Naša Marija nastavlja vođenje po popularno-znanstvenim naslovima za djecu prepunima zanimljivih informacija i lijepih ilustracija.

Svemir je oduvijek nepresušan izvor zanimanja i inspiracije. Mnogo je filmova i emisija snimljeno o njemu, mnogo knjiga napisano. Njegova tajnovitost, početak i kraj fasciniraju i znanstvenike i amatere. Postoji li itko tko se nije zamišljao kako u astronautskom odijelu korača Mjesečevom površinom baš kao i Neil Armstrong.

Ako si i ti jedan od mnogih obožavatelja informacija i zanimljivosti o svemiru, imam za tebe nekoliko naslova koji će te oduševiti. Svemiroljupci, ukrcajte se na ovo putovanje u daleki svemir i proživite nezaboravne avanture.

Prvi od zanimljivih naslova i najveći, dimenzijama, je ogromni Atlas svemira (Profil, 2019.). Autorica Lara Albanese je članica Međunarodne astronomske unije, astrofizičarka, spisateljica i znanstvena publicistkinja. Čovjek bi pomislio da ćeš teško razumjeti ono što ona piše, ali upravo suprotno.

Ona na vrlo jednostavan način objašnjava složene pojave, a znamo kako ih je svemir prepun. U ovom Atlasu saznat ćeš mnogo pojedinosti o svemiru, krenuvši od poglavlja Što vidimo golim okom? u kojem je opisano zvjezdano nebo koje vidimo golim okom, bez ikakvih pomagala te kako su zviježđa vidjeli i objašnjavali stari Grci, Kinezi, Afrikanci i pleme Navaho.

U drugom poglavlju Gdje smo mi? naučit ćeš o galaksijama, Suncu i njegovom sustavu, Zemlji i Mjesecu. Treće poglavlje Što je s drugim planetima? donosi pregled svih planeta i njihove osobne iskaznice, pregled njihovih satelita i mjeseca te poznata istraživanja o njima. U poglavlju Što vidimo modernim teleskopima? autorica objašnjava kako novim teleskopima možemo vidjeti “duboko nebo” te donosi prikaz zviježđa Velikog medvjeda i Oriona te priču o Velikom Magellanovom oblaku, Rakovoj maglici i ekstrasolarnim planetima. Odakle proučavamo svemir? je poglavlje u kojem ćeš mnogo saznati o zemljinoj atmosferi, astronomskim opservatorijima, zemljinim umjetnim satelitima, svemirskim odijelima i letjelicama te Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Zanimljivo je da je ilustrator Tommaso Vidus Rosin gotovo slučajno postao ilustrator, a danas živi i radi u Veneciji i stvara divne ilustracije, baš kao i u Atlasu svemira. Na kraju knjige nalazi se i Mali astronomski pojmovnik koji će ti pomoći da savladaš neke svemirske pojmove.

Još jedan atlas, Interaktivni atlas Svemira (Lusio, 2013.) donosi pregršt zanimljivosti. Ovaj atlas je bogato opremljen, pun pop-upova, kliznih dijelova, stranica koje se povlače i raznih prozorčića. Naslovnica je izrađena reljefno pa tako pod prstima možeš osjetiti sve planete našeg Sunčevog sustava.

Atlas je podijeljen na tri cjeline u kojima možeš saznati sve najvažnije informacije o Sunčevom sustavu, ostalim nebeskim tijelima i istraživanju svemira. Kao što mu i sam naslov kaže, on je interaktivan u svakom smislu što znači da traži od čitatelja otkrivanje svih tekstova iza prozorčića, skrivenih na kliznim stranicama i stranicama koje se povlače. U ovom atlasu se nalazi i zanimljiv 3D prikaz Sunčevog sustava koji je osobito zanimljiv mlađim čitateljima.

Interaktivne knjige uvijek privlače pažnju mlađih čitatelja, a Legendarna putovanja – Svemir (Lusio, 2013.) je knjiga koja će te povesti na putovanje o istraživanju svemira, od samih početaka I izuma prvih raketa prije 700 godina do međuplanetarnih sondi koje putuju u najudaljenije dijelove Sunčeva sustava.

