Byte&Chips

Arduino MKR1000 klopka kuću čuva

Priče

Koristan “uradi sam” projekt koji pomaže u rješavanju sigurnosti “kućice”. Nije fora dopustiti neželjenim posjetiteljima da pokvare zabavu…

Dragi moji Byte&Chipsovci pred nama je jedan ozbiljan i zabavan zadatak. Siguran sam da ste se svi bar jednom okušali u gradnji kućica na drvetu ili uličnih kućica bilo koje vrste. Naravno da ste se u svojim izvedbama koristili razno raznim tehnikama kako bi vam vaša buksica ostala u funkciji što duže.

Vaša mala skrovišta na taj način postaju i utočišta razno raznim posjetiteljima, bilo životinjskim ili ostalim ljudskim njuškalima. Odavno smo već izašli iz vremena postavljanja zamki i klopki za nepoželjne goste pa ako i posumnjate da vam se netko noću udomaćio u vašoj gajbi, sigurno ga nećete čekati na prozoru i vrebati iz mraka.

Što onda možemo osmisliti, a da nam jednostavno pomogne i olakša zaštititi vaših ruku djelo. Postaviti baku na prozor je zaista dobar pokušaj, ali ono što je još bolje i zabavnije, a nalazi nam se nadohvat ruke jest malo tehničko rješenje  ili pametni noćni čuvar. U samo nekoliko klikova sve vaše sumnje će u obliku mini izvještaja prikazati na ekranu. Za ovu ideju možete koristiti svoje, ali i roditeljske pametne telefone. No za vizualni kontakt, možda je ipak potrebno instalirati baku na prozor.

Nemojte misliti da je vaš sljedeći korak skinuti aplikaciju s interneta. Za ovo ćete se malo ipak pomučiti sami. No to je i poanta ove naše priče – nešto i naučiti. Pa krenimo na posao…

Od hardvera trebaš…

Prvo slažemo dio koji ide u kućicu. Izabrali smo Arduino MKR1000 jer ima ugrađeni wi-fi modul s kojim ćemo pristupiti Internetu i razmjenjivati podatke s našim mobitelom. Za to su nam potrebni: Arduino MKR1000, PIR senzor (ili senzor pokreta), eksperimentalna pločica, baterija u kućištu, led crveni 5mm, otpornik 330Ω, spojne žice

Od softvera skini…

Bez straha, ovo radimo samo jednom. Poslije će biti lakše uz malo programiranja i dodavanja električnih elemenata po našoj pločici. Prvo moramo napraviti instalaciju ArduinoIDE razvojnog okruženja.  Dobar vodič napravljen na hrvatskom jeziku nalazi se na stranici Croatian Makers .

Svakako ga je dobro proučiti prije kretanja s instalacijom. Sama instalacija, također u vodiču spomenuta, nalazi se na Arduino stranici.

Nakon uspješno provedene instalacije sljedeći korak je instalacija dodatnih modula (kontrolera i librarya) za korištenje wi-fi-a na Arduino MKR1000. Zato ti je tu Create Arduino stranica.

Ovime provjeravamo još jednom radi li naša pločica uspješno i jesmo li uspostavili uspješnu komunikaciju s njom.

Naposljetku moramo instalirati aplikaciju Blynk na mobitel, a to radimo preko Google Playa. Koristi nam kao mjesto na koje Arduino s terena može slati podatke, a i obratno može čitati podatke poslane s mobitela. I za to ti imamo super link

Veliko programersko finale

Recimo da je ovo bio naporniji  dio naše pripreme. Instalacije nećemo morati ponavljati u budućim projektima  i spremno možemo krenuti na programiranje.

Zato je vrijeme da se vratimo noćnom čuvaru. Za prvi projekt, koji ćete vi preuzeti  i razvijati, želimo svaki pokret u kućici registrirati na našem mobitelu. Koristit ćemo jedan ulazni (input) pin gdje ćemo hvatati signal s PIR senzora. Svaki put kada senzor osjeti neki pokret, mi ćemo ga zabilježiti na mobitelu. Ispisat ćemo na ekranu broj koji nam govori koliko je puta senzor nešto primijetio te vrijeme od zadnje aktivacije senzora. Na samu pločicu dodali smo jednu ledicu spojenu na izlazni pin kao signalizaciju da je senzor aktivan i kojom ćemo, naravno, preplašiti gosta.

Možemo mi to! Što nam je potrebno za programiranje i sve linije koda koje su ti od pomoći obvezno pronađi na stranici  www.maliroboti.hr . Tu je i video koji prikazuje noćnog čuvara u akciji na tvojem mobitelu.

I baka i mi možemo mirno ići spavati i čekati na mobitelu jutarnji izvještaj iz kućice. Ovo je, naravno, samo prvi korak u izradi nečeg većeg i boljeg. U sljedećem broju želimo unaprijediti projekt vašim željama i idejama, npr. dodati sirenu koja će plašiti našeg gosta ili objasniti i presložiti dio softvera koji smo ovdje namjerno preskočili. Uglavnom, čeka nas jako puno posla i radujemo se novim izazovima!