Mikrotvornica iz Zagreba jedna je od konkretnijih ekipa u Hrvatskoj koje se bave 3D printanjem. Otkrivamo njihove strasti i interese.

Što je 3DPrintaj platforma?

Prva platforma u Hrvatskoj, koja je centralno mjesto za sve o 3D printanju. Ona je posebno napravljena kako bismo približili svoje znanje o tehnologijama 3D printanja široj javnosti. Namijenjena je svima onima koji tek ulaze u svijet 3D printanja i traže informacije, žele čitati blogove ili proći edukaciju o osnovama 3D printanja.

Također, preko nje je moguće naručiti vrhunsku uslugu 3D printanja ili nabaviti svu potrebnu opremu za 3D printanje.

Kako to da ste pronašli strast i zanimaciju baš na području 3D printanja? Nisu baš replikatori iz Zvjezdanih staza kojima smo se nadali…

3D printanje je dio današnje “digitalne revolucije” u kojemu smo mi pronašli svoj najveći interes. Prvi put u povijesti čovječanstva ljudi imaju vrlo dostupan uređaj koji im omogućava da digitalna informacija prelazi iz računala u stvaran svijet, u obliku trodimenzionalnih objekata. 

Možemo dizajnirati i stvarati predmete oko nas s lakoćom, što znači da više nismo toliko ovisni o masovnoj proizvodnji i kupnji gotovih proizvoda. To znači da možeš sam/a napraviti dijelove za svoj robot, dron, kućište za elektroniku, dodatak za namještaj… pa sve do nakita, u roku od nekoliko sati ili dana.

Svaki budući inovator, koji stvara neki tehnološki proizvod (a da nije isključivo software), vrlo vjerojatno će biti vezan uz 3D printanje kao sastavni dio procesa izrade plastičnih dijelova prototipa.

U kojim područjima nalazite primjenu 3D printanja u Hrvatskoj?

Područja primjene 3D printanja koja nalazimo u Hrvatskoj vrlo su slična onima u cijelom svijetu. Jedino što se u Hrvatskoj digitalna transformacija odvija sporije nego u nekim razvijenijim zemljama. Česta je primjena tehnologija 3D printanja u raznim dizajnerskim, umjetničkim područjima, inženjerskoj struci te u medicini.

Također, vrlo česte su i primjene u edukativne svrhe te za razne hobističke namjene. Posebna interesna skupina su mladi inovatori, koji 3D printanje svakodnevno koriste za izradu raznih kućišta za elektroniku, ili drugih plastičnih dijelova svojih inovacija.

Koje projekte s umjetničkog/kreativnog područja biste posebno izdvojili?

“Prudence”, projekt koji smo radili za izložbu umjetnice iz Irske. Ona je odlučila da želi svoju originalnu skulpturu golferice 3D skenirati i zatim 3D printati u veličini čovjeka. Prudence je visoka 1.90 m (s postoljem), a sastavljena je od 21 komada koji su zatim lijepljeni i lakirani. Predstavlja identičnu uvećanu repliku umjetničkog djela te zanimljiv primjer kako se 3D printanjem mogu u konačnici stvarati i znatno veći objekti od 3D printera na kojem su nastali.

Osim Prudence, posebno bismo istaknuli suradnju sa Zagreb filmom. Prilikom izrade filmskog seta za domaće kratkometražne filmove stop animacije, identični dijelovi seta izrađeni su pomoću 3D printera, što je uvelike olakšalo i ubrzalo proces izrade. Takve primjene moguće su diljem filmske industrije, zatim kod dizajna interijera, za izradu raznih modnih dodataka ili obuće, a jedan od zanimljivijih projekata bila nam je i izrada posebnog kalupa za proizvodnju čokolade.

S kojim 3D printerima vi radite? 

Mi osobno radimo na 3D printerima koje interno razvijamo (Modax3D) te popularna Prusa i3 MK3 koja je naš apsolutni favorit u kategoriji desktop 3D printera. Treba naglasiti da konačna kvaliteta 3D printa ovisi o 3D modelu, postavkama 3D ispisa, dugogodišnjem iskustvu, znanju i o dobrom materijalu. To je “tajna” zašto su naši 3D printevi bolje kvalitete u odnosu na neke druge printane na istim takvim strojevima…