra koja se zove Settlers of Catan. Društvene igre za vrijeme koronavirusa ipak su nemoguća misija, ali zato je puno njih u proteklih par mjeseci dobilo i online izdanje! 

Settlers of Catan dostupan je i online na njihovoj stranici Catan Universe i ima svoj chatroom! Tako da okupi društvo i igraj, zabava je zagarantirana!

Kad smo već kod online stolnih igara, definitivno morate znati za Roll20! Naime, to je platforma za igranje, koja nudi maaasu igara koje možeš igrati s prijateljima! Platforma je besplatna i kad izradiš svoj račun, sve što ti treba je preglednik, što znači da nema čekanja instalacije! Kad napraviš račun, izaberi jednu od mnoštva prekul igrara (ali pazi ovo – platforma ti nudi opciju i da sam izradiš igru!), i pozoveš prijatelje. I to je to, igra može početi!

Ako ti se jedan dan ne igraju stolne igre, podsjećamo na dobre stare Minecraft, Salem i Fortnite koje također imaju opcije pričanja, komuniciranja i zajedničke igre! 

5. Pričaj putem voki-tokija!

Kad promislimo malo, voki-toki je stvar izmišljena za brzu komunikaciju s nekim tko ti nije blizu. Zar nije to baš ono što je idealno za čudnu koronasituaciju?

Ako imaš kakve vokije koji leže doma i samo skupljaju prašinu, mislimo da je pravo vrijeme da ih očistiš (nakon toga obavezno operi ruke) i trk na livadu! Na taj način ti i tvoji prijatelji možete održavati sigurnu udaljenost, a da igre i zabave ne prifali! 

6. Viči preko prozora

Ovo će djelovati ako onaj s kojim želiš pričati živi jako blizu, a ako ne, postoji šansa da ćeš se zamjeriti susjedima 😀

7. Još nismo skroz tamo, ali sljedeći put…

Mislim da nam svima već na uši lagano izlazi taj 5G… Ali nitko ne priča o tome što nam može dovesti  u budućnosti! 

Zamislite neku ovakvu situaciju, gdje se sastanak odvija u nekoj virtualnoj sobi, a mi ne izgledamo na kameri kao kuhani krumpiri, već smo avatari koje kontroliramo putem VR seta?

Pa, možda to i nije tako daleka priča kao što zvuči…

Na primjer, postoji platforma koja se zove Teooh, a koja nudi upravo to! Teooh organizira kako oni kažu virtualne događaje za prave zajednice. Kako to izgleda? Svatko može napraviti svog avatara kojega kasnije može u potpunosti kontrolirati, kao primjerice u Simsima!

Čak nude odabir 3D prostora koji odgovara događaju: soba za sastanke, kafić, dnevni boravak uz kamin…

Zvuči kao igrica, ali to je početak nove vrste online sastanaka i druženja, a uz brzorastuću VR tehnologiju, tko zna što nas još čeka i u kojoj mjeri?