Voliš pričati o svemiru i sanjaš da ćeš jednoga dana otputovati na Mars? Obožavaš čitati o planetima i mjesecu i želiš vidjeti zvijezdu padalicu teleskopom? Voliš zamišljati zvjezdane prašine i Mliječni put? Dok se pripremaš za veliko svemirsko putovanje jednom kada narasteš, zasada sve ovo možeš iz svoje sobe 🙂

Puno je dječjih knjiga tematike koju voliš i želiš istraživati, a ako još nisi krenula/krenuo u potragu, donosim ti tri po mom izboru i garaniram da su izvrsne za početak. Uz to, ispod svake imaš po dvije odlične svemirske aktivnosti i igre koje možeš isprobati uz roditelje ili s prijateljima.

Evo nas, tu smo (Jeffers, Profil)

Oliver Jeffers je autor i illustrator vrlo specifičnog izražaja. Njegove ćete ilustracije prepoznati i ako ne čitate tekst slikovnice – drugačije su i zato jako zanimljive. U ovoj je slikovnici pripremio bilješke za život na Zemlji i, na svoj način, istaknuo najbitnije – o kopnu, o moru, o raznolikosti ljudskog i životinjskoga svijeta, o našem tijelu, o okolini i društvu.

Jedna od onih slikovnica koja, s malo teksta, govori jako puno i potiče na razgovor o toliko (svemirskih) tema za djecu različitih godišta.

Kada je pročitate ili prolistate, možete razgovarati o količini vode na Zemlji, oceanima, o vulkanima, o rasama, o različitim – a istim ljudima, o planetima i mjesecu, o dijelovima našega tijela koje moramo čuvati i njegovati da bismo dobro živjeli na Zemlji…

Za kraj obrade, budite kreativni:

a) Zemlja kao ukras

Pripremite plavu i zelenu temperu, kist te okrugle blazinice. Ucrtajte zemljine površine – more i kopno kako ih vidite ili zamišljate. Manja djeca neka prstićima tapkaju nasumično tim dvjema bojama po blazinici.

Možete ih otisnuti na čisti papir da dobijete odlične preslike, a onda ih ostavite da se osuše. Kada budu posve suhe, probušite vrh blazinice bušilicom za papir ili nečim sličnim te provucite trakicu. Možete objesiti kao ukras ili napraviti girlandicu za sobu.

b) Svemir od plastelina

Pripremite tamnoplavi, ružičasti i ljubičasti plastelin (ili nijanse koje vas podsjećaju na svemir) i zamiješajte ih tako da se prožmu, ali lagano, da ne ispadne ona čudna, močvarna boja kao kada ih pomiješamo sve 😊 U lopticu koju ste oblikovali možete dodati sitne srebrne šljokice ili one u obliku zvjezdica. Zamiješajte još jednom.

Pripremite oblike za kekse, pečatiće, valjke za tijesto ili slične dodatke koji vam se učine fora. Igra može početi! Stvorite novi planet ili zvijezdu, svemirsku maglicu, komet, što god vam padne na (svemirsku) pamet!

2. Atlas svemira (Albanese, Profil)

Ova je knjiga svojim velikim formatom i izvrsnim ilustracijama must have u svakoj kućnoj, dječjoj biblioteci. Osim što možemo pročitati činjenice i zanimljve detalje o svakome planetu sunčeva sustava, možemo saznati i puno o povijesti razvoja istraživanja svemira, kao i o raznim zviježđima i kako su ih stari ljudi koristili i interpretirali.

Informacija je puno, mlađoj djeci ih možemo skratiti ili preoblikovati, a još mlađa će samo uživati u divnim i šarenim ilustracijama.

Uz ovu knjigu možemo učiti imenovati planete, znati ih prepoznati na slici, poznavati mjesece određenih planeta, zapamtiti njihove druge nazive i osnovne karakteristike. Kako bismo utvrdili pročitano, trebamo se baciti na igru 😊

a) Planeti u svemiru

Pripremite krugove od papira za onoliko planeta koliko ih želite nacrtati. Pripremite i crni tvrđi papir A4 formata (možete rezati hamer papir ili nabaviti blok s crnim papirima). Krugovi moraju stati na papir pa pripazite da ne izrežete prevelike oblike.

Otvorite ovu divnu knjigu knjigu, gledajte u pojedini planet, zamišljate ga onako kako ga vi vidite i vodenim bojama nacrtajte na okrugli papir. Kada se osuši, zalijepite ga na crnu podlogu i stavite da se izravna pod neku tešku knjigu. Kada je spremno, napišite ima planeta na crni papir i nekim otkačenim selotejpom zalijepite na zid u svoju sobu!

b) Mjesec od folije

Pripremite komad aluminijske folije i pažljivo je izrežite u obliku punog mjeseca. Pripremite i kovanice – od 5 kuna, 1 kunu, 50 lipa… Kovanice posložite nasumično na stol i položite na njih okruglu foliju. Prstima prelazite po foliji i  – ta da! Stvarate mjesečeve kratere.

3. Istraži svemir (Martin, Sanders, Profil)

Manji format ove slikovnice savršen je za mlade ručice. Atraktivna je ponajviše zbog više od 30 prozorčića koje ćete jedva čekati otvoriti i saznati više o zanimljivostima planeta, mjeseca, sunca, o zvijezdama padalicama, udaljenosti između planeta i još mnogo toga.

Vrlo su jasno objašnjene neke teške svemirske teme i nakon ove slikovnice bit ćete puno (svemirski) pametniji! I odrasli i djeca. Možete pročitati tekst ispod prozorčića pa pokušati zapamtiti one informacije koje vas najviše zanimaju te ih onda prepričati roditeljima ili prijateljima. Ako su i oni zaljubljenici u svemir, možete se zajedno odlučiti na jako zabavne igre:

a) Galaksija u staklenki

Pripremite čistu prozirnu staklenku od krastavaca ili pekmeza. U nju dodajte nekoliko okruglih kozmetičkih vatica koje ćete olovkom namjestiti da pokriju dno. Dodajte vode da je vatice upiju. I potom nekoliko kapi tamnoplave (ili druge) jestive boje. Sljedeći sloj su šljokice. Stavite bogat sloj šljokica srebrne ili neke druge boje koja vas podsjeća na svemir.

Ukoliko imate boju (temperu) koja svijetli u mraku to je izvrstan dodatak kao sljedeći sloj jer će vaša staklenka svijetliti u mraku (postoji za kupiti u hobi dućanima)! Sljedeći sloj su opet vatice, voda, druga boja i šljokice – i tako sve dok ne dođete do vrha staklenke. Čvrsto ju zatvorite i ne otvarajte 😊 Možete ju ukrasiti trakicom. Dobili ste super ukras ili umirujuću „igračku“ koju možete promatrati dok čitate ili učite o svemiru.

b) Mjesec od ljepila

Kupite bijelo, gusto, tekuće ljepilo u tubi (ne prozirno). Na bijeli papir ljepilom crtajte oblik mjeseca – pun mjesec, četvrt, srp… Ljepilom ih sasvim ispunite. Kada se osuši, crnom/sivom vodenom bojom ili razrijeđenom temperom prijeđite preko crteža i ostatka papira.

Krpicom dobro i pažljivo obrišite sloj boje koji je ostao preko ljepila. I mjesec će se istaknuti! Zbog teskture ljepila, papir će biti reljefan i podsjećat će na površinu mjeseca. Možete ih zalijepiti na zid ili jednostavno samo uživati u ovom otkačenom načinu crtanja.