Stemovci ili ne, puno ili malo godina – ima nešto za svakoga! Donosimo vam neke od najboljih STEM YouTube kanala!

Svi znamo da je YouTube svijet šaren kao duga, a u tom šarenilu teško je ponekad “iskopati” zanimljive i neobične kanale.

Dobra je vijest da imate nas, koji “kopanje” obavljaju za vas!

Ovaj put donosimo vam neke od najzanimljivijih YouTube kanala iz STEM područja. Inače, STEM je skraćenica od četiriju engleskih riječi: Science, Technology, Engineering i Mathematics (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Ali to već svima izlazi na uši…

Ljeto je, vruće je, stoga ako nemate što za raditi u onom opakom periodu od 12 do 16 sati, pogledajte neke od ovih interesantnih kanala!

Numberphile

Na ovom kanalu sve se vrti oko brojeva! Brady Haran, osoba koja osmišlja i radi uratke na ovom kanalu, uvlači vas u magičan svijet brojeva na veoma specifičan način, te pokazuje koliko su brojevi zanimljivi, mistični, zabavni i praktični, pogotovo u svakodnevnim situacijama gdje ne razmišljate o njima!

Primjerice, bacite oko na video u kojem nam nam Brady objašnjava kako na ‘znanstveni’ način razrezati tortu!

VSauce

VSauce je kanal koji postoji od 2010. godine, a show tamo vodi komičan i zabavan Michael Stevens. Na svom kanalu Mike obuhvaća razna polja: od Zemlje, jezika, fizike, kulture, znanja, ljudskog uma…

Isto tako, ako ste se ikada zapitali najčudnija pitanja, poput ‘Što bi se dogodilo da svi na Zemlji skoče u isto vrijeme?’, Mike vjerojatno ima odgovor na to. Ne lažem:

Crash Course

Još jedan vrlo informativan kanal vrlo catchy naziva Crash Course bavi se čitavom lepezom tema, od povijesti, interneta, komunikacija, poslovnog svijeta, te raznih vrsta inžinjerstva i tehnologija.

Crash Course sve svoje radove organizira u obliku mini predavanja. Primjerice, ako vas zanima kako teče masovna produkcija sladoleda, bacite oko:

The Slow Mo Guys

Kada spojite znanost i umjetnost, dogodi se kanal The Slow Mo Guys! Guys iza kanala su Gavin Free i Dan Gruchy, te ono što oni rade jest da razne eksperimente snimaju u visokoj rezoluciji s najboljim filmskim kamerama, kako bi sve to mogli zabilježiti u predivnim slow motionima (usporenim snimkama)! Pogledajte njihov video na temu koliko brzo staklo puca:

SmarterEveryDay

Na ovom kanalu kolo vodi Destin Sandlin, i to na način da razne eksperimente istražuje u veoma opuštenim videima primjerenim za svih! Zanima vas što se događa s laserima pod vodom? Znate gdje treba kliknuti!

The Coding Train

Ukoliko ste kompjuterski čarobnjak u nastajanju, ili želite naučiti nešto novo, dajte šansu The Coding Train kanalu! Tamo Daniel Shiffman stvara i objavljuje kreativne programerske videe, od onih jednostavnijih jezika, do raznih kompjuterskih vizualizacija i simulacija, poput vizualizacije crne rupe:

Veritasium

Ovaj kanal prepun je eksperimenata, intervjua, demonstracija i testova na temu znanosti. Derek Muller, voditelj kanala, osmišljava genijalne i zanimljive videe, poput videa gdje objašnjava zašto najopasnije životinje na svijetu obitavaju u mjestima s toplom klimom:

LearnEngineering

Ovaj kanal, kako se kaže, dušu dao za sve inžinjere, ali i budi zanimanje onih koji misle da u tome ništa zanimljivog nema! Automobili, elektronika, strojevi, aeronaturika, svemir, nema što nije pokriveno! Zanima vas kako leti helikopter? Spoiler alert: nije magija.