Kako sakriti buket cvijeća u jedan papir, a pritom biti superjunak koji spašava svijet reciklirajući? Drži se našeg Korona Kida i saznat ćeš da nema ničeg lakšeg.

No prije nego se bacimo na posao, pitat ću vas znate li što je to recikliranje?

Za vas koji ste na trenutak zastali, ponovit ćemo gradivo: recikliranje je postupak kojim odvojeno prikupljamo različite vrste otpada, a čijom se preradom dobivaju materijali za izradu novih proizvoda slične ili iste namjene.

U recikliranje spada sve što se može ponovo iskoristiti, a da se ne baci. Reciklirati možemo razne stvari, npr.: staklo, metal, papir, plastiku, drvo, auto gume, tkaninu…

Na ovoj radionici reciklirat ćemo papir i od njega izraditi razglednice sa sjemenkama cvijeća. Razglednicu možete poslati poštom, a sretni primatelj ju mora posaditi u zemlju.

Bez brige, papir će se razgraditi u zemlji, a s vremenom, iz sjemenki će izrasti prekrasno cvijeće! Ako želiš, kao i mi, čuvati okoliš, za početak, možeš reciklirati stare listove bilježnica u nekoliko koraka. Zamisli, za samo nekoliko bilježnica, potrebno je jedno stablo kojemu je trebalo čak 30 godina da naraste.

Za proizvodnju recikliranog papira koristi se 50% manje vode i energije i niti jedno stablo! Reciklažom papira čuvamo šume, ne zagađujemo vodu, štedimo energiju i prirodne resurse. Poslanom recikliranom razglednicom usrećujemo prijatelje i simpatije, a uz to još šaljemo i budući buket cvijeća 🙂 No dosta priče, bacimo se na posao.

Potrebno ti je:

— jedan paket miješanog sitnog sjemenja

— topla voda

— 5 listova starog papira (napomena: važno je da papir ne bude sjajni i masni)

— 2 stara ručnika

— krpa

— posuda

— valjak

— kuhača

— drveni okvir (idealno dimenzije 11×15 cm) – nije greda ako nemaš

— markica za razglednicu

Jesmo li vas potaknuli da isprobate neki od naših prijedloga, izradite nešto od stvari koje drugi smatraju otpadom ili pokrenete neku malu ili veliku akciju među prijateljima? Pišite nam na koronakid2020@gmail.com o tome, pošaljite fotke ili – pazi ovo – snimite svoj vlastiti prijedlog jingl-a za sljedeću emisiju Korona Kid-a!! Željno isčekujemo vaše ideje i prijedloge!”

Korak prvi:

Pripremi stari papir i zdjelu. Možeš koristiti novinski papir, salvete, maramice…

Papir natrgaj rukama na sitne – najsitnije komadiće što tvoje ruke mogu.

Korak drugi:

Stavi sitno natrgane komadiće papira u posudu i napuni vrućom vodom. Smjesu promiješaj kuhačom kako bi se sav papir dobro natopio. Ostavi papir da se odmara nekoliko sati u posudi s vodom.

Povremeno promiješaj i izmasiraj rukama natopljeni papir. Cilj je dobiti kašastu smjesu papira koju ćemo potom oblikovati. Ako imaš pomoć starije osobe kraj sebe, možeš smjesu nakratko ubaciti u blender da se bolje usitni.

Korak treći:

U smjesu ubaci posljednji sastojak ‒ sjemenke i još jednom, lagano, promiješaj. Najbolje je koristiti sitnije sjemenke kako bi se bolje stopile s papirom. Sjemenke cvijeća, mješavina divljih cvjetova ili čak povrćebiti će u redu.

Korak četvrti:

Postavi stari ručnik na stol. Na njega, ako imaš, drveni okvir. Drveni okvir ispuni tankim slojem smjese koje pri stavljanju u kalup istisneš od vode u rukama.

Ako nemaš drveni okvir, ne brini, samo slaži smjesu tako da oblikuješ formu pravokutnika veličine razglednice.

Korak peti:

Makni okvir i prekrij smjesu drugim ručnikom. Uzmi valjak i izvaljaj smjesu kako bi istisnuli suvišnu vodu iz smjese.

Korak šesti:

Odstrani gornji ručnik. Nježno prebaci svoj novonastali reciklirani papir na novi, suhi ručnik. Ostavi papir da se suši 24 sata. Čuvaj ga na suhom i toplom mjestu. Nemoj dirati!

Korak sedmi:

Kada se papir posušio, flomasterom napiši adresu kome želiš poslati svoju razglednicu, ali ne zaboravi dodati bilješku i upute kako bi primatelj znao kako koristiti razglednicu.

Korak osmi:

Zalijepi markicu i ubaci je u poštanski sandučić.

Čestitam, sada samo moramo čekati da pošta dostavi razglednicu i tvoj skriveni buket cvijeća u razglednici. 🙂

O projektu

Tekst je nastao kao dio projekta Korona Kid u partnerstvu riječkih udruga Ri Rock (Radio Roža) i Udruge RUKE (Vijeće mladih Benčić) te Gradske knjižnice Rijeka (izdavač Brickzinea). Projekt Korona Kid je podržan sa 4 997 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.