Pomoću izvlačnih stranica i prozorčića moći ćeš zaviriti u unutrašnjost svemirskih letjelica i saznati nešto o najpoznatijim svjetskim astronautima poput Neila Armstronga i Jurija Gagarina. Ovo nije samo knjiga o astronomiji, već i o najvećim inženjerskim pothvatima koji su nas lansirali u svemir, doslovno.

Nakon što dobro proučiš Sunčev sustav, istraži sve o svemirskim pionirima, satelitima, letovima na Mjesec, svemirskim postajama, space shuttleovima, šetnji svemirom, slanju svemirskih letjelica-orbitera i sondi na Merkur, Veneru, Jupiter, Saturn, Titan, Uran, Neptun i dalje u međuzvjezdana prostranstva, istraživanju Marsa i modernim misijama: istraživanju Jupitera, Plutona te svemirskom turizmu.

Ako želiš saznati nešto više o promatranju svemira, Velikom prasku, galaktikama, zvijezdama, svim planetima Sunčevog sustava, promatranju neba, istraživanju svemira, astronomima, teleskopima i zvjezdarnicama, onda se baci na čitanje Vodiča kroz astronomiju za mlade (Egmont, 2008.). Jacquline Mitton je napisala ovaj odličan vodič za početnike koje zanimaju astronomija I svemir. Mnogo je iznimnih crteža I fotografija koje će upotpuniti doživljaj čitanja o svemirskim prostranstvima, a ako naiđeš na neki nepoznati pojam, slobodno se posluži rječnikom astronomskih pojmova na samom kraju knjige.

Još jedna knjiga za školarce, U fokusu: Svemir (Lusio, 2010.) donosi pregled podataka, činjenica, zanimljivosti  i ilustracija o svemiru.  Kako je na Marsu? Što je Veliki prasak? Koliko je veliki svemir? Kolika je temperatura Sunca? Sve su to pitanja na koja ćeš odgovor pronaći upravo u ovoj fantastičnoj knjizi. Nema pitanja o svemiru na koje ona ne nudi odgovor. Slikovni sadržaj na početku i rječnik pojmova na kraju knjige pomoći će ti da se lakše snađeš ploveći nepreglednim svemirskim prostranstvima.

Kako bi se čitajući o svemiru dobro zabavio, pobrinuli su se autor Timothy Knapman i ilustrator Wesley Robins u slikovnici Pođimo u svemir (Znanje, 2019.). Raketom ćeš obići cijelu Mliječnu stazu te na jednostavan način naučiti ponešto o zviježđima, atmosferi, Mjesecu, Suncu, planetima, kometima i galaktikama.

Koje zviježđe izgleda poput psa, zašto je Mars crven, koji planet ima 79 mjeseca i mnogo drugih zanimljivih činjenica nalazi se u ovoj super zanimljivoj knjizi. Osim što ćeš nešto novo naučiti, zabavit ćeš se traženjem 5 određenih predmeta na svakoj stranici. Iako se čini lako, u moru raznih detalja nije uopće, vjeruj.

I na kraju, jedna slikovnica za najmlađe, a koja će se svidjeti i starijima, koja može poslužiti kao uvod u priče o istraživanju svemira. Ruth Martin i Allan Sanders autori su slikovnice Istraži svemir (Profil, 2018.) koja ima više od trideset prozorčića i uz koju će klinci saznati mnoge činjenice o Sunčevu sustavu, zvijezdama, Suncu i Mjesecu, putovanju u svemir, astronautima, svemirskim letjelicama i dalekim galaktikama.

Koji je najveći planet u Sunčevu sustavu, koliko mjeseci ima Saturn, koliko je Neptun udaljen od Sunca, zašto je Mjesec koristan Zemlji, kako se mjeseci imenuju i što su zvijezde padalice, neka su od pitanja koja sigurno muče male radoznalce. Uz pomoć ove slikovnice, sve će tajne biti riješene i na sva će pitanja biti odgovoreno.

I ako nakon čitanja svih ovih naslova ostaneš u čudu i pun nekih novih i zanimljivih pitanja, ne brini. Upravo tako i treba biti. Jer popularno-znanstvene knjige i služe tome da probude želju za znanjem i traganjem. Možda i ti u budućnosti napišeš neku knjigu o svemiru koju će čitati neki novi klinci. I uživati u svim tajnama tog nepreglednog i beskonačnog prostranstva.