Ponekad treba odmoriti oči, a zaposliti uši, u čemu pomaže zvučna varijanta našeg Brickzinea. Originalna, kreativna i napravljena od ruku i glasa Malog uredništva!

Evo nas opet s novim uratkom! Unatoč većoj pauzi mi smo bili vrijedni i kreativni!

Ovaj put smo za tebe pripremili u zvučnom obliku članke iz drugog tiskanog broja Brickzinea na temu dosada. Iako u školi ima puno nadoknada, ne stigneš pročitati ni knjige koje te zanimaju jer je lektira opet na redu, a s frendovima se družiš samo online –  umotaj se u dekicu i sjeti se Brickzinea pa stisni play!

Članci koje smo obradili jesu:

  1. Lucija Sučić: „Vijesti iz budućnosti 2“
  2. Anja Kožul: „Dosada je… dosada?“
  3. Mislav Nemet: „Roadtrip iliti ajme, Ameriko, kolika si!?“
  4. Jelena Pervan: „Napitak od karamele – za rastjerivanje dosade“
  5. Ana Smokrović: „Kompostiranje – „Smeće“ koje život znači“

Ovim putem zahvaljujemo se svim ljudima dobre volje koji su pristali odgovarati na naša pitanja u vrijeme njihove šetnje Korzom. Zbog toga vi možete čuti što je to dosada i kako je se riješiti od svojih sugrađana.

Uz govorancije, u audio Bricku možete čuti super muziku i zvukove koji smo sami snimali!

Slušamo se uskoro opet!

Malo uredništvo: Ivano Magzan, Ema Juriša, Anika Juriša, Srna Ilić, Lucijan Sobol, Dunja Savarin, Lovro Kegalj, Una Grozdanov

Suradnici – audio digitalizacija: Petra Šarac (dikcija), Radio Roža (audio; Davor Popdankovski, Davor Margan, Sebastijan Tomažin)

Projekt „Malo uredništvo“ provodi se od siječnja 2018. godine kroz program Vijeća mladih Benčić i dio je većeg projekta časopisa Brickzine kojeg objavljuje Gradska knjižnica Rijeka. Dvije glavne aktivnosti koje se provode kroz projekt – stvaranje sadržaja za tiskano i online izdanje časopisa od strane djece te stvaranje audio verzije časopisa.

Mentorski rad

Kroz radionice djeca i mladi biraju teme kojima se žele baviti te se zatim spajaju s mentorima – stručnjacima iz područja književnosti, izdavaštva, novinarstva, stripa ili specifičnih disciplina. Mentorstvo se odvija na način da dijete/sudionik radionice odabere temu kojom se želi baviti, zatim Vijeće mladih Benčić bira mentora u suradnji s urednikom časopisa Brickzine. Nakon toga se organizira sastanak mentora i djeteta/sudionika radionice, potom suradnja teče putem e-maila ili drugog digitalnog sredstva komunikacije. Rezultat mentorstva su članci raznih tema, formata i oblika koji će se objavljivati u tiskanom ili digitalnom izdanju časopisa Brickzine. Cilj ove aktivnosti je uspostaviti točku aktivacije djece i mladih koji se žele angažirati na časopisu Brickzine (informacije o uključivanju će biti uskoro dostupne u online izdanju) te u budućnosti pravog dječjeg uredništva s moći odlučivanja i utjecaja na izgled i sadržaj časopisa.

Suradnici – mentori: Davor Mandić, Anja Kožul, Dragan Kordić, Tanja Kanazir

Audio digitalizacija

Tokom provođenja aktivnosti Malog uredništva u 2018. godini, nastala je ideja o prenošenju Brickzinea u audio format čime nam je želja bila raditi na ostvarenju nekoliko vrlo važnih ciljeva:

  • s polaznicima Malog uredništva raditi na popularizaciji čitanja, razvijati vještine čitanja s razumijevanjem, naučiti tehnike disanja i dikcije, te raditi na razvoju samopouzdanja i pozitivnih osjećaja vezanih za čitanje
  • zajedničkim istraživanjem raditi na uspostavljanju prvog dječjem audio časopisu koji će omogućiti slabovidnoj i slijepoj djeci, kao i djeci s disleksijom i drugim teškoćama da imaju pristup jednakim sadržajima kao i djeca bez teškoća
  • razvijati nove oblike interdisciplinarnih medijskih sadržaja za djecu i mlade kojima će se istraživati mogućnosti kreativnije i zabavnije upotrebe tradicionalnih medija te ponuditi siguran sadržaj i povećati konzumacija edukativnog-odgojih sadržaja
  • U siječnju 2019. godine započela je pilot aktivnost izrade audio verzije časopisa. U obliku podcasta obrađen je dio sadržaja prvog tiskanog broja na temu „ulica“. Uz čitanje tekstova, sadržaj je obogaćen raznim zvukovima koje su korisnici programa naučili snimati i/ili proizvoditi. Malo uredništvo, kao i sama aktivnost audio digitalizacije novih brojeva Brickzinea nastaviti će se kroz 2019. i 2020. godinu. Ovim putem pozivamo djecu stariju od 10 godina koja su zainteresirana za novinarstvo i pisanje da nam se jave i pridruže Malom uredništvu!

Nositelj: Vijeće mladih Benčić (Natali Bosić i Ivana Golob Mihić)

Projekt Malo uredništvo dio je programske linije Dječja kuća. Malo uredništvo dio je projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.