Byte&Chips

3D printajmo novi grad

Priče

O 3D printanju gluposti trešte s različitih strana. Ali u čemu je pravi trik i što možeš sam napraviti i prije nego u sobu postaviš 3D printer? Znamo gdje početi…

Netko je možda načuo da je moguće printati organe poput jetre ili bubrega. To naravno nije istina, već znanstvenici istražuju koncept tzv. bioprintanja, ali dalek je put do “isprintane” jetre koja funkcionira…

Druge je oduševilo što se 3D printaju rakete. Ma ni to baš nije istina već se 3D printaju samo pojedini i to ne baš najvažniji dijelovi… Pa ček, ček! Ne printaju se organi, ne printaju se rakete, pa koga onda briga za 3D printanje?! U čemu je fora? Zašto nas lažuuuu?!

Plastika, to je tvoj svijet

Bez brige, fora je velika i važna. 3D printanje je tehnologija koja je posebno vidljiva i u razvijena postala posljednjih desetak godina zahvaljujući razvoju robotike i računala te je prije svega riječ o vrlo kvalitetnom, praktičnom i relativno brzom načinu proizvodnje stvari. Ne cijele rakete, ali svakako da igrački, suvenira, raznih zezancija… 

Mehanizam rada većine edukativnih stolnih 3D printera, kakvog možeš imati i doma u sobici, vrlo je sličan i zapravo jednostavan – “filament” (obično plastični materijal) u obliku uske trakice poput plastičnoga konopa ulazi u dio 3D printera koji se na hrvatskome obično zove “glava”, ali to nije “najpametniji” dio 3D printera. Tu su grijači koji se brinu za topljenje plastike. Obično kažem kako je unutra temperatura kao da pečemo pizzu, nekih 200 do 220 stupnjeva. Tako otopljenu plastiku 3D printer ispušta na radnu površinu na kojoj pred našim očima nastaje predmet koji smo stavili 3D printati.

Majstor 3D modeliranja (nema veze s manekenstvom!)

Prava akcija 3D printanja odvija se zapravo za računalom i više veze ima s kreativnošću i dobrim idejama nego s 3D printerovim čipovima i žicama. Ne bi li 3D printanje uopće imalo smisla prvo treba naučiti 3D modelirati uz pomoć računalnih programa. Nazovimo to crtanjem u 3D prostoru. Svima koji igraju igre nalik Minecraftu, 3D modeliranje je jako blisko. 

Profesionalno 3D modeliranje nije jednostavno te traži puno znanja. Softveri koji su besplatni nemaju smisla bez puno truda (npr. Blender…), a oni koji se plaćaju su uz to i skupi. Koriste ih uglavnom inženjeri u raznim sjajnim područjima bavljenja od arhitekture i oblikovanja zgrada do projektiranja brodova.

Svi zainteresirani za animaciju, vizualni dio računalnih igara, također su frendovi s programima za 3D modeliranje. No negdje treba početi, a odlična stvar je Tinkercad, programčić za 3D modeliranje koji je – besplatan, intuitivan i “u oblaku”. To znači i da ne treba instalacija, ali i da s kreativnošću nosi glavu u oblake. 

A kada smo u oblacima sve je moguće. Pa i napraviti potpuno novi grad.

Pazi zadatak!

  1. Napravi vlastiti račun na Tinkercadu. Istraži osnovne funkcionalnosti. Posebno se posveti radnoj plohi nakon što si otišao na “create new design”. Nećemo puno filozofirati što i kako jer možeš se snaći i sam. Pogledaj kako se spajaju tijela, kako nastaje nešto novo, kako mijenjaš dimenzije i pozicije, kako se stvara i čemu služi praznina… 
  2. Promisli o gradu. Ne o Rijeci ili Zagrebu nego o gradu općenito. Shvatit ćeš da se sastoji od gomile različitih zgrada s različitim funkcijama, ulica, malih prolaza, klupa, rasvjete…  Osnovne zgrade koje treba imati tvoj grad možda su bolnica, knjižnica, stadion, dvorana, bazen, stambene zgrade, tvornice… Odi na Google Earth Street View i prošeći raznim svjetskim gradovima. 
  3. Razmisli kako izgleda zgrada savršena za tvoj grad. Možda je to novi muzej. Možda novi stadion. Možda škola. Oblikuj svaku od njih u obliku koji ti je po volji i čini ti se najbolji. Možda će to biti neki potpuno ludi dizajn. Pokušaj. Hoće li ti baza biti kocka ili kugla? Hoće li biti visoka ili niska? S puno ili malo prozora? Tebi na volju.

Nakon što ju oblikuješ preuzmi STL datoteku i pošalji nam ju uz kratak opis – čemu služi zgrada, zašto misliš da je važna, koja je njena priča. 

Podijeli projekt s nama slanjem na mail brickzine@brickzine.hr. Ako je model dobar, u Gradskoj knjižnici Rijeka 3D isprintat ćemo ga i dati tebi na dar. Isprintat ćemo i jedan 3D model za nas jer od svih zgrada koje napravite složit ćemo jedan potpuno novi grad! 

Kako bi se reklo – stay tuned!