Jedna od boljih strana pandemijske situacije je da ljudski duh i kreativnost nije lako pobijediti, a školski ambijent i razred upravo je jedno od mjesta gdje to može doći do izražaja.

Po svemu sudeći 11. 5. će prema svojim fizičkim školama i razredima učenici razredne nastave diljem zemlje. Iako iznad svega lebdi još dosta upitnika i pitanja kako će cijeli proces izgledati uloga kreativnosti također može biti zanimljiva, a u oči nam je upalo nekoliko primjeraka iz svijeta.

Tako su se svijetom proširile fotografije iz jedne kineske škole, zemlje u kojoj je i počela cijela dramatična situacija. Kako učenici moraju držati određenu distancu od barem jednog metra na glavi nose posebno izrađene kreativne uratke koji sugovorniku ne dozvoljavaju približavanje. Kada kažemo “posebno izrađene” mislimo na to da su ih učenici izradili sami kroz kreativne radionice, a tu tako ima svega – kraljevskih kruna, aviona, krila zmajeva… Naravno, sve u obliku koji sugovornika drži na čarobnoj distanci. Zanima li vas kako to izgleda svakako pogledajte na linku.

Zanimljivo su područje svakako i maskice za lice. O njima smo se naslušali rasprava i suprotnih informacija, a sada je koliko “sreće” palo na to da ih je u grupama ljudi ipak bolje nositi. Maskice svakako ne moraju uvijek imati klasični bolnički zeleni ili bijeli izgled, a kreativnost diljem svijeta u njihovom ukrašavanju je procvjetala – pogledajte ovdje.

Kretanje po prostoru također ne može funkcionirati uobičajeno i slobodno, posebno kada je riječ o dječjoj igri. Dio problema možda može srediti malo kreativnije i funkcionalnije označavanje prostora pri čemu može pomoći kakva obična traka. Čak postoji i Instagram profil koji se bavi bilježenjem kreacija od traka koje određuju funkcije prostora. Ima sjajnih primjera, provjerite ih ovdje.

Kreativnih realizacija može biti stvarno puno. Kakve poruke će se puštati s razglasa, kako će izgledati panoi, upute za pranje ruku, sve to može biti prostor kreativnosti, a ovo je samo mali dio koji može potaknuti maštu. Šteta bi bilo provesti vrijeme s prijateljima u razredu u nesigurnosti i strahu.